Robeco wint Morningstar Award 2023 voor beste duurzame fondshuis

VIDEO - De Morningstar Award België 2023 voor beste duurzame fondshuis is gewonnen door Robeco. Morningstar's Valerio Baselli spreekt met Robeco's Carola van Lamoen over de ESG-aanpak van het Rotterdamse fondshuis.

Valerio Baselli 15 maart, 2023 | 18:37
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: De resultaten van de Morningstar Awards for Investing Excellence 2023 zijn bekendgemaakt voor de categorie Best Asset Manager – Sustainable Investing. Met deze prijs willen we vermogensbeheerders erkennen die sterke ESG-capaciteiten hebben opgebouwd, een bewezen staat van dienst hebben op het gebied van beleggen in speciale ESG-middelen en duurzaamheidsprincipes integreren in hun programma's.

Dit jaar werd Robeco door onze analisten geselecteerd als winnaar van deze trofee in verschillende landen in Europa en in Taiwan. Ik ben erg blij dat ik vandaag gezelschap krijg van Carola van Lamoen, hoofd Duurzaam Beleggen bij Robeco. Carola, allereerst gefeliciteerd.

Carola van Lamoen: Heel erg bedankt.

Baselli: Kunt u om te beginnen uitleggen waarom duurzaam beleggen zo belangrijk is en wat de belangrijkste drijfveren zijn geweest voor uw succes op dit gebied?

Van Lamoen: Ja. Bedankt voor die vraag. Ik denk, kortom, duurzaam beleggen bereidt ons voor op de toekomst. Wat we hier zien is dat externe effecten momenteel niet zijn ingeprijsd, maar dat zal steeds vaker het geval zijn. Duurzaam beleggen bereidt ons daar dus op voor. Als ik kijk naar de belangrijkste drijfveren voor ons succes voor Robeco, denk ik dat een belangrijk onderdeel de geïntegreerde aanpak is die we hebben. Ons SI Centre of Expertise is volledig ingebed in het beleggingsdomein en dat helpt ons om de beleggingsteams dag na dag beter geïnformeerd te maken. Daarnaast richten we ons op samenwerking met externe partijen, waaronder academici en ngo's, en hebben we een zeer duidelijke strategie en een zeer sterk commitment van de top.

Baselli: Juist. En natuurlijk is een van de belangrijkste kwesties binnen het universum van duurzaam beleggen absoluut de etikettering en de betrouwbaarheid van de financiële producten. Wat is vanuit dit oogpunt uw mening over de SFDR Level 2 en de gevolgen daarvan?

Van Lamoen: Ja. SFDR is zeer uitdagend en zeer ambitieus geweest. Maar als ik kijk wat de SFDR-regelgeving heeft gedaan, dan zie ik dat het heeft geleid tot meer transparantie en meer openheid, en dat is een goede zaak. De implementatie van SFDR was een uitdaging voor ons en voor veel andere investeerders om ons heen. Maar uiteindelijk ben ik er heel zeker van en overtuigd dat de SFDR-regelgeving en de toegenomen transparantie een positieve zaak is voor iedereen die duurzaam beleggen serieus neemt.

Baselli: Juist. Tot slot, wat zijn de volgende stappen in uw reis, zou ik zeggen, nu ESG mainstream is geworden?

Van Lamoen: Ja. We hebben veel plannen op de agenda voor volgend jaar en de jaren daarna. Maar ik wil drie dingen benadrukken. Allereerst hebben we een zeer sterke focus op het delen van onze SI IP in een open access omgeving. We zijn hier zes maanden geleden mee begonnen, waarbij we onze SDG-scores openstelden voor klanten en academici en als volgende stap zullen we ook meer SI IP openstellen. Bijvoorbeeld onze Country Sustainability Ranking. Daarnaast zullen we de openstelling niet alleen voor klanten en academici verbreden, maar eigenlijk voor iedereen via onze .com-website.

Het tweede belangrijke onderdeel, waar we aan werken, is in feite onze investeringscollega's te maken, hen te helpen met toekomstgerichte informatie via onze klimaatscores, biodiversiteitsscores en het traject voor het koolstofarm maken van de sector. Dus echt meer helpen. En het laatste dat ik wil benadrukken, is de voortdurende focus op ons SDG-raamwerk en impactmetingen. Dit is een van de heilige graals voor duurzame beleggers om dat de komende jaren goed te doen. Daar ben ik zeer van overtuigd.

Baselli: Heel erg bedankt, Carola, voor je tijd, en nogmaals gefeliciteerd met het winnen van deze Award. Voor Morningstar ben ik Valerio Baselli. Bedankt voor het kijken.

 

Lees hier meer over de winnaars van de twee fondshuis awards bij de Morningstar Awards for Investing Excellence België 2023:

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten