Dit zijn de 10 slechtst presterende ETF's van afgelopen maand

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF en Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF behoren tot de slechtst presterende ETF's over april 2024.

Bella Albrecht 07 mei, 2024 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In april 2024 waren de slechtst presterende ETF's onder andere Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF en Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Nederland verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten. Het overzicht van de best presterende ETF's over de afgelopen maand vindt u hier.

 

De 10 slechtst presterende ETF's:

  1. Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF INDO
  2. Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF XNJP
  3. HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF  ITEK
  4. iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF  WITS
  5. iShares US Property Yield UCITS ETF  IDUP
  6. iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE)  EXV5
  7. iShares Global Timber & Forestry UCITS ETF  WOOD
  8. Amundi US Treasury Bond Long Dated UCITS ETF US10
  9. iShares Nasdaq US Biotechnology UCITS ETF BTEC
  10. iShares STOXX Europe 600 Financial Services UCITS ETF (DE) EXH2

 

Morningstar over de best presterende ETF's

Amundi MSCI Indonesia 

Morningstar rating: 5 sterren 
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Indonesie

De slechtst presterende ETF in april was de €51 miljoen omvattende Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF, die 7,67% verloor. De passief beheerde Amundi ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 7,13% op fondsen in de Indonesische aandelencategorie in april. In de afgelopen 12 maanden daalde de Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF met 8,84%, waarmee de ETF in het 65e percentiel binnen zijn categorie kwam en minder verloor dan het gemiddelde fonds met 10,22%. De Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF, geïntroduceerd in maart 2019, heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold.

Xtrackers Nikkei 225 

Morningstar rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,11%
Morningstar Categorie: Aandelen Japan large-Cap

Met een verlies van 7,11% was de Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF met een beheerd vermogen van €2,2 miljard de op één na slechtst presterende ETF op onze lijst voor april. De passief beheerde Xtrackers ETF daalde sterker dan het gemiddelde verlies van 4,36% op fondsen in de categorie Japanse large-cap aandelen. In de afgelopen 12 maanden steeg de Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF met 20,72%, waarmee de ETF in het 39e percentiel binnen zijn categorie stond en beter presteerde dan het gemiddelde fonds met 18,63% rendement. De Silver rated Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF werd gelanceerd in januari 2013.  

HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight

Morningstar rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,59%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op twee na slechtst presterende ETF in april was de €85 miljoen grote HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF die 6,86% daalde. De HANetf ETF, die passief wordt beheerd, daalde verder dan het gemiddelde verlies van 2,93% op fondsen in de categorie technologie-aandelen. In de afgelopen 12 maanden steeg de ETF met 19,69% en stond daarmee op het 73e percentiel binnen zijn categorie, waarmee het onder het gemiddelde 1-jaarsrendement van de categorie van 30,59% presteerde. De HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF heeft een Negative Morningstar Medalist Rating, wat betekent dat onze analisten verwachten dat het een van de slechtst presterende ETF's binnen zijn categorie zal zijn en dat het onwaarschijnlijk is dat het een positief rendement na vergoedingen zal opleveren. 

iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF 

Morningstar rating: 5 sterren
Kostenratio: 0,18%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De €519 miljoen tellende iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF was de op drie na slechtst presterende ETF in april, met een verlies van 6,70%. De passief beheerde iShares ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 2,93% op fondsen in de categorie aandelentechnologie. In het afgelopen jaar steeg de ETF met 46,01% en eindigde in het 23e percentiel binnen zijn categorie, waarmee de ETF beter presteerde dan het gemiddelde rendement van 30,59% over een jaar in de categorie. De iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF houdt rekening met criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur en heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold. 

iShares US Property Yield UCITS ETF

Morningstar rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,40%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Noord-Amerika

Op de vijfde plaats staat de 428 miljoen euro omvattende iShares US Property Yield UCITS ETF die in april 5,73% verloor. De passief beheerde iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met de gemiddelde daling van 4,84% van fondsen in de categorie Vastgoed - Indirect Noord-Amerika. In het afgelopen jaar steeg de iShares US Property Yield UCITS ETF met 3,44% en eindigde daarmee in het 56e percentiel binnen zijn categorie. Het fonds presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde eenjaarsrendement van 3,99% in de categorie. De iShares US Property Yield UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold en werd gelanceerd in november 2006.

iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF 

Morningstar rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,46%
Morningstar Categorie: Aandelen Consumentengoederen

De op vijf na slechtst presterende ETF in april was de €135 miljoen tellende iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE), die 5,34% verloor. De passief beheerde iShares ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 1,82% op fondsen in de categorie van aandelen in consumptiegoederen en diensten. In de afgelopen 12 maanden steeg de iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) met 17,43%, waarmee deze in het 21e percentiel binnen zijn categorie stond en beter presteerde dan het gemiddelde fonds met 7,10%. De iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en is geïntroduceerd in juli 2002.

iShares Global Timber & Forestry UCITS ETF

Morningstar Rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

Met een verlies van 5,18% was de €177 miljoen omvattende iShares Global Timber & Forestry UCITS ETF de op zeven na slechtst presterende ETF op onze lijst voor april. De passief beheerde iShares ETF presteerde slechter dan de gemiddelde 5,24% winst van fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. In de afgelopen 12 maanden steeg de iShares Global Timber & Forestry UCITS ETF met 17,23%, waarmee de ETF in het 18e percentiel binnen zijn categorie valt en beter presteerde dan het gemiddelde fonds met 9,82%. De iShares Global Timber & Forestry UCITS ETF is geïntroduceerd in oktober 2007 en heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold. 

Amundi US Treasury Bond Long Dated UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,07%
Morningstar Categorie: USD Staatsobligaties

De op zeven na slechtst presterende ETF in april was de €778 miljoen omvattende Amundi US Treasury Bond Long Dated UCITS ETF die met 5,15% daalde. De ETF van Amundi daalde sterker dan het gemiddelde verlies van 2,07% op fondsen in de categorie staatsobligaties in USD. In de afgelopen 12 maanden daalde de ETF met 9,45% naar het 84e percentiel binnen zijn categorie en daalde verder dan het gemiddelde verlies van 1,31% over een jaar. De Amundi US Treasury Bond Long Dated UCITS ETF is geïntroduceerd in oktober 2018 en heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver.

iShares Nasdaq US Biotechnology UCITS ETF

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,35%
Morningstar Categorie: Aandelen Biotechnologie

De €462 miljoen aan beheerd vermogen tellende iShares Nasdaq US Biotechnology UCITS ETF is de op een na slechtst presterende ETF in april met een daling van 5,11%. De iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 6,03% op fondsen in de categorie biotechnologie. In het afgelopen jaar steeg de ETF met 3,11% en belandde in het 44e percentiel, ongeveer in lijn met het gemiddelde eenjarige rendement van 2,25% van de categorie. De iShares Nasdaq US Biotechnology UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold en werd gelanceerd in oktober 2017.

iShares STOXX Europe 600 Financial Services UCITS ETF

Morningstar rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,46%
Morningstar Categorie: Aandelen Financials

De hekkensluiter is de €58 miljoen tellende iShares STOXX Europe 600 Financial Services UCITS ETF (DE) die in april 5,05% verloor. De iShares ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 1,23% op fondsen in de categorie financiële diensten voor de maand. In het afgelopen jaar steeg de iShares STOXX Europe 600 Financial Services UCITS ETF (DE) met 19,67% en eindigde de periode van 12 maanden in het 77e percentiel binnen de categorie financiële aandelen. De ETF presteerde slechter dan het gemiddelde eenjaarsrendement van 25,33% in de categorie. De Silver rated iShares STOXX Europe 600 Financial Services UCITS ETF (DE) werd gelanceerd in juli 2002. 

  

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten