Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben afgelopen maand weer een aantal fondsen herbeoordeeld. In dit overzicht krijgt u de upgrades van beleggingsfondsen en de nieuwe ratings met daarbij de argumentatie van onze fondsanalisten.

Robert van den Oever 14 maart, 2023 | 9:29
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Upgrades

 

Kempen Global High Dividend  - van Neutral naar Bronze

Jeffrey Schumacher

Na een nogal turbulente periode waarin belangrijke leden van het dividendteam van Kempen vertrokken, bevindt het opnieuw opgebouwde team zich in rustiger vaarwater. Het portefeuillebeheerteam bestaat uit leden met een lang dienstverband die hebben bijgedragen aan het historische succes van de strategie. De vier andere leden draaien minder lang me, maar met zes toegewijde portefeuillebeheerders beschikt de strategie over voldoende middelen. De frisse perspectieven van de recent toegetreden leden hebbe het team geholpen om de beleggingsaanpak verder te verfijnen.

Het team herwint stilaan onze overtuiging, en dat leidt tot een upgrade van de People Pillar score van Below Average naar Average, terwijl de Process Pillar score op Above Average gehandhaafd bleef. Daardoor gaat de Morningstar Analyst Rating voor dit in Nederland verkrijgbare dividendfonds van Neutral naar Bronze.

 

Cartesio Income - van Neutral naar Bronze

Thomas De Fauw

De inkomsten-beleggingsstrategie van Cartesio heeft verschillende sterke punten en we hebben de managers en oprichters van het fondshuis, Juan Bertran, Alvaro Martinez en Cayetano Cornet, nog altijd hoog zitten. Dit toegewijde trio investeert sinds 2004 samen en altijd stemden ze hun belangen af met die van eindbeleggers in hun fondsen door ook zelf te beleggen in de twee strategieën die ze beheren. Het beleggingsproces wordt consistent uitgevoerd en we waarderen het geduld en de langetermijnoriëntatie van de beheerders, en hun aanpak met hoge overtuiging en waarderingsdiscipline.

De allocatie naar cyclische aandelen en achtergestelde schulden mislukte in het eerste kwartaal van 2020, maar het team heeft zijn posities behouden en de prestaties zijn sindsdien hersteld. In 2022 deed het fonds het beter dan 95% van de concurrenten in zijn Morningstar Categorie dankzij de voorkeur voor Europese waarde-aandelen en een shortpositie in Spaanse staatsobligaties.

We zijn van mening dat de strategie op een solide basis rust en het potentieel behoudt om haar mandaat uit te voeren. Hoewel we de People and Process Pillar scores handhaven op op Above Average, zorgen onze verbeterde ratingmethodologie en veranderingen bij concurrenten en de Morningstar-categorie 'EUR cautious allocation' ervoor dat de Morningstar Analyst Rating van het fonds omhoog gaat van Neutral naar Bronze.

 

JOHCM Global Emerging Markets Opportunities - van Bronze naar Silver

Lena Tsymbaluk

JOHCM Global Emerging Markets Opportunities profiteert van ervaren managers en een gevestigd beleggingsproces. Beheerders James Syme en Paul Wimborne werken sinds 2006 samen, eerst bij Barings, daarna sinds 2011 bij JOHCM. Als duo hebben ze daarom een stabiele en gevestigde co-managerstructuur opgebouwd. In januari 2022 werd Ada Chan, die sinds 2016 deel uitmaakt van het team als senior analist, gepromoveerd tot fondsbeheerder.

In tegenstelling tot veel andere beleggingsmaatschappijen wordt de beleggingsbenadering hier gedreven door top-down landenanalyse, waarbij de beheerders het raamwerk blijven gebruiken dat ze ook bij hun vorige werkgever gebruiken, terwijl ze voor aandelen de beleggingsstijl GARP (growth-at-a-reasonable-prijs) gebruiken. De beheerders hebben sinds de lancering van de strategie sterke resultaten behaald en ze hebben door de jaren heen indruk op ons gemaakt met hun macro-inzichten. Onze overtuiging is toegenomen, met als resultaat een upgrade van de Process Pillar score van Above Average naar High. Dat leidt vervolgens tot een verhoging van de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver. 

 

M&G Global Macro Bond - van Silver naar Gold

Evangelia Gkeka

De People Pillar score blijft op High en de Process Pillar op Above Average en toch krijgt dit fonds een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Gold. De reden ligt  niet bij het fonds zelf, maar bij veranderingen in het concurrentielandschap van de Morningstar Categorie Global Flexible Bond.

Deze strategie heeft sinds de lancering in 1999 met gemak zijn concurrenten verslagen in zowel absolute als voor risico gecorrigeerde termen. Dat is de verdienste van hoofdbeheerder Jim Leaviss die tevens hoofd retail obligaties is bij M&G. De beleggingsaanpak van dit fonds is de meest flexibele in het palet van M&G; het fonds kan long-short posities innemen op alle obligatie- en valutamarkten in de wereld en kan een negatieve duration hebben.

 

Nieuwe ratings

 

Janus Henderson Global Multi-Strategy - Bronze

Simon Scott

Dit fonds bundelt verschillende strategieën die bescherming bieden voor de portefeuille. Deze wordt gerund door de afdeling Diversified Alternatives die is ontstaan uit diverse eerdere overnames. Dit team is een van de meest ervaren binnen deze Morningstar Categorie met gemiddeld twee decennia ervaring die de teamleden hebben opgedaan bij eigen trading desks of bij effectenhuizen met eigen actieve handelsafdelingen.

Het team werkt verspreid over 6 locaties op 3 continenten zodat er volledige coverage voor de handelsactiviteiten is. De gedifferentieerde opbouw van de strategie en de flexibele kapitaalallocatie leiden tot positieve Pillar scores. De 'clean' fondsklasse krijgt een Morningstar Analyst Rating van Bronze. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten