Aftellen naar de Morningstar Morningstar Awards for Investing Excellence 2023

Het Morningstar Awards seizoen staat voor de deur. Lees alles over de methodologie en bekendmaking van de genomineerden en de winnaars van deze prestigieuze awards.

Jeffrey Schumacher, CFA 15 februari, 2023 | 9:14
Facebook Twitter LinkedIn

Awards 2023 banner 800

De fondsanalisten van Morningstar zijn 2023 begonnen met het jaarlijks terugkerende ritueel: de selectie van de genomineerden en winnaars voor de felbegeerde Morningstar Awards for Investing Excellence. Sinds 2022 worden de genomineerden en winnaars niet langer bepaald op basis van hun historische voor risico gecorrigeerde rendement over de afgelopen vijf jaar, maar is de selectie gebaseerd op de kwalitatieve analyses van Morningstar’s Europese fondsanalisten. We reiken hierbij vier categorie awards uit en twee asset manager awards.

 

Categorie Awards

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces, wat deze strategieën naar verwachting het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in hun soort.

 

Selectieproces

De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award. Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in België relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers.

Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties, met nadruk op de prestaties in 2022, en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld. Na een debat over de geselecteerde kandidaten brengen fondsanalisten hun stem uit om zo de eindrangschikking te bepalen. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

 

Asset Manager Award

De Morningstar Award for Investing Excellence voor het beste fondshuis wordt uitgereikt aan het fondshuis dat zich niet alleen onderscheidt op basis van uitstekende prestaties van de beheerde beleggingsfondsen, maar dat ook naar de mening van de fondsanalisten van Morningstar beschikt over een uitmuntende beleggingscultuur en de belangen van beleggers voorop stelt. De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief van aard, waarbij de fondshuis analyse die onderdeel is van de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating, een cruciale rol speelt.

 

Selectieproces

Om te kwalificeren als gegadigde voor de fondshuis award dient een fondshuis door de fondsanalisten van Morningstar te zijn beloond met een Parent Pillar rating van Above Average of High. Daarnaast moeten ze verantwoordelijk zijn voor het beheer van minstens tien fondsen die beschikbaar zijn in de lokale markt.

De longlist wordt vervolgens door middel van een kwantitatieve screening teruggebracht tot een shortlist waarbij gekeken wordt naar de historische voor risico gecorrigeerde prestaties van de aangeboden beleggingsfondsen in de lokale markt, aangevuld met nominaties van fondsanalisten. Na een debat over de geselecteerde kandidaten brengen fondsanalisten hun stem uit om zo de eindrangschikking te bepalen. Het winnende fondshuis is de vermogensbeheerder met de meeste voorkeurstemmen.

 

Asset Manager Sustainable-Investing Award

Naast de reguliere fondshuis award is er ook een award voor het beste fondshuis duurzaam beleggen. Deze award wordt uitgereikt aan het fondshuis dat niet alleen goed scoort op basis van de Morningstar Sustainability Rating, maar ook sterk gecommitteerd is aan de integratie van milieu, sociale en bestuurlijke factoren in het fondsaanbod. Deze fondshuizen hebben doorgaans een duidelijk gedefinieerde ESG filosofie, een sterke mate van ESG-integratie in beleggingsprocessen en adequate middelen om duurzaamheidsonderzoek te doen. Daarnaast kenmerken deze fondshuizen zich door hun omvangrijke engagement en proxy-voting activiteiten.

 

Selectieproces

Voor de award voor beste fondshuis duurzaam beleggen komen uitsluitend fondshuizen die door Morningstar’s fondsanalisten zijn beloond met een Morningstar ESG Commitment Level van Leader of Advanced in aanmerking. Om tot een longlist te komen wordt er voor deze fondshuizen een gemiddelde Morningstar Sustainability Rating berekend op basis van de fondsen in het fondsengamma die een dergelijke rating hebben, aangevuld met nominaties door fondsanalisten. Na een debat over de geselecteerde kandidaten brengen fondsanalisten hun stem uit om zo de eindrangschikking te bepalen. Het winnende fondshuis is de vermogensbeheerder met de meeste voorkeurstemmen.

 

Bekendmaking genomineerden en winnaars

De genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence België worden aangekondigd op woensdag 1 maart. De winnaars worden vervolgens op woensdag 15 maart tijdens een live evenement bekend gemaakt.

Awards 2023 banner wide

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten