Fonds van de Week: Candriam Equities Biotechnology

De strategie van het Candriam Equities Biotechnology fonds onder leiding van de ervaren en deskundige hoofdbeheerder Rudi van den Eynde heeft zich bewezen door de fundamentele research en het vermogen om in volatiele tijden beter te presteren dan de concurrentie. De Morningstar Analyst Rating voor dit fonds is Silver.

Robert van den Oever 14 juli, 2022 | 9:45
Facebook Twitter LinkedIn

Candriam Equities Biotechnology in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: Above Average

 

Candriam Equities Biotechnology

Dit fonds heeft een zeer ervaren en deskundig team met een beheerder die ongeëvenaarde kennis van deze sector bezit, niet alleen over de bedrijven, maar ook over de medische kant. Hij heeft zich bewezen met aandelenselectie en wist het fonds beter dan concurrenten door volatiele periodes heen te loodsen. Morningstar-analist Jeffrey Schumacher handhaaft Morningstar Analyst Rating voor dit biotechfonds op Silver.

 

Uitgebreide toelichting

fvdw candriam graph

 

Beheerteam

Deze strategie wordt beheerd door een goed toegerust en deskundig team en dat leidt tot een People Pillar beoordeling van Above Average. Met een trackrecord van 22 jaar heeft hoofdmanager Rudy van den Eynde een ongeëvenaarde ervaring in deze categorie. Niet alleen brengt hij een ongelofelijke mate van stabiliteit in het team, maar zijn lange ervaring als belegger in biotechnologie die meerdere cycli van ups en downs heeft meegemaakt, is uiterst waardevol. Hij geeft blijk van diepe kennis over trends in deze industrie, regelgeving, aandoeningen en de behandelingen daartegen, en hij heeft heldere verklaringen voor zijn portefeuillekeuzes.

Het team heeft veel te danken aan zo'n getalenteerde en gemotiveerde belegger als hoofdbeheerder en belangrijkste beslisser. Van den Eynde heeft het team dat hem ondersteunt geleidelijk uitgebouwd. Servaas Michielssens trad in 2016 toe tot het fonds als analist en werd gepromoveerd tot co-manager in 2019. Het duo neemt samen beleggingsbeslissingen en het talent van Michielssens staat buiten kijf, maar toch blijft het sleutelpersoon-risico hoog.

Sinds 2019 zijn er vier analisten met een verschillende mate van ervaring bij het team gekomen ter ondersteuning, allemaal met ervaring in de biotechnologie sector. Dat is belangrijk, omdat het team nog meer strategieën binnen Candriam onder zijn hoede heeft, een oncologie-fonds en een bredere gezondheidszorg-strategie. Bovendien heeft Van den Eynde ook de managementverantwoordelijkheid over Candriams bredere thematische beleggingsteam.

Ook vereist de toenemende diepgang en complexiteit van de biotechnologie industrie steeds meer middelen om een grondige bottom-up analyse van aandelen in de sector te kunnen doen. Het team kan ook een beroep doen op de adviesraad en een breed netwerk van sectorspecialisten om hun gedachten te toesten en hun besluitvorming steviger te funderen.

Fondshuis
Candriam is een goed gediversifieerd fondshuis dat in privébezit is en een volledig dochterbedrijf van New York Life Investments, dat eigendom is van verzekeringsmaatschappij New York Life. De firma heeft zijn hoofdkantoor in Brussel en wordt geleid door CEO Naïm Abou-Jaoudé die al lang aan het roer staat. Candriam is de laatste jaren redelijk stabiel geweest met weinig verloop in zijn beleggingsteams. Candriam heeft een sterke focus op het laten groeien van het beheerd vermogen.

Het vermogen onder beheer steeg enorm van 41 miljard euro in 2014 tot 146 miljard euro eind december 2019. De groei is opgestuwd door het vergroten van zijn distributienetwerk in Europa en door een belang van 40% te verwerven in de Europese private equity-vastgoedfirma Tristan Capital Partners. Candriam verlengde ook zijn huidige partnership met haar voormalige moedermaatschappij Belfius.

De sterke groei van het bedrijf heeft bijgedragen tot diversificatie van de activabasis. Hoewell Candriam een breed assortiment aan fondsen aanbiedt, is de kwaliteit gemengd met slechts een paar segmenten waar het sterk in is. Het fondshuis doet niet aan het cultiveren van stermanager, maar benadrukt juist het team-gerichte besluitvormingsproces. De variabele beloning voor beleggingsmedewerkers is meestal gerelateerd aan prestaties over drie jaar. Alles bij elkaar blijft de beoordeling Average voor het fondshuis van kracht.

Proces
Het beleggingsproces is goed gestructureerd en heeft zich bewezen, en het heeft een voorsprong op concurrenten door de diepgaande analyse die het team toepast op bedrijven en klinische data. De risicobewuste denkwijze van de beheerders heeft geholpen tijdens periodes van verhevigde volatiliteit.

De kern van het proces is bottom-up onderzoek; diepe analyse van klinische data en de nieuwsstroom omtrent bedrijven is leidend voor de overtuigingen van het team. De leden vormen hun opinie door medische en wetenschappelijke data, inzichten opgedaan op medische conferenties, interactie met bedrijven en het wereldwijde netwerk. Zo krijgen ze inzicht in wat er gaande is en welke innovaties marktpotentieel hebben.

Een kwalitatieve scorecard wordt gebruikt om gedetailleerde analyse van bedrijven te maken en zorgt voor consistentie en disciplne in de beoordelingsmethodiek. De waardering en het vaststellen van de fair value gebeuren voor volwassen bedrijven aan de hand van een discounted cash flow model en voor jonge bedrijven via voor waarschijnlijkheid gecorrigeerde koers/omzet multiples. 

De beheerders gaan risicobewust te werk en bouwen en goed gediversifieerde portefeuille die blootstelling biedt aan verschillende medische gebieden en ook aan een mix van volwassen en startende bedrijven. De portefeuille blijft dicht bij de Nasdaq Biotechnology Index, gezien de active share van 42%. Toch maakt de alles-of-niets karakteristiek van de biotechnologie industrie de aandelenselectie essentieel en kan het team waarde toevoegen via zijn keuzes.

Prestaties
Het trackrecord van de strategie is op lange termijn zeer aantrekkelijk. Sinds de oprichting in april 2000 heeft de R USD Cap fondsklasse over de periode tot en met mei 2022 jaarlijks een gemiddeld rendement van 9,87% gegenereerd, bijna het dubbele van het categoriegemiddelde over die periode. Ook versloeg het fonds de Nasdaq Biotechnology categorie index met 250 basispunten per jaar gemiddeld sinds de start van de index in 2003. 

De aandelenselectie, en dan vooral die in mid-caps, heeft sterk bijgedragen aan het succes op de lange termijn. De verstandige aanpak heeft de stratedie door de volatiele periodes heen geloodst die nu eenmaal inherent zijn aan de biotechnologie industrie. Dat leidt er ook toe dat het fonds soms achterblijft tijdens periodes van euforie, als risicivolle bedrijven de sector omhoogtrekken, maar tegelijk beschermt het fonds beter in neerwaartse markten.

Sinds medio 2021 vaart het fonds een wat conservatievere koers, met belangen in grote farmaceuten, en die keus heeft zich uitbetaald; bedrijven als AstraZeneca, Eli Lily, Sanofi en Amgen hebben het goed gedaan. Ook het vermijdens van risicovolle mid-cap bedrijven heeft geholpen om het verlies te beperken tot 13,6%, waar de gemiddelde concurrent 23% verloor en de Nasdaq Biotechnology Index 20,3%.

Kosten
De lopende kosten van de 'clean' fondsklasse laten dit fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte prestaties ten opzichte van benchmark en concurrenten, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Candriam Equities L Biotechnology R USD Cap. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Biotechnologie, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

fvdw candriam table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- BlackRock Continental European Flexible Fund

Allianz Europe Equity Growth

Pimco GIS Income Fund

Xtrackers MSCI World ESG ETF

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten