Fors herstel chipmarkt

ASML en Intel op weg naar recordomzetten.

Morningstar Europe Editor 16 juli, 2010 | 16:22
Facebook Twitter LinkedIn

De wereldwijde vraag naar geheugen- en rekenchips groeit. Drijfveer is de verkoop van smartphones, netbooks en notebooks. Ook lijkt het erop dat bedrijven hun servers en pc's gaan vernieuwen. Deze investering was door de recessie uitgesteld.

Vooraan in de productieketen profiteert chipmachinefabrikant ASML van de opleving van de chipmarkt. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn tweedekwartaalcijfers en die zijn boven verwachting: meer omzet, meer winst en een beter gevuld orderboek dan voorspeld. Morningstar-analist Andy Ng ging er al vanuit dat de prestaties beter dan gedacht zouden zijn.
ASML boekte in het tweede kwartaal een omzet van 1,069 miljard euro. In het eerste kwartaal bedroeg de omzet nog 742 miljoen euro. De nettowinst liep op tot 239 miljoen euro en dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal. Het bedrijf ontving voor 1,179 miljard euro aan nieuwe orders, waardoor de orderportefeuille per eind juni opliep tot 2,401 miljard euro.

De verwachtingen voor de rest van het jaar zijn verhoogd. ASML verwacht dat de totale omzet dit jaar 10 tot 15 procent hoger zal zijn dan de vorige recordomzet van 3,8 miljard euro. In april gaf het bedrijf al aan dat een nieuwe recordomzet in 2010 waarschijnlijk was, alleen werd er toen nog geen concreet groeipercentage genoemd. Voor het derde kwartaal verwacht ASML ongeveer 1,3 miljard euro aan nieuwe orders binnen te halen. De omzet wordt in de periode van juli tot en met september ingeschat op 1,1 miljard euro.

Marges
Chipfabrikanten verhogen hun investeringen en kopen nieuwe lithografiemachines van ASML om hun productiecapaciteit te vergroten en te kunnen voldoen aan de robuuste vraag naar chips, vertelt analist Ng. "Daar komt bij, dat de overgang naar een nieuwe generatie productieproces van chips om nieuwe hightech machines vraagt. Dat is in het voordeel van ASML omdat het bedrijf technologisch koploper is op het gebied van lithografie."
Ng was eerder kritisch over de marges van ASML. Die zijn nu verbeterd, constateert hij. "ASML heeft de gemiddelde verkoopprijs van zijn machines op een stevige 25,6 miljoen euro weten te houden. ASML noteerde een brutomarge van 43 procent, een record vergeleken met de 40 procent in het eerste kwartaal. Deze verbetering kwam door hoger volumes, een betere productmix en kostenreductie."

De vooruitzichten voor ASML zijn goed, aldus Ng. De afgelopen maanden hebben chipproducenten aangekondigd dat ze hun investeringen voor 2010 opvoeren. Deze grotere vraag naar chipmachines drijft ASML's financiële prestaties verder op in het derde en vierde kwartaal.

De tijd is voorbij dat ASML nog massaal aanspraak moest maken op de deeltijd ww voor zijn werknemers. De crisis is overleefd. Het aandeel ASML was in trek op de beurs. Er werden woensdag gemiddeld twee keer zo veel stukken verhandeld als in de afgelopen 30 dagen.

Intel
De sterk toegenomen vraag naar chips werd dinsdag al bevestigd door de spectaculaire tweedekwartaalcijfers van Intel. 's Werelds grootste chipfabrikant boekte in de periode april-juni een recordomzet van 10,8 miljard dollar. Dat is 5 procent meer dan in het eerste kwartaal en 34 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het tweede kwartaal is voor de chipfabrikanten traditiegetrouw het slechtste van het jaar, aldus Ng, maar de sterk toegenomen vraag naar chips en een licht hogere verkoopprijs stuwden het resultaat van Intel.

Intel boekte een indrukwekkende brutomarge van 67 procent, waar die in het eerste kwartaal nog 63 procent was. Nettowinst nam van kwartaal op kwartaal toe van 3,4 naar 4 miljard dollar. 
Voor het derde kwartaal verwacht Intel een omzet tussen 11,2 en 12 miljard dollar. Dat zou opnieuw een record zijn.
Gezien het cyclische karakter van de halfgeleiderindustrie zou een vertraging van de Europese economie Intel's tweede helft van het jaar negatief kunnen beïnvloeden, meent Ng. Toch denkt hij dat het vervangen van pc's door bedrijven en de stevige vraag op opkomende markten dit effect kan compenseren.


Lees ook:
Vooruitblik halfjaarcijfers ASML

Morningstar analyseert ASML 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten