Magnificent 7 aandelen: zo ging het met de eerste 6

Zes van de Magnificent 7 zijn met hun kwartaalcijfers gekomen en Morningstar's analisten vertellen wat zijn van Tesla, Meta, Alphabet, Apple, Amazon en Microsoft vinden.

Sunniva Kolostyak 06 mei, 2024 | 13:41
Facebook Twitter LinkedIn

Meta logo

Het merendeel van de 'Magnificent Seven' Amerikaanse tech-aandelen hebben hun winstcijfers over het eerste kwartaal gerapporteerd. Nvidia (NVDA) rapporteert later in mei.

Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) blijft het grote thema onder beleggers die kijken naar de winstrapporten van de Magnificent Seven.

Tesla (TSLA), dat Cathie Wood onlangs “het grootste AI-project ter wereld” noemde, was de eerste van de grote Amerikaanse techaandelen die rapporteerde en wist opwinding te veroorzaken, ondanks dalende winsten. Ondertussen werd de AI-vooruitgang van Microsoft (MSFT) en Alphabet (GOOGL) beloond met een grote sprong in hun aandelenkoersen. Tegelijk daalde de aandelenkoers van Meta (META) door onzekerheid over wanneer de grote investeringen in AI zullen uitmonden in winst van betekenis, zelfs met een dubbelcijferige omzetgroei. Dit is wat onze analisten vonden van de bedrijven die tot nu toe hebben gerapporteerd. 

Microsoft – sterke winst, Fair Value omhoog

Morningstar maatstaven voor aandeel Microsoft

• Fair Value Estimate: $435
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Wide Moat rated Microsoft (MSFT) blijft leveren met sterke derdekwartaalresultaten, die zowel onze top- als bottom-line schattingen overtreffen. De resultaten zijn in de meeste opzichten indrukwekkend, maar Morningstar-analist Dan Romanoff benadrukt de kracht in AI, Azure en gaming; een toename in boekingen van grote Azure-deals; en robuuste margeprestaties ondanks neerwaartse druk door de overname van Activision.

De aandelenkoers steeg bijna 4% na de cijferpublicatie en Romanoff verhoogde zijn schatting van de reële waarde van het aandeel naar $435 per aandeel, van $420 eerder, na een nieuwe reeks sterke kwartaalresultaten en sterkere groei en winstgevendheid op de korte termijn. Het aandeel blijft in het 3-sterrengebied, wat betekent dat het binnen de reële waarde wordt verhandeld.

In het kwartaal van maart stegen de inkomsten met 17% op jaarbasis tot $61,86 miljard, vergeleken met het gemiddelde van de verwachtingen van $60,50 miljard. Wij berekenen dat Activision ongeveer $2,05 miljard aan de omzet heeft toegevoegd. Ten opzichte van vorig jaar stegen productiviteit en bedrijfsprocessen met 12%, intelligente cloud met 21% en meer personal computing met 17%. AI blijft het belangrijkste aandachtspunt en droeg 700 basispunten bij aan de Azure-groei. Het management gaf ook een vooruitblik op hoog niveau voor het boekjaar 2025 met een dubbelcijferige omzetgroei en een krimp van de operationele marge van ongeveer 1 procentpunt, wat overeenkomt met ons model.

Alphabet – verrassend dividend, Fair Value omhoog

Morningstar maatstaven voor aandeel Alphabet

• Fair Value Estimate: $179
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Alphabet (GOOGL) heeft in het eerste kwartaal sterke resultaten geboekt, waarbij de omzetgroei versnelde en herstructureringsinspanningen zorgden voor margegroei. De omzet steeg met 15% op jaarbasis tegenover 13% vorig kwartaal, waarmee de versnellende trend van het afgelopen jaar werd voortgezet, hoewel het schrikkeljaar ongeveer 1% bijdroeg aan de groei. Het bedrijf stelde ook een dividend in dat ongeveer $10 miljard per jaar zal bedragen en gaf daarnaast toestemming voor een extra inkoop van $70 miljard aan aandelen. Hoewel de groei het tempo van dit kwartaal waarschijnlijk niet het hele jaar zal volhouden, geven de resultaten Alphabet de kans om de verwachtingen van Morningstar-analist Michael Hodel voor het jaar te overtreffen.

Na de publicatie van de resultaten steeg de aandelenkoers met 11% in de pre-market handel. Morningstar verhoogde de schatting van de reële waarde naar $179 van $171 per aandeel. Met de koerssprong na de bekendmaking van de winst lijken de aandelen nu redelijk gewaardeerd.

Het bedrijf voert zijn inspanningen op om kunstmatige intelligentie technologie te ontwikkelen en verwacht dat de kapitaalinvesteringen in het huidige tempo zullen doorgaan, wat betekent dat de uitgaven voor het hele jaar bijna $50 miljard zullen bedragen, vergeleken met ongeveer $32 miljard elk van de afgelopen twee jaar. Alphabet is strenger op de kosten dan zijn rivaal op het gebied van kunstmatige intelligentie, blijft snijden in het personeelsbestand en consolideert teams om de impact van investeringen in infrastructuur op de winstgevendheid te beperken. Ondertussen steeg het aantal zoekadvertenties met 14%, steeg het aantal YouTube-advertenties met 21% en zorgde ook de cloudbusiness voor een indrukwekkende groei, met een omzetstijging van 28%, het beste resultaat in meer dan een jaar.

Meta – Hogere investeringen, focus op AI

Morningstar maatstaven voor aandeel Meta Platforms

• Fair Value Estimate: $400
• Morningstar Rating: ★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Meta Platforms (META) boekte een solide eerste kwartaal, met een omzetgroei van 27%, en hoewel dit enigszins tegenviel ten opzichte van de FactSet consensus, is het bedrijf op weg is de omzetverwachtingen van Morningstar-analist Miachael Hodel voor 2024 te overtreffen. Het bedrijf kondigde ook hogere operationele kosten en kapitaaluitgaven aan. CEO Mark Zuckerberg merkte ook op dat hij een grote toename in investeringen verwacht voordat AI-diensten zinvolle directe inkomsten genereren.

De aandelenkoers daalde met meer dan 10% na de bekendmaking van de kwartaalresultaten. Na rekening te hebben gehouden met een snellere groei van de inkomsten en uitgaven in onze prognose, handhaaft Morningstar zijn schatting van de reële waarde op $400 per aandeel. Met de uitverkoop na de resultaten meegerekend, noteert het aandeel nu zo'n beetje tegen zijn reële waarde.

De groei van Meta is versneld in alle regio's: het aantal dagelijkse gebruikers van de apps steeg met 7% ten opzichte van een jaar geleden. Het volume van de geleverde advertenties steeg met 20% op jaarbasis, wat duidt op een aanhoudend sterke groei van de betrokkenheid dankzij betere aanbevelingen voor inhoud, een praktisch voordeel van recente AI-investeringen. De bedrijfskosten stegen met 6% ten opzichte van een jaar geleden, waarbij het personeelsbestand voor het tweede achtereenvolgende kwartaal toenam. De brutowinstmarge steeg van 25% een jaar geleden naar 38%. De kapitaaluitgaven zullen naar verwachting $35 miljard-$40 miljard bedragen, tegenover $30-37 miljard eerder, en het bedrijf zei opnieuw dat het van plan is om de uitgaven in 2025 verder te verhogen. 

Tesla – goedkopere auto's, Fair Value omhoog

Morningstar maatstaven voor aandeel Tesla

• Fair Value Estimate: $200.00 
• Morningstar Rating: ★★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High 

Morningstar-analist Seth Goldstein had vier opmerkingen over de kwartaalcijfers van Tesla (TSLA), die een winstdaling lieten zien. Ten eerste ligt het nieuwe, betaalbare model nog steeds op schema voor de eerste leveringen eind 2025. Ten tweede wordt de software voor volledig zelfrijdende auto's (full self driving, FSD), steeds meer gebruikt. We schatten dat meer dan 10% van het wagenpark dat hiervoor in aanmerking komt, is overgeschakeld op software op abonnementsbasis, wat hoger is dan onze eerdere prognose.

Ten derde hebben we onze prognose voor de volumegroei van de business in energieopslag verhoogd. De volumes voor energieopslag zijn in het eerste kwartaal met slechts 4% jaar-op-jaar gestegen. Tot slot hebben we onze prognose voor leveringen in 2024 licht verhoogd, terwijl we eerder voorspelden dat er geen groei zou zijn. Onze verbeterde vooruitzichten zijn te danken aan Tesla's recente prijsverlagingen, dus we hebben ook onze prognose van de brutomarge voor de auto-industrie op korte termijn licht verlaagd. We denken dat Tesla de prijzen nog verder kan verlagen omdat het management het grootste deel van de kostenbesparingen wil doorberekenen aan klanten om de vraag te stimuleren.

De aandelen stegen met meer dan 10% omdat de markt positief reageerde op de vooruitzichten van het management. We hebben onze schatting van de reële waarde verhoogd naar $200 per aandeel ten opzichte van $195, vanwege de verbeterde vooruitzichten op de korte termijn. Tegen de huidige koersniveaus beschouwen we Tesla als ondergewaardeerd, waarbij het aandeel in het 4-sterrengebied noteert.

Amazon - groei cloud stuwt winst

Morningstar maatstaven voor aandeel Amazon

• Fair Value Estimate: $193
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High 

Morningstar-analist Dan Romanoff verhoogt zijn schatting van de reële waarde voor Amazon naar $193 per aandeel, van $185 eerder, nadat het bedrijf goede resultaten over het eerste kwartaal rapporteerde. De vooruitzichten voor het tweede kwartaal bleven achter bij onze agressieve schattingen, terwijl het bedrijf plannen noteerde om de investeringen in datacenters in 2024 aanzienlijk te verhogen om aan de generatieve AI-vraag te voldoen.

De wijzigingen in ons model zijn bescheiden, maar gericht op voortdurende verbetering van de winstgevendheid. Veel positieve trends van de afgelopen kwartalen zetten door met een opmerkelijke verbetering van de AWS-vraag en extra kostenbesparingen door fulfilment en cost to serve. De sterke kwartaalprestaties hebben de aandelen het afgelopen jaar aanzienlijk hoger gedreven en daarom zien we voor beleggers slechts een bescheiden stijging van onze reële waarde.

De algehele vraag blijft zich gunstig ontwikkelen in alle bedrijfsonderdelen. De omzet over het eerste kwartaal steeg met 13% op jaarbasis en met 13% tegen constante valutakoersen en kwam uit op $143,3 miljard, vergeleken met de bovenkant van de verwachtingen op $143,5 miljard. Ten opzichte van onze schattingen was de stijging vooral te danken aan online winkels, advertenties en Amazon Web Services, terwijl fysieke winkels, diensten van externe verkopers, abonnementen en overige over het algemeen in lijn waren. De twee belangrijkste segmenten, AWS en advertenties, stegen respectievelijk met 17% en 24% ten opzichte van vorig jaar. De advertentiegroei van Amazon heeft zijn grote internetgenoten het afgelopen jaar overtroffen, terwijl de groei van AWS zowel jaar over jaar als sequentieel versnelde.

De marges blijven een lichtpunt en we blijven geloven dat er ruimte is voor uitbreiding. De winstgevendheid in het eerste kwartaal was indrukwekkend, met een bedrijfsresultaat van $15,3 miljard dat nog nooit zo goed was geweest, vergeleken met de bovenkant van de verwachtingen van $12,0 miljard. Dit resulteerde in een operationele marge van 10,7%, vergeleken met 3,7% een jaar geleden. Zelfs de internationale activiteiten genereerden voor het eerst in meer dan twee jaar een positief bedrijfsresultaat, wat een goed voorteken is voor de lange termijn.

Apple - hopen op beter 2025 met nieuwe iPhone

Morningstar maatstaven voor aandeel Apple

• Fair Value Estimate: $170
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Morningstar-analist William Kerwin verhoogt zijn schatting van de reële waarde voor het Wide Moat aandeel Apple van $160 naar $170 per aandeel, omdat we hogere verwachtingen hebben voor de inkomsten uit iPhone en diensten op de middellange termijn. De resultaten van Apple over maart kwamen overeen met ons model, hoewel de verwachtingen voor juni lager waren dan onze eigen rooskleurige verwachtingen. We verwachten dat het boekjaar 2024 voor Apple zacht zal zijn, door tegenwind voor de iPhone-inkomsten in China en langzamere iPhone-verversingen wereldwijd.

We hebben echter onze prognose voor de groei van de iPhone-omzet in het boekjaar 2025 verhoogd, in afwachting van een sterkere vernieuwingscyclus voor de iPhone 16 in het najaar van 2024 (het eerste boekjaar van Apple). We verwachten dat de aankondigingen van Apple voor producten op basis van kunstmatige intelligentie dit jaar zullen zorgen voor een betere groei volgend jaar. Aandelen stegen in lijn met onze waarderingsverhoging, die we toeschrijven aan een lagere iPhone-downside uit China dan beleggers mogelijk hadden gevreesd. Aandelen zien er volgens ons redelijk gewaardeerd uit.

De omzet in het kwartaal daalde op jaarbasis met 4% tot $90,8 miljard, in lijn met ons model. De omzet uit iPhones is de belangrijkste motor van Apple en daalde met 10% op jaarbasis. De vergelijking op jaarbasis werd beïnvloed door een omzet van $5 miljard vorig jaar, die naar het maartkwartaal werd verschoven als gevolg van leveringsbeperkingen in het decemberkwartaal. Gecorrigeerd hiervoor bleven de iPhone-omzet en de totale Apple omzet op jaarbasis nagenoeg gelijk. We beschouwen de huidige iPhone-omzet nog steeds als zwak, met meer binnenlandse concurrentie in China en wereldwijd vertragende vernieuwingscycli als nadelige factoren voor de groei. De omzet uit diensten van Apple blijft sterk groeien en steeg met 14% op jaarbasis. Wij denken dat de dienstengroei profiteert van hogere betalingen van Google voor zijn standaardpositie in Safari en het over het algemeen hogere gebruik van Apple's ecosysteem, ondanks de lagere verkoop van iPhones.

De verwachtingen voor het juni-kwartaal kwamen niet overeen met onze optimistische verwachtingen, maar wel met de consensusramingen van FactSet. Apple gaat uit van een laag-enkelcijferige groei op jaarbasis, wat volgens ons een vlakke iPhone-omzet en een dubbelcijferige groei van de dienstensector inhoudt. 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A176,06 USD1,08Rating
Amazon.com Inc184,70 USD0,58Rating
Apple Inc189,87 USD0,02Rating
Meta Platforms Inc Class A471,91 USD-0,28Rating
Microsoft Corp420,21 USD-0,19Rating
NVIDIA Corp924,79 USD-1,99Rating
Tesla Inc177,46 USD1,50Rating

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten