Waardevolle groeiaandelen

Gedreven door historisch lage rentestanden surften groeiaandelen lange tijd op een golf van euforie, stuwden de FAANG-aandelen (Meta (Facebook), Apple, Amazon, Netflix en Alphabet (Google)) en soortgelijke groeiwonderen de MSCI World Index naar recordhoogten, en zorgde de coronapandemie ervoor dat e-commerce, software en technologiebedrijven tegen stratosferische waarderingen werden verhandeld. Hoe anders ziet de wereld er vandaag de dag uit.

Jeffrey Schumacher, CFA 01 november, 2022 | 13:34
Facebook Twitter LinkedIn

faang

De bewierookte superaandelen, die floreerden tijdens de langjarige bull markt en ook resistent bleken voor de coronaglijvlucht die de rest van de markt onderuit haalde in 2020, zijn in 2022 van hun voetstuk gevallen.

De rap oplopende inflatie, aangewakkerd door de Russische oorlogsmissie in Oekraïne, zorgde voor een abrupte draai in het accomoderende beleid van centrale banken wereldwijd, die in recordtempo hun beleidsrentes verhoogden in een poging de recordinflatie te beheersen. De beurskoersen van bedrijven waarvan de verwachte winsten verder in de toekomst liggen zijn gevoeliger voor hogere rentestanden, waardoor vele meer speculatieve, opkomende, maar verlieslatende groeibedrijven hun beurskoersen zagen instorten. De MSCI World Growth index verloor over de eerste drie kwartalen van 2022 ruim 20% aan waarde, en incasseerde daarmee het grootste verlies sinds de mondiale financiële crisis in 2008.

De plotse afkeer van beleggers jegens groeiaandelen deed de sterrenstatus van enkele onaantastbaar geachte groeibriljanten verfletsen. Zo verloor e-commerce bedrijf Shopify in euro’s gemeten 71% van zijn beurswaarde, vielen de maaltijdbezorgingen van Delivery Hero niet langer in de smaak getuige de koersdaling van 66%, en slaat de verbeeldingskracht van Mark Zuckerberg’s metaverse nog niet aan bij beleggers, want Meta zag twee derde van zijn waarde in rook opgaan.

 

Afstraffing slaat door

Hoewel het reëel is te stellen dat vóór de correctie in 2022 de koersen van sommige groeiaandelen als gevolg van het euforische sentiment ver van hun fundamentele waarde verwijderd waren, slaat de huidige afstraffing wellicht ook te ver door. Het biedt mogelijkheden voor dappere beleggers die de nervositeit en volatiliteit van vandaag durven te benutten voor kansen op de langere termijn.

Een van de beleggers die er zo in staat is de gelauwerde groeiaandelenveteraan Dennis Lynch, hoofdbelegger van Counterpoint Global, een gerenommeerde boetiek van Morgan Stanley. Lynch, die met zijn meer dan 20 medebeleggers een range aan voornamelijk op Amerika gerichte groeifondsen beheert, blijft optimistisch over de perspectieven voor de veelbelovende bedrijven in zijn portefeuilles.

Lynch stelt dat de verkoopgolf vooral gedreven werd door niet-fundamentele factoren, maar dat oplopende rente en inflatie nauwelijks impact hebben op de fundamentele kracht van de bedrijven waarin hij belegt. Hij ziet veel bedrijven van hoge kwaliteit die beschikken over een uniek businessmodel, een uitstekende balans, meerdere concurrentievoordelen, en een veelbelovend groeipotentieel ondersteund door seculiere trends, die de winnaars van de toekomst kunnen worden. Lynch ziet voornamelijk kansen voor aanbieders van software as a service (SaaS) concepten, bedrijven actief in innovatieve gezondheidszorg, genetische sequentiebepaling, geneesmiddelenontwikkeling en e-commerce.

 

Bodemprijzen

Wanneer we kijken naar de top-holdings van het met een Silver Morningstar Analyst Rating bekroonde fonds MS INVF US Advantage, dan prijken daar namen als Snowflake, Uber Technologies, The Trade Desk, en Cloudfare, terwijl in het huidige jaar posities werden ingenomen in Amazon, Doordash en Pinterest.

Hoewel deze namen tot voor kort op een zeer royale waardering genoteerd stonden, ziet het beeld er na negen maanden in 2022 heel anders uit. Als we de beurskoersen in verhouding zetten tot de geschatte reële marktwaarde door de aandelenanalisten van Morningstar, dan blijkt de portefeuille niet vol te zitten met overgewaardeerde hoogvliegers, maar eerder te bestaan uit kansrijke groeibedrijven die tegen bodemprijzen worden verhandeld.

Ongeveer de helft van de aandelen in de portefeuille heeft 5 sterren en een derde heeft 4 sterren, wat betekent dat de aandelen tot de goedkoopste binnen hun industrie behoren. Wanneer we een gewogen gemiddelde berekenen van de namen in de portefeuille waarbij we de beurskoers afzetten tegenover de geraamde reële waarde door de aandelenanalisten, dan bedraagt die ratio 0,53 per eind september.

Dat betekent dat op basis van de waardeschattingen van Morningstar’s aandelenanalisten de waarde van de portefeuille zou kunnen verdubbelen wanneer deze zich beweegt naar de geschatte reële waarde. Daarmee lijkt er momenteel veel toekomstige waarde te vinden in groeiaandelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten