Fonds van de Week: Schroder ISF Global Disruption

De strategie van het Schroder ISF Global Disruption fonds is gericht op veelbelovende groeibedrijven die een grote verandering in hun industrie kunnen bewerkstelligen. De groei-aanpak van Schroders en de ervaren beheerder hebben zich al bewezen met hun historische resultaten. Het fonds krijgt een Morningstar Analyst Rating van Bronze.  

Robert van den Oever 03 maart, 2022 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

Schroder ISF Global Disruption in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Average

 

Schroder ISF Global Disruption

Deze strategie heeft een ervaren beheerder die effectief gebruikt maakt van alle middelen die Schroders hem biedt en van de groei-aanpak die zich in de loop der tijd bewezen heeft. Wel heeft de thematische invalshoek van de strategie zich nog niet kunnen bewijzen, vindt Morningstar-analist Natalia Wolfstetter. Zij volgt dit fonds vanaf nu en kent het een Morningstar Analyst Rating toe van Bronze.

Uitgebreide toelichting

schroder disrupt grpah

 

Beheerteam
De strategie wordt geleid door Alex Tedder, hoofd van het zeskoppige Global & International Equities team van Schroders. Hij trad in 2014 in dienst bij Schroders en brengt meer dan 30 jaar beleggingservaring met zich mee. Hij heeft solide resultaten gehaald in zijn hele carrière met wereldwijde portefeuilles, waaronder stints bij Deutsche Asset Management en American Century Investments.

Zijn team bij Schroders omvat gerenommeerde beleggers zoals Simon Webber en James Gautrey (subadviseurs op een segment van Vanguard International Growth), en Katherine Davidson en Charles Somers (co-managers van Schroder ISF Global Sustainable Growth). Een adviesgroep bestaande uit senior investeerders vanuit verschillende onderdelen van Schroders’ investeringsorganisatie biedt ondersteuning bij het identificeren van disruptieve trends en hun begunstigden, die op hun beurt helpen bij het focussen van het onderzoek.

Voor fundamenteel bottom-up aandelenonderzoek maakt de beheerder effectief gebruik van de bredere wereldwijde analistenresources van Schroders bestaande uit ruim 100 analisten in een team van 11 sectorspecialisten die verantwoordelijk zijn voor het identificeren van de beste ideeën van de analisten. De gemiddelde aanstellingstermijn van de sectorspecialisten is beperkt door de uitbreiding van het team, maar ook door een aantal vertrekken.

Zo werken de twee technologiespecialisten waarmee Tedder het meest samenwerkt vanwege het belang van technologieaandelen voor de strategie, kwamen pas in 2019 en 2021 bij het team. Dat is iets om in de gaten te houden, net als de werkdruk van de manager. Tedder is de hoofdmanager van de kernstrategie voor Global Equity van het team, waarvan de overlap met Global Disruption beperkt is. Hij houdt ook toezicht op andere wereldwijde en Amerikaanse strategieën die buiten het team vallen, evenals op het onlangs uitgebreide thematische aanbod, hoewel elk van de onderliggende fondsen toegewijde senior fondsbeheerders die de dagelijkse portefeuillebeheertaken op zich nemen. Wij geloven dat de sterke punten van dit team opwegen tegen onze zorgen.

Fondshuis
Schroders bestaat ruim 200 jaar en nog altijd heeft de familie Schroder de helft van de aandelen in handen; dit stabiele eigendom heeft voor rust gezorgd.De kernexpertise van Schroders is aandelen en daarin heeft het een fondsenaanbod met fondsbeheerders van hoge kwaliteit, lange staten van dienst en oog voor de lange termijn, die ruime en diepgaande middelen tot hun beschikking hebben. Hoewel de Aziatische aandelenanalistentak veel verloop heeft laten zien, zijn daar vervangingen gedaan en bovendien zijn de senior fondsbeheerders op hun post gebleven. Doorgaans gaat het fondshuis goed en zorgvuldig om met opvolgingskwesties.

De variabele beloning voor aandelenfondsbeheerders is gekoopeld aan hun prestaties over drie- en vijfjaarsperiodes, waarbij de nadruk ligt op drie jaar. Bij obligatie- en multi-asset fondsen is dat één en drie jaar, want dat weerspiegelt volgens het fondshuis de perioden waar eindbeleggers voor die producten het meeste belang aan hechten.

Strategische planning voor de lange termijn, gesteund door de familie heritage, heeft gezorgd voor een cultuur van samenwerking waarmee het fondshuis doordesemd is. Dit biedt een stabiel platform voor selectieve overnames. Recent hebben enkele acquisities plaatsgevonden op de specialistische terreinen van private equity en impact investing. Ook zijn er allianties gevorm op het gebied van vermogensbeheer. Dat verbreedt het aanbod over de verschillende asset classes. Dat leidt gelukkig niet af van het open-end universum dat de kern van de business vormt. Op dat gebied zijn overigens geen aanvullende overnames te verwachten.

Proces
De strategie maakt gebruik van het bredere interne onderzoek bij Schroders en de beproefde groei-anpak van het fondshuis, maar de thematische invalshoek is veel minder bewezen, waardoor de strategie een Process Pillar-beoordeling van Average krijgt. De strategie is erop gericht te beleggen in bedrijven over de hele wereld die profiteren van disruptie en waarvan de groei als ondergewaardeerd wordt gezien. Het team voert thematisch onderzoek uit om disruptieve trends te identificeren en de impact van disruptie op de toekomstige groeivooruitzichten van bedrijven begrijpen.

De portefeuille is een mix van verschillende subthema's, waarvan vele ook als op zichzelf staande thematische strategieën worden aangeboden. Aandelenselectie bouwt voort op de beproefde aanpak van Schroders die zich richt op groeibedrijven van hoge kwaliteit, maar in deze strategie kan de manager beleggen in minder winstgevende of niet-winstgevende bedrijven zolang het team gelooft dat hun inkomstenpatroon nog niet volledig tot uiting komt in de waarderingen. Dit brengt enig risico met zich mee, dat in toom wordt gehouden door niet alleen te beleggen in disruptors, maar ook in bedrijven die disruptie mogelijk maken of die zich goed aanpassen aan disruptie.

Gewoonlijk zal slechts de helft van de portefeuille worden belegd in bedrijven die als disruptors worden aangemerkt. De manager doet een beroep op de wereldwijde sectorspecialisten, de regionale aandelenanalistenteams en de small-cap specialisten van het fondshuis om beleggingsideeën te vinden die passen in de subthema's.

Analisten voeren voor elk bedrijf een toekomstgerichte risicobeoordeling uit, wat resulteert in een fundamentele risicoscore die helpt bij het bepalen van de positiegrootte. De score evalueert factoren zoals de hefboomwerking van een bedrijf, de dynamiek van de sector, de kwaliteit van het management en het landenrisico. Het bevat een beoordeling van ESG-risicofactoren.

Prestaties
Het fonds heeft sinds de oprichting eind 2018 indrukwekkende algemene resultaten geboekt, maar het track record is nog maar kort, net als de prestatie-historie van de meeste op zichzelf staande thematische strategieën van het fondshuis. Het fonds koelde in 2021 af na een fantastisch 2020 waarin de fondsklasse C 51% steeg, wat respectievelijk 17 en 23 procentpunten beter was dan de MSCI ACWI Growth Index en de categorie wereldwijde large-cap groeiaandelen.

Sommige van de best presterende aandelen van het fonds uit 2020, zoals Solaredge, Vestas, JD.com of Mercadolibre, kenden dalingen in 2021, omdat beleggers op zoek waren naar aandelen van meer cyclische bedrijven die tegen lagere waarderingen handelden. Het fonds eindigde 2021 met een achterstand van 4 procentpunten op de index. De volatiliteit van het fonds was vanaf het begin doorgaans hoger dan die van concurrenten en de benchmark, hoewel het rendement de beleggers meer dan compenseerde voor dat extra risico.

Toch is het belangrijk op te merken dat het fonds een opwaartse en neerwaartse participatie vertoonde die hoger was dan die van de index en typische concurrenten. De rendementen werden voornamelijk gedreven door aandelenselectie, maar de strategie profiteerde ook van de sectorallocatie, met name de overwogen positie in technologie.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse C laten het fonds uitkomen in het middelste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Schroder International Selection Fund Global Disruption C Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

schroder disrupt table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco New World Financials

JP Morgan US Select Equity Plus

Brandes European Value Fund

Capital Group European Opportunities

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten