ETFs met hoogste en laagste rendement

ETFs met hoogste en laagste rendement in de periode 11 - 15 juni. Fondsen in Griekse aandelen en aardgas stonden op winst, mäis behoorde tot de verliezers.

Lee Davidson 21 juni, 2012 | 11:50
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded products (ETPs) die in aardgas en Griekse aandelen beleggen boekten vorige week de beste resultaten. De aardgasprijs steeg scherp na bericht uit de Verenigde Staten dat de gasvoorraad minder hard stijgt dan eerder werd aangenomen. De Amerikaanse Energy Information Administration rapporteerde dat de voorraad aardgas toenam met 67 miljard kubieke feet in plaats van eerdere verwachtingen van een toename van 71 miljard kubieke feet. Hier kwam nog bij, dat het in de VS momenteel warmer dan gemiddeld is waardoor een piek in het energieverbruik wordt verwacht als de air conditioning massaal wordt aangezet. De elektriciteitscentrales draaien op aardgas.


Griekse aandelen herstelden zich vorige week, nadat beleggers een voorschot namen op prognoses dat Nieuwe Democratie de verkiezingen zou gaan winnen. Deze partij is voor de bezuinigingen en een overwinning betekent een coalitie die de bezuinigingsmaatregelen uitvoert en het ‘Grexit’ scenario op de achtergrond drukt.


Ondertussen presteerden ETPs die maïs tracken vorige week slecht als gevolg van nieuws dat de aanvoer van maïs op korte en middellange termijn groter is dan verwacht. Het US Department of Agriculture maakte bekend dat zijn schatting van de maïsvoorraad aan het einde van het jaar ongewijzigd blijft, terwijl marktbreed een daling werd verwacht.

Tegelijkertijd voorspelde Informa Economics dat het aantal acres maïs 96,8 miljoen bedraagt, wat meer is dan de 95,9 miljoen acre waar het Ministerie van Landbouw (USDA) vanuit gaat. Dit zou het grootste aantal acres maïs in 75 jaar betekenen. Zonder signalen dat de vraag naar maïs toeneemt betekende dit extra aanbod vorige week een daling van de prijs van maïs.


In onderstaande tabel staan de details van de ETPs met het hoogste en laagste rendement in de periode 11 tot en met 15 juni.
Bezoek ook Morningstar's ETF Center met artikelen over ontwikkelingen op de ETF-markt en ETF-strategieën. De ETF Bibliotheek staat vol artikelen over beleggen in en met ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten