Dit zijn de winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence 2023

Morningstar maakt bekend welke beleggingsfondsen en fondshuizen die de prestigieuze Morningstar Awards for Investing Excellence België 2023 in de wacht slepen. Kijk snel wie de winnaars zijn in de vier fondscategorieën.

Morningstar Benelux 15 maart, 2023 | 18:36
Facebook Twitter LinkedIn

Awards Belgium 2023 b

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces, wat deze strategieën naar verwachting het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren. Dit zijn de winnaars van 2023 voor België:

 

 

Beste fonds Aandelen Europa

 

M&G (Lux) European Strategic Value

Morningstar Analyst Rating: Bronze
People Pillar Score: Above Average
Process Pillar Score: Above Average

M&G (Lux) European Strategic Value profiteert van een ervaren beheerder die weet hoe hij door de valkuilen van value investing moet navigeren, waardoor het een Above Average People-score verdient. Richard Halle beheert deze strategie sinds de oprichting in februari 2008, aanvankelijk onder een OEIC-vorm, voordat ze in 2018 naar een in Luxemburg gevestigd vehikel migreerde. Hij heeft het grootste deel van zijn 20-jarige carrière bij M&G doorgebracht. Halle maakt gebruik van M&G's centrale onderzoeksteam van negen personen. Dit team is sinds 2014 opnieuw opgebouwd en versterkt met ervaren analisten, al is het feit dat ze andere fondsmanagers met uiteenlopende beleggingsstijlen ondersteunen niet ideaal.

Het proces van het fonds draagt verder bij aan zijn aantrekkingskracht. De strategie is rechttoe rechtaan, gedisciplineerd en profiteert van een verstandige portefeuilleconstructie. Het proces begint met een kwantitatieve screening die alle aandelen rangschikt volgens de koers/boekwaarde verhouding. Dit is simplistisch en zou het fonds snel kunnen doen ontsporen, maar er worden aanpassingen gemaakt om kosten voor onderzoek en ontwikkeling en off-balance sheet posten hier in op te nemen.

Binnen elke sector wordt alleen het goedkoopste kwartiel in aanmerking genomen voor de volgende fase. De fundamentele analyse is erop gericht bedrijven te elimineren die om goede redenen goedkoop zijn en waarvan het onwaarschijnlijk is dat hun beurskoers zich herstelt. Financiële kracht, duurzaamheid van het bedrijfsmodel en het gedrag van het management worden onder de loep genomen om value traps te vermijden.

Deze aanpak is consequent en met een goed risicobewustzijn uitgevoerd, ook in small- en mid-caps, die sinds 2015 een groter deel van de portefeuille innemen. Vanaf de oprichting tot eind december 2022, maar ook in de periodes over drie, vijf en tien jaar, heeft het fonds aanzienlijke alpha gegenereerd ten opzichte van de MSCI Europe Value Index via aandelenselectie in verschillende sectoren.

 

Beste fonds Aandelen Wereldwijd

 

Schroder ISF Global Sustainable Growth

Morningstar Analyst Rating: Bronze
People Pillar Score: Above Average
Process Pillar Score: Above Average

Deze strategie wordt beheerd door de comanagers Charles Somers en Scott MacLennan. MacLennan heeft voormalig comanager Katherine Davidson opgevolgd, die de firma per juli 2022 verliet. Hoewel wij haar vertrek als een verlies beschouwen, voelen wij ons goed bij MacLennan als nieuwe comanager naast de hoog aangeschreven Somers. Zij maken deel uit van Schroders' ervaren zeskoppige Global and International Equity-team en kunnen gebruik maken van de uitgebreide analytische middelen van het bedrijf, wat de strategie een voorsprong geeft.

Het bredere wereldwijde analistenteam van Schroders, met meer dan 100 analisten in 11 landen over de hele wereld, biedt aanzienlijke ondersteuning voor fundamenteel aandelenonderzoek. De beheerders maken efficiënt gebruik van deze uitgebreide ondersteuning via een team van 10 sectorspecialisten die verantwoordelijk zijn voor het identificeren van de beste ideeën van de analisten. Een ander sterk punt is de Sustainable Growth Investor Group, die wordt gevormd door het management duo, de gerenommeerde portefeuillebeheerder Simon Webber van het Global and International Equity team, en verschillende (senior) leden van de duurzaamheidsteams van het bedrijf.

De huidige aanpak is sinds november 2017 geïmplementeerd. Het gevestigde en gestructureerde proces is gericht op het identificeren van bedrijven worden gemanaged met een langetermijnvisie en hun verantwoordelijkheden tegenover een brede groep stakeholders erkennen. Hoewel ze zich normaliter richten op het identificeren van gevestigde bedrijven met ondergewaardeerde groeivooruitzichten, overwegen ze ook opportunistische kansen op kortere termijn, die in meer cyclische bedrijven kunnen zitten. Elk idee dat door de sectorspecialisten wordt aangedragen, wordt door de Sustainable Growth Investor Group onderzocht op ESG-gronden voordat het kan worden opgenomen in een watchlist waaruit de comanagers hun aandelenselecties kunnen maken. Dit proces is bewezen en wij waarderen de gelaagde structuur van het proces.

De huidige aanpak blijft aan de korte kant gezien de start in november 2017, maar heeft tot nu toe indrukwekkende resultaten opgeleverd. De solide waarderingsdiscipline van de strategie en de speelruimte om te beleggen in meer cyclische groei kunnen de portefeuille duidelijk minder groeigericht maken dan veel van de op hoge groei gerichte concurrenten in de wereldwijde large-cap groeicategorie. Dit heeft het fonds geholpen goed te presteren in 2022, toen snelgroeiende aandelen onder druk stonden.

 

Beste EUR Obligatiefonds

 

Candriam Bds Euro High Yld R EUR Cap

Morningstar Analyst Rating: Silver
People Pillar Score: High
Process Pillar Score: Above Average

Nicolas Jullien nam in januari 2020 het roer van dit fonds over van het voormalige hoofd hoogrentende obligaties Philippe Noyard, die werd gepromoveerd tot hoofd global credit bij Candriam. Deze overgang was minder moeizaam gezien Jullien de afgelopen 13 jaar samenwerkte met Noyard bij het beheer van deze strategie. Terwijl Jullien nu verantwoordelijk is voor de dagelijkse besluitvorming, blijft Noyard een belangrijke schakel door zijn rol als voorzitter van het krediet comité van de groep, waar alle emittenten uitgebreid worden doorgelicht door managers en analisten. Jullien wordt verder ondersteund door comanager Thomas Joret, die zich voornamelijk richt op de wereldwijde high-yield mandaten en een ervaren team van zes high-yield analisten.

Jullien heeft hier niets veranderd aan het beleggingsproces, dat voornamelijk berust op kredietselectie ondersteund door grondige fundamentele analyse in combinatie met relatieve waarde overwegingen. De beheerder maakt ook met mate gebruik van derivaten om de gevoeligheid van de portefeuille aan de kredietmarkt aan te passen of om tegen lagere kosten blootstelling te verkrijgen aan bepaalde veel verhandelde emittenten. In tegenstelling tot veel concurrenten belegt de strategie minder in de financiële sector. Deze beperktere opportuniteiten hebben de strategie er echter niet van weerhouden haar categorie te verslaan over de laatste vijf en 10 jaar.

 

Beste Euro-Allocatiefonds

 

DWS Concept Kaldemorgen EUR FD

Morningstar Analyst Rating: Bronze
People Pillar Score: Above Average
Process Pillar Score: Above Average

DWS schiep duidelijkheid rond de opvolging van hoofdbeheerder en oprichter Klaus Kaldemorgen door de leiding van deze strategie te delen met voormalig comanager Christoph Schmidt. Kaldemorgen blijft bij DWS in de nabije toekomst, maar bouwt zijn verplichtingen geleidelijk aan af waarna Schmidt de fakkel waarschijnlijk overneemt. Na een glansrijke carrière als aandelenbeheerder richtte Kaldemorgen in 2011 dit fonds op en bouwde daaromheen het Total Return-team dat nu acht portefeuillemanagers, analisten en risicomanagers telt. Aandelenspecialist Schmidt was er vanaf het begin bij en beheert sinds januari 2013 met succes de ESG Dynamic Opportunities-strategie. In 2021 werd hij ook co-lead van het Total Return-team. Twee andere portefeuillebeheerders Henning Potstada en Thomas Graby ondersteunen Kaldemorgen en Schmidt.

Hun flexibele beleggingsbenadering heeft zijn waarde bewezen. De weging tussen de verschillende activa is gebaseerd op de marktvooruitzichten en risicobeheeroverwegingen van het team. Hoewel de risicodoelstelling om de volatiliteit onder de 10% te houden sinds de oprichting is behaald, heeft het team het fonds toegestaan om in de turbulentie van maart 2020 zijn limiet over het kalenderjaar te overschrijden. Dit is een kleine smet op hun blazoen, maar het herstel was snel en stelde het team in staat een agressieve verkoop te voorkomen. Aandelen zijn over het algemeen de belangrijkste bron van rendement, terwijl obligaties, goud en contacten (inclusief posities in vreemde valuta) aanvullende portefeuillecomponenten zijn. Het team beheert actief de valutablootstelling vanuit het standpunt van een eurocentrische belegger. Derivaten worden gebruikt voor tactische positionering of hedging.

 

Meer weten over de methodologie achter de Morningstar Awards 2023 ? De volledige methodologie vindt u hier:

- Aftellen naar de Morningstar Awards for Investing Excellence 2023

 

Awards 2023 banner wide

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Benelux

Morningstar Benelux  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten