Dit zijn de 10 best presterende ETF's van afgelopen maand

Global X Copper Miners en iShares Stoxx Europe 600 Basic Resources behoren tot de best presterende ETF's over april 2024.

Bella Albrecht 06 mei, 2024 | 15:48
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In april 2024 waren de best presterende ETF's onder andere Global X Copper Miners en iShares Stoxx Europe 600 Basic Resources. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Nederland verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten.

 

De 10 best presterende ETF's:

1. Global X Copper Miners UCITS ETF COP

2. iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) EXV6

3. iShares China Large Cap UCITS ETF FXC

4. iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) IAUP

5. iShares EM Dividend UCITS ETF USD (Dist) IEDY

6. EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF EMQQ

7. iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (DE) EXH1

8. iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF (DE) EXV1

9. Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF ASHR

10. Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF XASX

 

Morningstar over de best presterende ETF's

Global X Copper Miners 

Morningstar rating: nb
Kostenratio: 0,70%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

De €132 miljoen omvattende Global X Copper Miners UCITS ETF was de best presterende ETF in april met een rendement van 11,10%. Deze Global X ETF versloeg de 5,24% winst van het gemiddelde fonds in de categorie natuurlijke hulpbronnen van Morningstar voor deze maand. In de afgelopen 12 maanden is de Global X Copper Miners UCITS ETF 24,22% teruggekeerd, beter dan de 9,82% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waardoor de ETF in het 8e percentiel staat. De Global X Copper Miners UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver. Het is geïntroduceerd in november 2021. 

 

iShares Stoxx Europe 600 Basic Resources 

Morningstar rating: 1 ster
Kostenratio: 0,46%
Morningstar Categorie: Aandelen Industriële Materialen

De op één na best presterende ETF in april was de €497 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF. Deze ETF behaalde een rendement van 9,92% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde aandelenfonds voor industriële materialen, dat 1,03% verloor. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden is de iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF met 12,70% gestegen, waarmee deze onder het rendement van 16,56% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde, waarmee de ETF in het 75e percentiel staat. De Bronze rated iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF is geïntroduceerd in juli 2002.

 

iShares China Large Cap UCITS ETF

Morningstar rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,74%
Morningstar Categorie: Aandelen China

De €573 miljoen grote iShares China Large Cap UCITS ETF staat op de derde plaats met een rendement van 9,12%. De iShares ETF overtrof het gemiddelde rendement van 6,26% op fondsen in de categorie Chinese aandelen in april. In de afgelopen 12 maanden is de iShares ETF met 1,56% gedaald, voor het gemiddelde fonds in zijn categorie met 7,88%, waardoor het ETF in het 15e percentiel staat.

De iShares China Large Cap UCITS ETF heeft een Negateve Morningstar Medalist Rating, wat betekent dat onze analisten verwachten dat het een van de slechtst presterende ETF's in zijn categorie zal zijn en dat het onwaarschijnlijk is dat het een positief rendement na kosten zal opleveren. 

  

iShares Gold Producer UCITS ETF 

Morningstar rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,55%
Morningstar Categorie: Aandelen Edelmetalen

Met een rendement van 6,15% stond de €1,4 miljard grote iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) in april op de vierde plaats. De passief beheerde iShares ETF presteerde slechter dan het gemiddelde edelmetaalfonds met een rendement van 9,91%. In de afgelopen 12 maanden behaalde het fonds een rendement van 4,52%, lager dan het rendement van 6,24% van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 60e percentiel staat voor deze periode. De iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) heeft een Gold Morningstar Medalist Rating. Het werd geïntroduceerd in september 2011.

 

iShares EM Dividend UCITS ETF

Morningstar rating: 1 ster
Expense Ratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Opkomende Markten Wereldwijd

De €552 miljoen omvattende iShares EM Dividend UCITS ETF USD (Dist) won in april 5,34%. Deze passief beheerde ETF van iShares versloeg het gemiddelde rendement van 1,25% van fondsen in de wereldwijde categorie van aandelen uit opkomende markten. In het afgelopen jaar steeg het iShares EM Dividend UCITS ETF USD (Dist) met 22,67%, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met een rendement van 13,59% en het in het 5e percentiel plaatste. De iShares EM Dividend UCITS ETF USD (Dist), geïntroduceerd in november 2011, heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral. 

 

EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF

Morningstar rating: 1 ster
Kostenratio: 0,86%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF van €122 miljoen was de op vijf na best presterende Belgische ETF in april, met een rendement van 5,27%. Het rendement van de passief beheerde ETF HANetf overtrof de daling met 2,93% van het gemiddelde fonds in de categorie aandelentechnologie van Morningstar. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF 14,75% rendement opgeleverd, waarmee het onder het rendement van 30,59% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde en het ETF in het 78e percentiel staat. De negatief gewaardeerde EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF is in oktober 2018 geïntroduceerd.

 

iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF 

Morningstar rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,46%
Morningstar Categorie: Aandelen Energie

De zevende best presterende ETF in april was de €544 miljoen iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF. De passief beheerde iShares ETF behaalde een rendement van 4,91% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde aandelenenergiefonds, dat 1,63% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden is de iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF 14% gestegen, waarmee het onder het rendement van 17,59% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde, waarmee de ETF in het 80e percentiel staat. De iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en is geïntroduceerd in juli 2002. 

 

iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF

Morningstar Rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Financials Aandelen

De €1,8 miljard grote iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF staat op de achtste plaats met een rendement van 4,31%. De iShares ETF deed het aanzienlijk beter dan het gemiddelde verlies van 1,23% op fondsen in de categorie financiële dienstverlening. In de afgelopen 12 maanden heeft de iShares ETF 39,08% winst geboekt, meer dan het gemiddelde fonds in zijn categorie (25,33%), waarmee de ETF in het 14e percentiel staat voor prestaties. De Bronze rated iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF is geïntroduceerd in april 2001. 

 

Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF

Morningstar Rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Chinese A-aandelen

Met een winst van 3,32% stond de €310 miljoen grote Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF in april op de negende plaats. De passief beheerde Xtrackers ETF presteerde ongeveer in lijn met het rendement van 4,19% van het gemiddelde China aandelenfonds. In de afgelopen 12 maanden is het fonds 10,12% gedaald, minder dan het verlies van 12,32% op fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 45e percentiel staat. De Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF, geïntroduceerd in januari 2014, heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral.

 

Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF

Morningstar rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,18%
Morningstar Categorie: Large-Cap UK Aandelen

De hekkensluiter is de €399 miljoen tellende Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF, die in april 3,03% won. De passief beheerde ETF van Xtrackers presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde rendement van 2,23% voor fondsen in de Britse large-cap aandelencategorie. In het afgelopen jaar steeg de Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF met 6,66%, waarmee het onder het rendement van 10,15% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde en in het 87e percentiel belandde. De Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF houdt rekening met criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Dit fonds heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze. 

  

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten