ETFs met hoogste en laagste rendement

ETFs met hoogste en laagste rendement in de periode 18 - 22 juni. Fondsen in agrarische grondstoffen stegen, aan volatiliteit gelinkte fondsen daalden. 

Lee Davidson 27 juni, 2012 | 15:57
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded products (ETPs) die tarwe, maïs en andere agrarische grondstoffen tracken schoten vorige week verder omhoog. Dat kwam door slechte weersomstandigheden in de belangrijkste graanproducerende gebieden van de wereld. In de Verenigde Staten en Oekraïne zijn er door het droge weer zorgen ontstaan dat de tarwe- en maïsoogst substantieel minder zal opbrengen dan aangenomen. In het bijzonder in de VS dat afstevent op de droogste zomer sinds 1988. In India valt er dit jaar tijdens de moesson minder regen dan gewoonlijk waardoor beleggers verwachten dat het rendement van graanproductie lager zal zijn. Al met al dreven deze verwachtingen van een lagere graanproductie de prijzen van de belangrijkste agrarische grondstoffen op.

Aan volatiliteit gelinkte producten behoorden vorige week tot de ETPs met het slechtste resultaat. Dit type fondsen gaan gewoonlijk omhoog wanneer er volatiliteit in de toekomst wordt verwacht (wanneer beleggers onzeker zijn over de toekomst). Het nieuws op zondag 17 juni dat de conservatieve partij Nieuwe Democratie de verkiezingen in Griekenland had gewonnen zorgde voor een tijdelijke rust op de wereldwijde financiële markten. Nieuwe Democratie wil Griekenland in de eurozone houden waardoor angst dat het land de euro verlaat wegebde. Als gevolg van de verkieziningsuitslag ging de S&P500 VIX Index (een "angstthermometer") met 11 procent onderuit.

In onderstaande tabel staan de details van de ETPs met het hoogste en laagste rendement in de periode 18 tot en met 22 juni.Bezoek ook Morningstar's ETF Center met artikelen over ontwikkelingen op de ETF-markt en ETF-strategieën. De ETF Bibliotheek staat vol artikelen over beleggen in en met ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten