ETFs met hoogste en laagste rendement

ETFs met hoogste en laagste rendement in de periode 28 mei - 1 juni. Volatiliteit-fondsen noteren een plus en olie- en aardgas-ETPs gingen onderuit.

Lee Davidson 07 juni, 2012 | 12:42
Facebook Twitter LinkedIn

Aan volatiliteit gelinkte producten waren vorige week terug aan de top van de lijst met exchange-traded products (ETPs) met de beste resultaten. Koersen van volatiliteit-fondsen fluctueren met de verwachtingen van beleggers over de toekomstige aandelenmarkt en hebben de neiging te stijgen als het beleggersvertrouwen daalt.

Deze ‘fear-trackers’ vlogen vorige week omhoog nadat slechte werkgelegenheidscijfers uit de Verenigde Staten, zorgen over de staatsschuldencrisis in de eurozone en signalen van afnemende productie in China doorwerkten op de financiële markten. Omdat beleggers risico meden stegen vermogensklassen die als veilige haven gelden –zoals goud- door een toegenomen instroom van geld van beleggers.


ETPs die  ruwe olie en aardgas volgen gingen vorige week fors onderuit na groeiende voorraden terwijl de vraag afnam. Beleggers interpreteren de stijgende werkeloosheid in de Verenigde Staten en andere tegenvallende economische gegevens als een signaal dat de wereldwijde economische groei vertraagt of zelfs afneemt. In een klimaat van recessie is de verwachting dat de vraag naar ruwe olie en aardgas afneemt als gevolg van de gedaalde economische activiteit. Aan de andere kant neemt de voorraad olie en gas gestaag toe.

De US Energy Information Administration maakte vorige week bekend dat de voorraad ruwe olie in de VS toenam met 2,2 miljoen vaten, waar eerder werd uitgegaan van een toename van slechts honderdduizend vaten. Ondertussen is de olieproductie in Irak op stoom gekomen en de Iraakse olie-export is dit jaar al 20 procent gestegen. Dat compenseert een deel van de weggevallen Iraanse olieproductie als gevolg van de internationale sancties tegen het land.


In onderstaande tabel staan de details van de ETPs met het hoogste en laagste rendement in de periode 28 mei tot en met 1 juni.Bezoek ook Morningstar's ETF Center met artikelen over ontwikkelingen op de ETF-markt en ETF-strategieën. De ETF Bibliotheek staat vol artikelen over beleggen in en met ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten