ETPs met hoogste en laagste rendement

ETPs met hoogste en laagste rendement in de periode 2 - 6 juli. Droogte stuwt de koersen van agrarische grondstoffen en van dito ETPs. Fondsen die  op volatiliteit inzetten daalden verder in prijs.

Lee Davidson 12 juli, 2012 | 9:46
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange traded products (ETPs) in maïs, graan en koffie en andere agrarische grondstoffen stegen vorige week verder in prijs. De oorzaak is slechte weersomstandigheden in enkele van ’s werelds belangrijkste graanproducerende regio’s. De Verenigde Staten beleven de meest extreme droogte in twintig jaar en dat heeft geleid tot een flink opgelopen handelsactiviteit in met name maïs futures. Dit slechte weer valt toevallig samen met de cruciale bestuivingsfase van maïs wat het bull-case scenario steunt dat de maïsopbrengst dit jaar veel kleiner is ondanks een record aan nieuwe aanplant. De afgelopen drie weken zijn maïsprijzen met 38 procent gestegen en staan op het hoogste punt in tien maanden. De droogte heeft ook invloed op de prijs van andere agrarische grondstoffen zoals graan en sojabonen.


Aan volatiliteit gelinkte beleggingsproducten behoorden vorige week tot de ETPs met de laagste rendementen. Dit soort producten piekt gewoonlijk als er op de financiële markten onzekerheid heerst en angst is voor toekomstige volatiliteit. Maar vorige week waren de markten optimistisch gestemd ondanks de vraag of Europese leiders een akkoord bereiken over het indammen van de schuldencrisis in de eurozone. De laatste weken is de VIX (een angstindex) bijna 36 procent gedaald sinds zijn hoogtepunt in juni van dit jaar.

In onderstaande tabel staan de details van de ETPs met het hoogste en laagste rendement in de periode 2 tot en met 6 juli.
Bezoek ook Morningstar's ETF Center met artikelen over ontwikkelingen op de ETF-markt en ETF-strategieën. De ETF Bibliotheek staat vol artikelen over beleggen in en met ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten