Morningstar Fund Radar: dit is een van de beste wereldwijde aandelenfondsen

Morningstar komt met een nieuwe wekelijkse rubriek over beleggingsfondsen: de Morningstar Fund Radar. Elke week belichten we een fondscategorie met daarbij een of twee voorbeelden van succesvolle beleggingsfondsen. Deze keer zijn dat wereldwijde aandelenfondsen, waarbij een fonds van JP Morgan eruit springt.

Jeffrey Schumacher, CFA 08 april, 2024 | 14:03
Facebook Twitter LinkedIn

radar

Het tweede kwartaal trappen we af met de introductie van een vernieuwde rubriek: de Morningstar Fund Radar. In dit wekelijkse artikel, dat de voormalige Top-5 analyse opvolgt, beschouwen de fondsanalisten van Morningstar de gang van zaken in een specifieke beleggingscategorie, waarna één of enkele beleggingsfondsen onder de loep worden genomen waarbij het primaire selectiecriterium de Morningstar Medalist Rating is. Zoals gebruikelijk beginnen we het nieuwe kwartaal met een blik op wereldwijde aandelenfondsen.

De euforie onder beleggers leidde tot een sterke eindsprint in het laatste kwartaal van het beursjaar 2023, waarin de MSCI World index doorsteeg naar een jaarrendement van bijna 20%. Een belangrijke drijfveer was het optimisme over het aantal verwachte renteverlagingen door Amerikaanse en Europese centrale banken, maar deze bekoelde enigszins bij aanvang van 2024. De hoop op aanstaande renteverlagingen vervloog nadat bleek dat de laatste hindernissen om de inflatie in de richting van de gestelde doelen te krijgen moeilijker te nemen waren dan beleggers hadden ingeschat en beleidsmakers de verwachtingen omtrent snelle en rigoureuze rentestappen temperden. De hardnekkige inflatie, geopolitieke spanningen, de vele verkiezingen die op de rol staan voor 2024, en zorgen over de Chinese en Amerikaanse vastgoedmarkt bleken van tijd tot tijd de gemoedsrust van beleggers te drukken.

En toch zetten toonaangevende aandelenindexen in het eerste kwartaal van 2024 recordstanden op de borden. Beleggersvriendelijke hervormingen, historische loongroei, robuuste bedrijfsresultaten, het einde van het deflatietijdperk, een goedkope valuta en het loslaten van het negatieve renteregime maakte van Japan het land van de rijzende beurskoersen. De Nikkei index doorbrak na 34 jaar het iconische record uit 1989 om vervolgens ook de grens van 40.000 punten te slechten. Met een plus van 20% gemeten in euro behoort de Japanse aandelenmarkt tot de uitblinkers in het eerste kwartaal van 2024.

 

Magnificent Seven aanjagers wereldwijde aandelenmarkten

Ondanks dat beursindexen in Europa ook de records verder aanscherpten, ging op het wereldtoneel de meeste aandacht uit naar de beursprestaties van de Amerikaanse aanjagers, de Magnificent Seven. Hoewel, de zeven leiders van 2023 bleken niet allemaal even geweldig te zijn en na het eerste kwartaal van 2024 is de dispersie in rendement binnen de groep aanzienlijk. Zo kende Alphabet een hobbelig kwartaal waarin het zich nog wel wist te herstellen in maart, maar vooral Apple (-5% in euro's) en Tesla (-12,7%) in euro's) konden geen gelijke tred houden met de koplopers in de vermaarde groep.

Smaakmaker Meta verblijdde beleggers met goede resultaten en een dividendsurprise, terwijl Nvidia de onbetwiste beursparel bleef dankzij de niet aflatende vraag naar geheugenchips om de AI-revolutie gaande te houden. In euro’s gemeten heeft het aandeel al een indrukwekkende plus gerealiseerd van 86,7 procent in het lopende jaar tot en met eind maart. Het geeft de euforie weer die heerst onder specifieke segmenten in de markt, waarbij delen van de semiconductor waardeketen beleggers zeer kunnen bekoren.

Elders in de markt vielen ook de rendementsprestaties op binnen de grondstoffensector. Zo zit de olieprijs weer in de lift, heeft de prijs voor een ounce goud een nieuw record bereikt, en schiet de cacaoprijs door het dak. Het zorgt er mede voor dat de ontwikkeling van de inflatie een belangrijk thema zal blijven dat het beleggerssentiment zal beïnvloeden.

 

JP Morgan in de spotlights

Een strategie die opvalt binnen deze categorie is JPM Global Focus. De strategie heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en een People en Process pillar rating van Above Average. Daarnaast had de strategie recent nog een nominatie op zak voor een Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie aandelen wereldwijd.

Drie doorgewinterde beheerders staan aan het roer van deze strategie. Helge Skibeli heeft meer dan drie decennia verschillende rollen binnen het beleggingsteam vervuld en is sinds vier jaar betrokken bij het beheer van deze strategie. Tim Woodhouse, die zijn carrière 16 jaar geleden startte bij het fondshuis, is sinds 2017 als fondsbeheerder bij de strategie betrokken, terwijl James Cook, met een dienstverband van 17 jaar bij het fondshuis, zich in 2022 bij het team voegde. Dat maakt het beheerteam zeer ervaren, maar hun betrokkenheid bij de strategie is nog relatief kort. Het team maakt gebruik van het gerenommeerde, omvangrijke en ervaren analisten team van J.P. Morgan om ideeën te identificeren en de portefeuille te beheren.

 

 De portefeuille telt ongeveer 50 namen en is redelijk geconcerteerd met een weging van 43% voor de top-10 posities per eind februari 2024. Er is een lichte hang naar groeiaandelen en bedrijven met een sterk concurrentievoordeel. Microsoft, Amazon en NVIDIA, onderdeel van de groep aandelen aangeduid als de Magnificent 7, zijn in de top-5 posities terug te vinden.

Het heeft de strategie geen windeieren gelegd. Over de laatste vijf jaar behoorde het fonds steevast tot de 25% best presterende strategieën in de categorie, en met een rendement van ruim 13% is het 2024 ook voortvarend begonnen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten