Morningstar zet Robeco Flex-o-Rente op ‘Negative’

Morningstar verlaagt zijn waardering voor Robeco Flex-o-Rente naar ‘Negative’. Er is  onvoldoende vertrouwen dat het rendement op korte termijn structureel verbetert. Zusterfonds Robeco Lux-o-rente handhaaft zijn rating ‘Bronze’.

Maarten van der Pas 18 juli, 2013 | 14:44
Facebook Twitter LinkedIn

De analisten van Morningstar hebben recent Robeco Flex-o-Rente en Robeco Lux-o-rente opnieuw beoordeeld. Daarbij gaat Flex-o-rente een stap terug van ‘Neutral’ naar ‘Negative’. “Voor een fonds dat als doel heeft om beleggers een ‘stabiel en veilig basisrendement’ vinden we het rendement dat fondsbeheerder Olaf Penninga tot nog toe heeft behaald, zeker in verhouding tot het risico, niet in verhouding staan”, oordeelt Morningstar-analist San Lie. “We hebben er onvoldoende vertrouwen in dat dit op korte termijn structureel verbetert.”

Beleggers die bij aanvang van het fonds in 2005 zijn ingestapt, hebben sindsdien gemiddeld genomen een rendement van 0,94 procent per jaar gerealiseerd per jaar. Hiermee blijft Flex-o-rente op jaarbasis gemiddeld 83 basispunten achter bij haar eigen benchmark. Daarbij kent het fonds een fors hoger risico dan concurrenten in de Morningstar-categorie ‘alternatieve fondsen – long/short obligaties’ en het kalenderjaar 2008 trok het gemiddelde rendement met een winst van 6,18 procent fors omhoog. 2009, 2010 en 2012 Werden met een negatief rendement afgesloten. Ook dit jaar (tot en met eind juni 2013) staat Flex-o-rente weer in de min.

Lees meer over de beleggingsstrategie en het volledige oordeel over Robeco Flex-o-Rente in het fondsrapport.

Lux-o-rente
Zusterfonds Robeco Lux-o-rente, waarbij ook een kwantitatief model de rentegevoeligheid van het obligatiefonds bepaalt, lijdt al langer onder de wispelturige rente-ontwikkelingen. “De rendementen van Robeco’s obligatievlaggenschip Lux-o-rente laten zien hoe lastig het kan zijn om de echte wereld in een model te vangen”, vertelt Lie.

De hoogtijdagen van Lux-o-rente lagen met name in de periode 1996-2000, toen het fonds haar eigen benchmark in ruime mate versloeg. Daarna zijn er ook nog wel korte perioden van outperformance geweest, maar deze wisselden zich af met langere perioden van underperformance. Vooral in markten met veel valse signalen, zoals 2009 en 2012 maar ook dit jaar, heeft het model moeite de juiste richting van de rente te bepalen. Per saldo heeft het fonds sinds oprichting in 1994 een geannualiseerd rendement behaald van 5,69 procent versus 5,92 procent voor de eigen benchmark.
Ten opzichte van de Morningstar- categorie ‘obligaties wereldwijd EUR hedged’ was het gemiddelde rendement op jaarbasis bijna 1 procentpunt beter. Lie: “Vooralsnog handhaven we onze 'Bronze' rating in de hoop dat de door fondsbeheerder Olaf Penninga ingezette aanpassingen aan het model de strategie weer op de rit krijgen.”

Lees het volledige oordeel over Robeco Lux-o-rente in het fondsrapport.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten