Nieuwe ratingwijzigingen door de fondsananlisten van Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben in de afgelopen weken weer beleggingsfondsen opnieuw beoordeeld of voor het eerst voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Bekijk hier het overzicht met de meest recente wijzigingen.

Robert van den Oever 30 oktober, 2019 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

Neuberger Berman US Multi Cap Opportunities

Het fonds Neuberger Berman US Multi Cap Opportunities wordt vanaf nu gevolgd door Morningstar en het krijgt van Morningstar-analist Samiya Jmili een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het is een variant op het in de Verenigde Staten gevestigde fonds Neuberger Berman Multi Cap Opportunities.

De overtuiging van de analist is gebaseerd op de ervaring van het team onder leiding van portefeuillebeheerder Richard Nackenson en de beleggingscultuur die hij heeft neergezet. Het team heeft een onderscheidende lange-termijn aanpak opgebouwd op basis van diepgaande analyse van de vrije kasstroom en waardering van bedrijven.

Ondanks de hogere kosten dan voor de gemiddelde concurrent in de categorie US Flex-Cap heeft het fonds goede resultaten opgeleverd sinds de introductie door te beleggen in verschillende segmenten wat marktkapitalisatie en stijl betreft. 

 

Pimco GIS StocksPLUS

Het fonds Pimco GIS StocksPLUS is de Europese fondsvariant van het Amerikaanse fonds Pimco StocksPLUS en krijgt van Morningstar-analist Samiya Jmili een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het onderscheidt zich van andere fondsen in de categorie US large cap gemengd aandelen. De strategie combineert de prestaties van de S&P 500 met de rendementen van een portefeuille met kortlopende obligaties die wordt beheerd door de ervaren portefeuillebeheerder Mohsen Fahmi. Hij krijgt ondersteuning van co-beheerders Jong Yang en Bryan Tsu en van Pimco's uitgebreide en goed toegeruste wereldwijde analistenteam.

Hoewel deze constructie pas van kracht is sinds juli 2018, toen Sudi Mariappa terugtrad als lead portfolio manager, is onze overtuiging op dit fonds toegenomen door Mohsens eerdere betrokkenheid bij de strategie, het verstandig uitgevoerde proces en de redelijke prijs van de rebatevrije fondsklasse van dit fonds.

 

Downgrades

Pictet Asian Local Currency Debt  - van Bronze naar Neutral

De Morningstar Analyst Rating van het Pictet Asian Local Currency Debt fonds gaat omlaag van Bronze naar Neutral. Co-beheerder Wee-Ming Ting, die de strategie sinds juli 2007 samen met Philippe Petit beheerde, vertrok onverwachts in december 2018. Het beleggingsproces blijft intact, maar de rol van de beheerders verandert door het vertrek, temeer daar het fondshuis geen plannen heeft om de functie in te vullen met een opvolger.

Dat betekent dat Petit en Carrie Liaw, die in mei 2018 werd aangesteld als co-beheerder, samen verantwoordelijk zijn voor het wel en wee van het fonds. Morningsatr wil eerst zien of het duo in staat is om het bewezen succes van het voorheen beheerderstrio voort te zetten.

 

Templeton Emerging Markets Bond - van Bronze naar Neutral

Het obligatiefonds Templeton Emerging Markets Bond krijgt een lagere rating: het gaat van Bronze naar Neutral. De strategie wordt beheerd door een team van ervaren en deskundige beheerders onder leiding van de bekende en geachte Michael Hasenstab, maar de benchmark-agnostische en tegendraadse beleggingsaanpak is minder effectief alks die wordt toegepast in een beperkter beleggingsuniversum dan andere wereldwijde obligatiestrategieën van ditzelfde team.

Om specifiek te zijn, heeft dit beperktere universum geleid tot geconcentreerde risicoblootstellingen die verliezen uitvergroten als er eens een verkeerde beslissing wordt genomen. DAt was in het verleden bijvoorbeeld het geval met Oekraniene en recentelijker zat het team ernaast in Argentinië. Samen met de hoge kosten voor het fonds heeft dit geleid tot een grillig track record over de lange termijn. Alles bij elkaar zijn de andere fondsen van Templeton in wereldwijde obligaties een betere manier om te profiteren van de kracht van het beleggingsteam en het proces.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 3 t/m 14 oktober

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten