Winnaars Morningstar Awards for Investing Excellence 2023 - Asset Manager Awards

Morningstar maakt de winnaars bekend van de Morningstar Awards for Investing Excellence België 2023. Hier leest u welke fondshuizen de felbegeerde trofeeën voor beste Asset Manager en beste Asset Manager Sustainable Investing mee naar huis nemen.

Morningstar Benelux 15 maart, 2023 | 18:37
Facebook Twitter LinkedIn

Awards 2023 banner

 

Asset Manager Award

De Morningstar Award for Investing Excellence voor het beste fondshuis wordt uitgereikt aan het fondshuis dat zich niet alleen onderscheidt op basis van uitstekende prestaties van de beheerde beleggingsfondsen, maar dat ook naar de mening van de fondsanalisten van Morningstar beschikt over een uitmuntende beleggingscultuur en de belangen van beleggers voorop stelt. Dit is de winnaar van 2023 in België:

 

Robeco

Parent Pillar Score: Above Average

Robeco laat een sterke beleggingscultuur zien en gedraagt zich als een goede rentmeester van het kapitaal van beleggers. Dit levert een Parent Pillar score op van Above Average.
Het Japanse financiële conglomeraat Orix verwierf in 2013 een belang van 90% in Robeco en is sinds 2016 volledig eigenaar van het bedrijf. Het reorganiseerde de groep, die bestaat uit verschillende autonome vermogensbeheerders. Deze reorganisatie leidde tot verloop binnen de hogere echelons van het bedrijf, wat doorging toen RobecoSAM in 2020 werd geïntegreerd in Robeco.

Gelukkig had de instabiliteit aan de top geen invloed op de beleggingsteams van Robeco. Robeco is er over het algemeen in geslaagd om getalenteerde beleggers aan te trekken en te behouden, hoewel we de afgelopen jaren enkele vooraanstaande portefeuillemanagers hebben zien vertrekken.

Het bedrijf blijft profiteren van zijn bewezen expertise, waaronder kwantitatieve aandelen, thematische aandelen en bedrijfsobligatie strategieën. Andere fondsen die buiten zijn kerncompetenties vallen, worden gerationaliseerd. Duurzaamheid is in verschillende mate geïntegreerd in alle activaklassen en strategieën, waarbij voor impact strategieën nog steeds het RobecoSAM-label wordt gebruikt.

Het bedrijf biedt strategieën aan die gemiddeld goed scoren op zowel kwantitatieve als kwalitatieve Morningstar-ratings. Het beloningsbeleid van Robeco is afgestemd op de belangen van beleggers door de nadruk te leggen op lange termijn rendementen gecorrigeerd voor risico en het bedrijf hanteert een prudent capaciteitsbeheerproces.

  

Asset Manager Sustainable-Investing Award

De Morningstar Awards for Investing Excellence Asset Manager Sustainable-Investing Award wordt uitgereikt aan het fondshuis dat niet alleen goed scoort op basis van de Morningstar Sustainability Rating, maar ook sterk gecommitteerd is aan de integratie van milieu, sociale en bestuurlijke factoren in het fondsaanbod. Deze fondshuizen hebben doorgaans een duidelijk gedefinieerde ESG filosofie, een sterke mate van ESG-integratie in beleggingsprocessen en adequate middelen om duurzaamheidsonderzoek te doen. Daarnaast kenmerken deze fondshuizen zich door hun omvangrijke engagement en proxy-voting activiteiten. Dit is de winnaar van 2023:

 

Robeco

Morningstar ESG Commitment Level: Leader

Robeco heeft een lange traditie op het gebied van duurzaam beleggen en blijft ESG-best practices integreren en koesteren, wat het een Morningstar ESG Commitment Level van Leader oplevert.

Robeco is al tientallen jaren een pionier op het gebied van duurzaam beleggen, met een geschiedenis die teruggaat tot 1995. Sinds Robeco in 2006 een van de eerste ondertekenaars werd van de door de Verenigde Naties gesteunde Principles for Responsible Investment, heeft Robeco zich publiekelijk gecommitteerd aan duurzaam beleggen. Robeco is in 2017 toegetreden tot Climate Action 100+ en het bedrijf neemt deel aan tal van werkgroepen en samenwerkingsinitiatieven. Het bedrijf heeft duidelijke en uitdagende mijlpalen gesteld op het gebied van klimaatactie en duidelijke doelen gesteld om zijn eigen operationele koolstofemissies te verminderen.

Robeco heeft zijn productassortiment vormgegeven volgens hoge ESG-normen, ondersteund door zijn uitgebreide onderzoekscapaciteit. Het bedrijf past uitsluitingen toe en integreert ESG binnen 96% van het beheerde vermogen, waarbij de mate van uitsluitingen en duurzaamheidsdoelstellingen varieert naargelang een strategie wordt geclassificeerd als "sustainability inside", "sustainability focused" of "impact". Portefeuillebeheerders en analisten hebben toegang tot een uitgebreid duurzaamheidsdashboard.

Robeco heeft een indrukwekkend team opgebouwd dat zich inzet voor de duurzaamheidsinitiatieven van het bedrijf. Meer dan 50 toegewijde resources zijn betrokken bij duurzaamheidsonderzoek, thought leadership, active ownership en klantondersteuning. Hoewel er veel verloop is geweest binnen het duurzaamheidsonderzoeksteam van het bedrijf, heeft Robeco de vertrekkende medewerkers adequaat vervangen en capaciteiten toegevoegd door experts in te huren op het gebied van biodiversiteit en klimaat en andere belangrijke thema's.

Robeco's uitgebreide middelen maken intensieve engagement met veel bedrijven tegelijk mogelijk op verschillende thema's. De openbaarmaking van proxy voting en engagement activiteiten is verbeterd. Sinds 2022 maakt Robeco de beweegredenen voor zijn stembeslissingen bekend en biedt het meer casestudy's met namen van de bedrijven waarmee het in zee gaat. Robeco maakt nu ook de volledige lijst van bedrijven die betrokken zijn bij het engagement programma bekend, gecategoriseerd op thema.

 

Meer weten over de methodologie achter de Morningstar Awards 2023 ? De volledige methodologie vindt u hier:

Aftellen naar de Morningstar Awards for Investing Excellence 2023

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Benelux

Morningstar Benelux  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten