De best presterende Europese dividendaandelen

Galp Energia en Eramet behoren tot de best renderende dividendaandelen over april 2024.

Bella Albrecht 03 mei, 2024 | 17:02
Facebook Twitter LinkedIn

dividend 10

Aandelen die dividend uitkeren en een gezonde balans combineren met een hoog rendement, kunnen beleggers een vast inkomstenstroom bieden, een buffer tegen marktdalingen en een gezonde groei van hun beleggingen.

Tot de best presterende dividendbetalers in april 2024 behoorden de Portugese olie- en gasleverancier Galp Energia, de Franse mijnbouwer Eramet en de Spaanse bank Banco de Sabadell.

Om de top 10 inkomstengerichte aandelen van afgelopen kwartaal te ontdekken, hebben we de Morningstar Eurozone GR Index - die de prestaties van de regiomarkten in de eurozone meet, gericht op de top 97% aandelen op basis van marktkapitalisatie - gescreend op een dividendrendement van ten minste 1,5%, met uitzondering van vastgoedbeleggingsfondsen.

 

De best presterende Europese dividendaandelen in april 2024

1. Galp Energia GALP
2. Eramet ERA
3. Banco de Sabadell SAB
4. Wärtsilä WRT1V
5. Solvay SOLB
6. Naturgy Energy Group NTGY
7. EVN EVN
8. MFE - MediaForEurope MFEB
9. Kemira KEMIRA
10. Terveystalo Healthcare TTALO

Hoe hebben dividendaandelen afgelopen jaar gepresteerd?

In de 12 maanden voorafgaand aan ultimo april daalde de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index, die de prestaties volgt van hoogwaardige, dividenduitkerende aandelen met een notering in Europa, met 1,3%. Kijken we alleen naar de maand april, dan is er juist een stijging van 3,3%.

De algehele aandelenmarkt van de eurozone, zoals gemeten door de Morningstar Eurozone Index, is in april met 1,7% gedaald, maar juist met 13,6% gestegen in de periode van 12 maanden.

 

Rendementen van de best presterende inkomensaandelen

Galp Energia
Het Portugese olie- en gasbedrijf Galp Energia steeg in april met 31,9% en steeg de afgelopen 12 maanden met 88,6%. Het aandeel wordt verhandeld op €20,20 en heeft een dividendrendement van 2,62%. Galp Energia betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €0,53 per aandeel. Het aandeel heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren.

Eramet
Het Franse metaal- en mijnbouwbedrijf Eramet steeg in april met 29,7% en steeg de afgelopen 12 maanden met 7,7%. Het aandeel staat op €91,35, heeft een forward dividendrendement van 1,64% en een jaarlijks dividend van €3,50 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren.

Banco de Sabadell
De Spaanse bank Banco de Sabadell steeg in april met 25,5% en in de afgelopen 12 maanden met 96,4%. De koers van het aandeel van €1,80 geeft het een forward dividendrendement van 3,34%. Banco de Sabadell betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €0,03 per aandeel. Het aandeel heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren.

Wärtsilä
Het Finse bedrijf voor speciale industriële machines Wärtsilä steeg in april met 23,2% en steeg in de afgelopen 12 maanden met 68,1%. Het aandeel Wärtsilä, dat op €17,36 noteert, heeft een forward dividendrendement van 1,84% en een jaarlijks dividend van €0,29 per aandeel. Het aandeel, dat een Wide Moat heeft, is licht overgewaardeerd en noteert 34% boven de geschatte reële waarde van €13 per aandeel. Het heeft een Morningstar Rating van 2 sterren.

Solvay
Het Belgische chemiebedrijf Solvay steeg in april met 20,2% en in de afgelopen 12 maanden met 16%. Het aandeel noteert €30,41 per aandeel en het verwachte dividendrendement is 5,33%. Solvay betaalt beleggers jaarlijks €4,05 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren.

Naturgy Energie Groep
Het Spaanse gereguleerde gasbedrijf Naturgy Energy Group steeg 20% in april en daalde 11,2% in de afgelopen 12 maanden. De koers van het aandeel Naturgy Energy Group staat op €23,72, heeft een forward dividendrendement van 5,9% en een jaarlijks dividend van €1,50 per aandeel. Het aandeel, dat geen economische machtspositie heeft, wordt verhandeld in de buurt van de geschatte reële waarde van €25,70 per aandeel. Het heeft een Morningstar Rating van 3 sterren.

EVN
Het Oostenrijkse nutsbedrijf EVN steeg in april met 17,8% en steeg de afgelopen 12 maanden met 37,3%. Het aandeel EVN, dat wordt verhandeld op €28,85 per aandeel, heeft een forward dividendrendement van 1,8% en een jaarlijks dividend van €0,52 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren.

MFE - MediaForEurope
De Italiaanse omroep MFE - MediaForEurope steeg in april met 17,3% in koers en steeg de afgelopen 12 maanden met 20,4%. Het aandeel noteert op €3,77, heeft een forward dividendrendement van 6,63% en keert beleggers een jaarlijks dividend uit van €0,25 per aandeel. Het aandeel heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren.

Kemira
Het Finse chemiebedrijf Kemira steeg in april met 16,6% en in de afgelopen 12 maanden met 32,6%. De aandelenkoers van €20,42 geeft het een forward dividendrendement van 3,33%. Kemira betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €0,65 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren.

Terveystalo Healthcare
De Finse medische zorgverlener Terveystalo Healthcare steeg in april met 15,5% en steeg in de afgelopen 12 maanden met 13,5%. Met €8,71 per aandeel heeft Terveystalo Healthcare een forward dividendrendement van 3,44% en een jaarlijks dividend van €0,29 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren.

 

Wat is de Morningstar Eurozone Index?

De Morningstar Eurozone Index meet de prestaties van de brede regionale markten van de eurozone en richt zich op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie. De index bevat geen criteria op het gebied van milieu-, sociaal beleid of goed ondernemingsbestuur (ESG).

 

Wat is de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index vangt de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten.

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index meet de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten. Het is een subset van de Morningstar Eurozone Index (die 97% van de aandelenmarktkapitalisatie vertegenwoordigt) die alleen aandelen bevat die dividend uitkeren. De aandelen worden gescreend op Economic Moat en financiële kracht in vergelijking met andere aandelen in hun sector. Vastgoedfondsen zijn uitgesloten.

Vervolgens worden de 25 aandelen met het hoogste renderement opgenomen in de index, gewogen op basis van de dollarwaarde van de dividenden. Bekijk de volledige methodologie hier.

 

De beste dividendaandelen: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer goed presterende of goedkope dividendaandelen willen ontdekken om verder te onderzoeken, kunnen het volgende doen: 

  • Lees de analyses van Morningstar's associate director manager reserach EMEA, Jeffrey Schumacher, CFA, over dividenddiversificatie en over actief beheer van dividendfondsen.
  • Gebruik onze Morningstar Stock Screener om de beste dividendaandelen te vinden op basis van uw specifieke criteria. Je kunt aandelen zoeken op basis van hun dividendrendement, waarderingsmaatstaven zoals koers-winstverhoudingen en meer.

 

Bedrijven die niet gevolgd worden door de analisten van Morningstar hebben een kwantitatieve rating. Deze bedrijven worden statistisch gekoppeld aan bedrijven die door analisten worden gevolgd, zodat onze modellen een kwantitatieve Economic Moat, Fair Value en Uncertainty Rating kunnen berekenen.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, geredigeerd door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert van den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, is dit artikel samengesteld op basis van Morningstar data en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten