Shell kwartaalwinst omlaag, dividend omhoog, nieuwe aandeleninkoop

Shell's nieuwe aandeleninkoop omvat $3,5 miljard, evenveel als in de voorgaande twee kwartalen, en het gewone dividend stijgt 20%.

James Gard 02 mei, 2024 | 14:46
Facebook Twitter LinkedIn

Shell logo

Shell (SHELL) kondigde donderdag een nieuwe aandeleninkoop ter waarde van $3,5 miljard aan, naast een lagere winst over het eerste kwartaal die desondanks de marktverwachtingen overtrof. De aandelenkoers van de oliemaatschappij stegen met 0,2% naar €33,66.

In het eerste kwartaal daalde de totale omzet van Shell, inclusief het aandeel van Shell in joint ventures en geassocieerde deelnemingen, met 16% naar $74,70 miljard, ten opzichte van $89,02 miljard een jaar eerder.

De winst voor belastingen van Shell daalde met 23% naar $11,04 miljard van $14,35 miljard een jaar eerder. De aangepaste winst daalde met 20% naar $7,73 miljard vergeleken met $9,65 miljard een jaar eerder, waarmee de door Bloomberg afgegeven consensus van $6,25 miljard werd overtroffen.

De gewone winst per aandeel daalde met 9,5% van $1,26 naar $1,14, maar het dividend werd met 20% verhoogd naar $0,344 van $0,2875.

De verwachting is dat de donderdag aangekondigde aandeleninkoop, die op hetzelfde niveau is gehouden als de afgelopen twee kwartalen, voltooid zal zijn bij de aankondiging van de resultaten over het tweede kwartaal van 2024.

Stuart Lamont, beleggingsmanager bij RBC Brewin Dolphin, zei in een reactie: "Shell heeft de verwachtingen met een redelijke marge overtroffen, ondanks de impact van de lagere gasprijzen in het eerste kwartaal. De winst is gestegen, de kosten zijn gedaald en de olie- en gasgigant heeft ook de schuld teruggebracht - al met al een solide reeks cijfers die onderstreept waarom de markt over het algemeen positief blijft over Shell. Beleggers waren op zoek naar zekerheid over volumes en kapitaaldiscipline, omdat die uiteindelijk doorwerken in het rendement op kasstromen. De update van vandaag heeft op beide fronten resultaat opgeleverd, met de toevoeging van een uitbreiding van het aandeleninkoopprogramma." 

 

Morningstar maatstaven voor aandeel Shell

• Fair Value Estimate: €34,00 
• Morningstar Rating: 3 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: None
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Shell ziet winstdaling bij renewables

Shell's chief executive Wael Sawan gaf als commentaar: "Shell heeft opnieuw een kwartaal met sterke operationele en financiële prestaties geleverd, waaruit blijkt dat wij ons blijven richten op het leveren van meer waarde met minder uitstoot."

De winst uit Integrated Gas, waaronder vloeibaar aardgas, brandstoffen en andere producten vallen, steeg met 15% tot $ 2,76 miljard, vergeleken met $ 2,41 miljard een jaar geleden.

Maar de inkomsten uit Upstream, waaronder exploratie en winning van ruwe olie, aardgas en vloeibare aardgasproducten vallen, daalden met 19% naar $2,27 miljard van $2,79 miljard.

De inkomsten uit Marketing, waaronder de bedrijfsonderdelen Mobility, Lubricants en Sectors and Decarbonisation vallen, daalden met 37% tot $774 miljoen van $1,18 miljard.

De inkomsten uit Chemicals & Products, waaronder chemische fabrieken en raffinaderijen vallen die ruwe olie en andere grondstoffen omzetten in een reeks olieproducten, daalden met 34% van $1,75 miljard naar $1,15 miljard.

Er was ook een scherpe daling van de winst uit Renewables & Energy Solutions, van $2,21 miljard een jaar geleden naar $553 miljoen.

Voor 2024 voorspelt Shell investeringen in de bandbreedte tussen $22 en $25 miljard. De verwachting is dat de geïntegreerde gasproductie ongeveer 920.000 tot 980.000 vaten olie-equivalent per dag zal bedragen. De LNG liquefactievolumes zullen naar verwachting rond de 6,8 tot 7,4 miljoen ton liggen.

De upstream productie zal naar verwachting ongeveer 1,63 tot 1,83 miljoen vaten per dag bedragen. De verkoopvolumes voor marketing zullen naar verwachting ongeveer 2,7 tot 3,2 miljoen vaten per dag bedragen. 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  is senior editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten