Deze Europese aandelen zijn ge- en verkocht door fondsbeheerders

Onze actuele portfoliodata over april laten zien dat fondsbeheerders cyclische sectoren hebben ingewisseld voor nutsbedrijven en vastgoed.

Fernando Luque 26 juni, 2024 | 17:07
Facebook Twitter LinkedIn

Compra y venta de acciones

We analyseren de portefeuilles van de grootste Europese large-cap aandelenfondsen die in Europa te koop zijn: welke aandelen zijn de afgelopen maand (in dit geval april 2024) het meest gekocht en verkocht door de portefeuillebeheerders? 

Dit zijn de geanalyseerde fondsen:

 

 

In welke sectoren zijn managers ingestapt en uitgestapt?

Laten we eerst eens kijken naar de sectoren waarin fondsmanagers het meest en het minst belegden in april. Ter herinnering: april was een licht negatieve maand voor de Europese markten, met een Morningstar Europe NR index die 0,7% daalde.

In totaal registreerden de 15 geanalyseerde fondsen een negatieve netto-activiteit voor de maand, en eindigden de maand met een geschatte netto-omzet (verschil tussen totale aankopen en totale verkopen van aandelen) van €194 miljoen.

Wat aankopen betreft, springen twee sectoren eruit: nutsbedrijven en vastgoed met netto-aankopen van respectievelijk €59 miljoen en €58 miljoen. Dit zijn duidelijk twee van de sectoren die het meest zullen profiteren van de renteverlagingen door de Europese Centrale Bank. Van de meest verkochte sectoren springt de industriële sector er duidelijk uit met nettoverkopen voor in totaal €142 miljoen. Deze beweging weerspiegelt een zekere rotatie naar defensieve sectoren en een risico-averse houding.

 

De meest gekochte aandelen in Europa

Het Britse nutsbedrijf SSE (SSE) was het meest gekochte aandeel door Europese aandelenfondsbeheerders. Fidelity European Growth verhoogde zijn positie in het bedrijf met ongeveer 4.265.000 aandelen in april. Tancrede Fulop, sectoranalist bij Morningstar, beschouwt de Europese nutssector als aanzienlijk ondergewaardeerd met een geschatte koers/Fair Value verhouding van 0,82. SSE is een van de favoriete bedrijven van de analist naast Veolia, RWE en Orsted. Hij is van mening dat SSE goed gepositioneerd is in het licht van de hoge inflatie en de versnellende energietransitie.

Het op één na meest gekochte aandeel is ABN Amro (ABN) bank. Weinig fondsen veranderden hun blootstelling aan de Nederlandse bank in hun portefeuilles in april, maar veel van de activiteit in de Nederlandse bank is te danken aan de aankoop van ongeveer 3.754.000 aandelen door Amundi European Equity Value. Onze sectoranalist Johann Scholtz schat dat de verwachting van een lagere rente zou moeten leiden tot een daling van de nettowinst (na voorzieningen) van ABN Amro met 7% in 2024, na een recordresultaat in 2023. Hij voorspelt een winstdaling in 2025 en 2026, afvlakkend op ongeveer 2% per jaar.

Het op twee na meest gekochte aandeel is het Duitse Scout24 (G24), dat vooral actief is op digitale online marktplaatsen: het bedrijf beheert ImmobilienScout24, Duitslands grootste vastgoedportal. MFS Meridian European Value en Allianz Europe Equity Growth waren de twee fondsen die posities in bedrijven toevoegden aan hun portefeuilles.

 

 

Europa's meest verkochte aandelen

De Britse bank HSBC (HSBA) was het meest verkochte Europese aandeel voor managers in april van dit jaar. Lorraine Tan, sectoranalist bij Morningstar, is echter van mening dat "HSBC's sterke positie in de banksystemen van Hongkong en het VK en haar vermogen om deze twee te koppelen om haar wereldwijde activiteiten te ondersteunen, de belangrijkste bron van haar concurrentievoordeel is. Door de brede reikwijdte van haar wereldwijde activiteiten is de bank onderhevig aan hogere kapitaalvereisten dan wanneer ze meer gefocust zou zijn. Diversificatie vermindert echter ook de volatiliteit van de winst in vergelijking met haar concurrenten, zoals we hebben gezien tijdens de wereldwijde financiële crisis. Gezien het feit dat China, Hongkong en Singapore belangrijke centra van rijkdom en groeiende handelscorridors zijn, is de focus van de bank op Azië - waar ze ongeveer 75% van haar winst voor belastingen genereert - strategisch zinvol.

Het op één na meest verkochte aandeel is de Zweedse truckfabrikant Volvo (VOLV B). Zijn positie op de ranglijst van meest verkochte aandelen is te danken aan de verkoop van bijna 2.000.000 aandelen door Amundi European Equity Value.

Het derde meest verkochte aandeel in april was het Franse oliebedrijf TotalEnergies (TTE). Onze sectoranalist Allen Good verhoogde half maart de reële waarde van het aandeel van €61 naar €68 per aandeel nadat hij zijn model had bijgewerkt met de meest recente prognoses voor kapitaaluitgaven, financiële resultaten en olieprijzen (we gaan uit van Brentprijzen van $ 81/bbl in 2024 en $ 76/bbl in 2025; onze langetermijnprognose voor de olieprijs is $ 60). 

 

Methodologie

Om te zien welke aandelen Europese aandelenfondsbeheerders kopen en verkopen, hebben we de 15 fondsen met het hoogste nettovermogen geselecteerd waarvan de volledige portefeuille per 30 april 2024 beschikbaar is en die een maandelijkse portefeuillegeschiedenis in onze database hebben. Hierdoor kunnen we zien welke aandelen van de ene maand op de andere zijn gekocht en verkocht en in welke mate. Om doublures te voorkomen, hebben we slechts één fonds per beheerder geselecteerd.

De geselecteerde fondsen, die in de tabel aan het begin van dit artikel staan, hebben een gezamenlijke intrinsieke waarde van ongeveer €35 miljard. We hebben funds-of-funds en indexfondsen uitgesloten.

Om de door de managers gekochte en verkochte bedragen in euro's te berekenen, hebben we de gemiddelde koers tussen de slotkoers van maart en de slotkoers van april als referentie genomen, omdat we niet weten tegen welke koers ze verhandeld hebben.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ABN AMRO Bank NV NLDR16,36 EUR-0,24Rating
Air Liquide SA165,20 EUR0,72Rating
Bayerische Motoren Werke AG91,22 EUR1,49
Ferrovial SE38,24 EUR0,00
Genmab A/S1 882,00 DKK0,70Rating
HSBC Holdings PLC667,60 GBX1,14Rating
Jeronimo Martins SGPS SA19,53 EUR-1,81
Kingfisher PLC277,00 GBX1,02Rating
Nestle SA94,50 CHF0,77Rating
Prudential PLC701,00 GBX-0,06Rating
Roche Holding AG280,10 CHF0,65Rating
Schneider Electric SE226,60 EUR1,34Rating
Scout24 SE73,60 EUR1,10
SSE PLC1 841,50 GBX0,11Rating
Stellantis NV18,81 EUR0,88Rating
Swedbank AB Class A223,70 SEK1,54Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B71,70 SEK1,85Rating
TotalEnergies SE63,14 EUR0,32Rating
Unilever PLC4 486,00 GBX-0,20Rating
Volvo AB Class B286,30 SEK1,74

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten