Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een reeks beleggingsfondsen herbeoordeeld en voorzien van upgrades en downgrades. Dit is het overzicht van de nieuwste upgrades en de re-ratings na een periode Under Review.

Robert van den Oever 08 augustus, 2023 | 8:58
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Upgrades

 

GQG Partners Global Equity - van Silver naar Gold

Gregg Wolper

Hoofdmanager Rajiv Jain blijft hier vertrouwen op dezelfde creatieve en succesvolle 'kwaliteitsgroei'-benadering die hij vanaf eind jaren negentig bij verschillende fondsen heeft toegepast, waardoor de strategie een High rating voor de Process Pillar krijgt. Ook de People Pillar beoordeling is nu High na een upgrade vanaf Above Average.

Redenen voor deze upgrade zijn de expertise, ervaring, creativiteit en bewezen staat van dienst van Rajiv Jain en het substantiële, ervaren analistenteam met analisten van diverse achtergronden dat hij heeft opgebouwd. Daarom verdient deze strategie een upgrade van de Morningstar Medalist Rating van Silver naar Gold.

GQG Partners Global Quality Equity zal beleggers die de voorkeur geven aan een lage omzet en een standaard groeibenadering niet tevreden kunnen stellen, maar degenen die bereid zijn een flexibele, soms snel veranderende portefeuille te accepteren die wordt beheerd door een getalenteerde en ervaren beheerder, kunnen goed terecht bij dit fonds.

 

Robeco BP US Select Opportunities Equities - van Silver naar Gold

Andrew Redden

De ervaren beheerder Steven Pollack, die al een lange staat van dienst heeft die teruggaat tot de jaren '80, kwam in 2001 bij deze strategie en biedt een solide basis om de transitie succesvol te begeleiden. Met een uitzonderlijke hoofdbeheerder en een goed opvolgingsplan verdient het team een High People Pillar rating. Het team hanteert een gedisciplineerde beleggingsaanpak die gebaseerd is op een proces dat aandelen zoekt volgens drie pijlers: aantrekkelijke waarderingen, sterke fundamentals en een positief zakelijk momentum.

Een eerste kwantitatieve screening identificeert aandelen met deze kenmerken, wat analisten een solide startpunt biedt voor het uitvoeren van fundamenteel onderzoek. De bijna 40 jaar ervaring van de portefeuillebeheerders, vooral met de waardefilosofie van Boston Partners, geeft deze strategie een uitzonderlijke basis. Samen met een sterke opvolgingsplanning en een beproefde investeringsaanpak verdient de strategie een High People Pillar rating en een Above Average Process Pillar rating. Veranderingen in het concurrentielandschap binnen de categorie van Amerikaanse mid-cap aandelen leiden tot een verhoging van de Morningstar Medalist Rating naar Gold. 

 

Re-rated na Under Review

Het onverwachte vertrek van Victor Verberk, Robeco's chief investment officer vastrentende waarden en portfoliomanager bij een reeks Robeco-fondsen, op 5 juni 2023, leidde tot het Under Review plaatsen van alle fondsen waar Verberk bij betrokken was. Na herbeoordeling kent Morningstar's fondsanalist Elbie Louw de volgende Morningstar Medalist Ratings toe aan de Robeco-fondsen:

 

Robeco Euro Credit Bonds - Silver

Co-managers Jan Willem de Moor en Peter Kwaak hadden de afgelopen anderhalf jaar al de verantwoordelijkheid over het dagelijkse portefeuillebeheer en de effectenselectie, waarbij Verberk de top-down positionering van de strategie onder zijn hoede had. De Moor en Kwaak zijn dus zeer bekend met de strategie en hebben ervaring met het portefeuillebeheer en credit research, hetgeen vertrouwen wekt. Een groeiende groep van 22 ervaren credit analisten en 6 investment-grade portfolio managers ondersteunt hen. 

 

Robeco Global Credits - Bronze 

Sinds de lancering in 2014 waren Verberk en Reinout Schapers het leidende duo op deze strategie. In de de afgelopen anderhalf jaar had Schapers al in zijn eentje de verantwoordelijkheid over het dagelijkse portefeuillebeheer en de effectenselectie, waarbij Verberk de top-down positionering van de strategie onder zijn hoede had. Het team is van plan om een portfoliomanager toe te voegen, maar heeft nog geen vervanger voor Verberk gevonden. Ook hier heeft Morningstar-analist Elbie Louw vertrouwen, gezien de ervaring van Schapers en het team van analisten en investment-grade specialisten dat hem terzijde staat.

 

RobecoSAM Euro SDG Credits - Bronze 

Net als bij zusterfonds Robeco Euro Credit Bonds staan hier co-managers Jan Willem de Moor en Peter Kwaak aan het roer en ook hier hadden zij in de afgelopen anderhalf jaar al de verantwoordelijkheid over het dagelijkse portefeuillebeheer en de effectenselectie, waarbij Verberk de top-down macro positionering van de strategie onder zijn hoede had. De groep van 22 ervaren credit analisten en 6 investment-grade portfolio managers ondersteunt ook deze strategie, die van Morningstar-analist Elbie Louw een Bronze rating krijgt.

 

RobecoSAM Global SDG Credits - Neutral

Deze strategie, als variant op Robeco Global Credits, werd gelanceeerd in 2018, met eveneens Verberk en Reinout Schapers aan het hoofd. In de de afgelopen anderhalf jaar had Schapers al in zijn eentje de verantwoordelijkheid over het dagelijkse portefeuillebeheer en de effectenselectie, waarbij Verberk de top-down positionering van de strategie onder zijn hoede had. Ook hier is het de bedoeling dat er een opvolger komt voor de positie van Verberk, mar die is nog niet gevonden. Naast het team van 22 analisten en 6 investment-grade specialisten zijn er ook nog eens 18 duurzaamheidsanalisten die Schapers terzijde staan.

 

RobecoSAM SDG Credit Income - Bronze 

Deze strategie werd gelanceerd in 2018 met Verberk en Reinout Schapers aan het roer, die in juni 2020 Evert Giesen erbij kregen. In de afgelopen anderhalf jaar heeft Giesen het dagelijkse portefeuillebeheer verzorgd, terwijl Schapers en Giesen samen het zware werk van de effectenselectie deden. Verberk was net als bij de andere fondsen verantwoordelijk voor de top-down positionering. Bij deze duurzame fondsvariant is het team van 18 duurzaamheidsanalisten weer aanwezig voor ondersteuning.

De benchmark-agnostische strategie beoogt om beleggers een consistent inkomen te bezorgen door de portefeuille op te delen in drie ongeveer gelijke delen met assets in investment-grade credit, high-yield credit en opkomende markten obligaties. Daarbij past het team een combinatie van top-down posities en bottom-up effectenselectie toe. Alleen uitgevers die volgens Robeco's duurzaamheidsanalisten een neutrale of positieve bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties komen in aanmerking.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten