Shell boekt fors hogere winst bij downstream activiteiten

"Pijplijn met nieuwe projecten en kostenreductie stemmen tevreden, maar geen reden om Shell's fair value aan te passen", aldus analist Milostan.

Maarten van der Pas 04 februari, 2011 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

Met zijn vierdekwartaalcijfers sloot Shell een jaar af van winst- en productiegroei. De aangepaste winst in de laatste drie maanden van 2010 kwam uit op 4,1 miljard dollar wat 48 procent meer is dan de 2,8 miljard dollar winst in dezelfde periode in 2009. Hiermee kwam de aangepaste jaarwinst op 18,1 miljard dollar, een indrukwekkende stijging van 56 procent vergeleken met de winst van 11,6 miljard dollar over 2009. "De vooruitgang die Shell maakt om zijn kosten naar beneden te brengen en zijn pijplijn met nieuwe projecten stemt me tevreden, maar het is geen reden om de fair value van Shell aan te passen", reageert Morningstar-analist Catharina Milostan.

Productiegroei
Shell profiteerde van groei bij zowel zijn upstream als downstream activiteiten (nieuwe projecten) en kostenverbeteringen. De upstream winst in het vierde kwartaal was 5,1 miljard dollar en was daarmee hoger dan de 2,5 miljard één jaar eerder, zelfs zonder een eenmalige opbrengst van 1,7 miljard dollar in het vierde kwartaal.
De productie nam met 5 procent toe in vergelijking met een jaar geleden tot 3.496 vaten olie-equivalent per dag in het vierde kwartaal. Afname van de productie in bestaande velden werd goed gemaakt met de ontginning van nieuwe velden zoals het Gjoua-veld in Noorwegen en een groter belang in Shell's joint venture in Nigeria. 
Milostan: "Ik verwacht meer groei bij de upstream activiteiten door nieuwe projecten die in 2010 bekrachtigd zijn en door de overnames afgelopen jaar van de Amerikaanse gasproducent East Resources en de Australische methaangasproducent Arrow Energy"

De pogingen van Shell om zijn downstream activiteiten te verbeteren leidden tot lagere operationele uitgaven, een hogere raffinageproductie en hogere marges op raffinage. Dit in combinatie met een hogere omzet van olie- en chemieproducten joeg de downstream winst in het vierde kwartaal op tot 411 miljoen dollar. Een jaar eerder werd nog een verlies geleden van 1,8 miljard dollar en in het derde kwartaal bedroeg de winst 325 miljoen dollar.

Shell verkocht in 2010 voor 7 miljard dollar aan activa en voor 2011 is een verkoop van nog eens 5 miljard dollar aan bezittingen gepland. "Het is interessant  om Shell's vorderingen bij de verkoop van activa, het binnenhalen van nieuwe winningsprojecten en het verlagen van de kosten in 2011 te volgen", zegt Milostan. 


Lees ook het Shell Aandelenrapport en Morningstar's vooruitblik op de sector energie.
Bekijk de laatste financiële gegevens en actuele koersinformatie van Shell.

Het uitgebreide researchrapport van dit aandeel is beschikbaar voor institutionele beleggers, vermogensbeheerders en private bankers. Voor meer informatie over de ruim 1500 wereldwijde aandelen- en creditresearchrapporten kunt u terecht bij Chris Surr via chris.surr@morningstar.com.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten