Dit zijn de nieuwe ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben afgelopen maand weer een aantal fondsen herbeoordeeld. In dit overzicht krijgt u de nieuwe ratings en de upgrades van beleggingsfondsen met daarbij de argumentatie van onze fondsanalisten.

Robert van den Oever 28 april, 2023 | 9:45
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Upgrades

 

Pimco GIS Emerging Markets Bond - van Bronze naar Silver

Mike Mulach

Deze strategie profiteert van de ervaren leider Pramol Dhawan die in 2013 bij Pimco kwam en sinds 2017 co-beheerder is op dit fonds, samen met Yacov Arnopolin die sinds 2016 bij Pimco is. Samen leiden ze tevens het opkomende markten comité dat een belangrijke rol speelt bij het vormgeven van de strategieën in dat deel van de markt.

Pimco heeft begin 2023 enkele obligatiebeheerders uit het brede team zien vertrekken en dat was telerustellend, maar de overblijvende leden zijn ervaren en werken al lange tijd met elkaar samen. Ze krijgen ondersteuning van een 20-koppig team van obligatiespecialisten die thuis zijn in opkomende markten en strategen die de macro-risico's van opkomende landen proberen in te schatten.

Ook spelen Pimco's formidabele credit-, economie- en renteteams een ondersteunende rol bij tactische keuzes. Dat alles bij elkaar is reden voor een upgrade van de People Pillar naar Above Average. Als gevolg daarvan gaat de Morningstar Analst Rating omhoog naar Silver. 

 

AXA World Funds Europe Real Estate Securities - van Bronze naar Silver

Thomas De Fauw

De solide ervaring van het team en de stabiliteit in combinatie met de bewezen beleggingsaanpak maken dit fonds onderscheidend in de Morningstar Categorie Vastgoed Indirect Europa. De People en Process Pillar ratings blijven hetzelfde, maar ratingwijzigingen bij concurrenten leiden ertoe dat dit fonds een upgrade krijgt van de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver.

 

Nieuwe ratings

BlackRock Tactical Opportunities - Bronze

Simon Scott

Dit fonds biedt een interessante benadering van macro-beleggen die veel elementen bijeen brengt en een conservatieve propositie samenstelt die het inzetten op grote enkelvoudige thema's vermijdt en zich daardoor onderscheidt van concurrenten in de macro categorie van Morningstar.

Het team onder leiding van asset allocatie veteraan Phil Green combineert twee niet-gecorreleerde processen, een discretionaire thematische portefeuille en een systematische op regels gebaseerde aanpak die samen niet-gecorreleerde rendementen proberen te halen. Die combinatie is uniek en goed doordacht. De overtuiging van Morningstar is gegroeid ten aanzien van hoe het proces profiteert van de interactie tussen de verschillende elementen.

Stabiliteit en lange dienstverbanden kenmerken het negenkoppige beheerteam, van wie de helft het systematische deel strak beheert, waardoor de aanpak meer lijkt op een wereldwijde allocatiestrategie dan op een gerichte macro-strategie. De verstandige portefeuilleconstructie, sterk track record en redelijke kosten zijn aantrekkelijke kenmerken.

 

JPM Emerging Markets Sustainable Equity C - Bronze

Lena Tsymbaluk

Het capabele beheerteam, de uitgebreide ondersteunende middelen van het fondshuis en het sterke beleggingsproces maken ons positief over dit fonds. Sinds de lancering in november 2019 staat Amit Mehta aan het hoofd met John Citron als back-up. Het duo werkt nauw samen en kan gebruikmaken van de vijf beheerders van het fundamentele opkomende markten team onder leiding van Austin Forey. Ook kunnen beide beheerders steunen op het grote opkomende markten & Azië-Pacific team van het fondshuis dat ruim 100 leden telt.

Deze strategie betrekt ook het 30-koppige team voor duurzaam beleggen erbij om de ESG-component mede vorm te geven. Het verschil met de conventionele opkomende markten kern-strategie is dat deze duurzame variant meer uitsluitingen toepast, waaronder wapens, fossiele brandstoffen, tabak en gokken. Ook zijn aandelen die in het onderste kwintiel vallen met hun ESG score uitgesloten.

Wel overeenkomstig met de kernstrategie is de focus op large-cap aandelen en de kwaliteit/groei bias op structurele groei op lange termijn, die ook andere opkomende markten strategieën van dit fondshuis kenmerken.

 

Veritas China - Silver

Lena Tsymbaluk

Het stabiele en ervaren team met aan het hoofd een gelauwerde beheerder in de persoon van Ezra Sun bieden vertrouwen. De drie analisten die Sun bijstaan werken al zo'n 10 jaar samen en hebben alledrie zo'n 20 jaar ervaring in de beleggingswereld. In juli 2022 kwam er een vierde analist bij met vooral ESG-ervaring.

De aanpak is thematisch en mikt op het selecteren van bedrijven die kunnen profiteren van structurele trends in China. Sun kiest Chinese aandelen van hoge kwaliteit met sterke balansen en kasstromen en een bewezen waarderingsdiscipline. Van 2018 tot en met februari 2023 heeft deze strategie zowel de Morningstar Categorie China Equity als de MSCI China Index significant weten te verslaan.

 

Wellington Global Impact - Neutral

Ronald van Genderen

Dit is een veelbelovende beleggingsaanpak, maar een aanstaande wisseling van hoofdbeheerder brengt deze strategie in onbewezen handen. Dit fonds is gelanceerd in 2016, maar de twee aanvankelijk co-beheerders en oprichters vertrokken in 2019 bij het fondshuis. Sindsdien staat Tara Connolly Stilwell aan het hoofd en zij wordt lead manager op de strategie voor internationale kansen van het fondshuis.

Back-up beheerder Jason Goins neemt voorlopig waar, met nog een tijdje ondersteuning door zijn voorgangster, maar hij heeft nog maar korte tijd ervaring met portefeuillebeheer. Ook de twee aandelenanalisten die het team completeren zijn nog relatief onervaren. Geruststellend in dit verband is de ondersteuning door de diverse centrale teams, van duurzaamheid tot 50 ervaren sectorspecialisten.

De benadering van impact beleggen gaat volgens een solide raamwerk en fundamentele aandelenresearch aan de hand van het analistenteam dat diepte en kwaliteit van het onderzoek garandeert. De impact-focus heeft als nadeel dat het belegbaar universum vrij beperkt is en dat kan de beheerders in de weg zitten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten