Genomineerden Morningstar Awards 2023 – Asset Manager Award

De Asset Manager Award van Morningstar bekroont het beste fondshuis bij de Morningstar Awards for Investing Excellence 2023. Dit zijn de genomineerde fondshuizen.

Ronald van Genderen 01 maart, 2023 | 15:10
Facebook Twitter LinkedIn

Awards 2023 banner

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan fondshuizen die zich niet alleen onderscheiden op basis van hun uitstekende prestaties van de door hun beheerde beleggingsfondsen, maar die ook naar de mening van de fondsanalisten van Morningstar beschikken over een uitmuntende beleggingscultuur en de belangen van beleggers voorop stellen. De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief van aard, waarbij de fondshuis analyse die onderdeel is van de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating, een cruciale rol speelt.

Om te kwalificeren als gegadigde voor de fondshuis award dient een fondshuis door de fondsanalisten van Morningstar te zijn beloond met een Parent Pillar rating van Above Average of High. Daarnaast moeten ze verantwoordelijk zijn voor het beheer van minstens tien fondsen die beschikbaar zijn in de lokale markt. De longlist wordt vervolgens door middel van een kwantitatieve screening teruggebracht tot een shortlist waarbij gekeken wordt naar de historische voor risico gecorrigeerde prestaties van de aangeboden beleggingsfondsen in de lokale markt, aangevuld met nominaties van fondsanalisten. Na een debat over de geselecteerde kandidaten brengen fondsanalisten hun stem uit om zo de eindrangschikking te bepalen. Het winnende fondshuis is de vermogensbeheerder met de meeste voorkeurstemmen.

Hieronder volgen de drie genomineerde fondshuizen voor de Morningstar Asset Manager Award (op alfabetische volgorde):

 

Capital Group

Parent Pillar Score: High

Het bewezen vermogen van Capital Group om zwakke punten aan te pakken en te investeren in verstandige groeimogelijkheden blijft een Parent Pillar score van High verdienen.

Het uitstapje van het bedrijf naar exchange-traded funds betekent een verandering in vorm, maar niet in stijl. Bekend om zijn in de VS gevestigde beleggingsfondsen van American Funds, lanceerde de onderneming in februari 2022 zes ETF's, waarvan vijf aandelen- en één obligatietracker. De nieuwe strategieën onderscheiden zich van het oude aanbod en vallen onder de paraplu van Capital Group.

De nieuwe fondsen maken gebruik van de beproefde beleggingsfilosofie van Capital Group. Ze worden actief beheerd, hanteren het kenmerkende multimanager-systeem van het bedrijf en putten uit de enorme pool van doorgewinterde investeerders. Deze structuur, gecombineerd met diepgaande door analisten geleide research portefeuilles, neemt enige capaciteitsproblemen weg bij zowel de oude fondsen als nieuwere ETF's, die niet kunnen worden gesloten voor nieuwe investeerders. Toch zou Capital Group de capaciteitslimieten van zijn strategieën nog meer kunnen verduidelijken.

Capital Group levert al lange tijd sterke resultaten met zijn aandelenfondsen, maar de investeringen in eerste de obligatiefondsen en vervolgens de mixfondsen hebben tastbare, gunstige resultaten opgeleverd. Eerstgenoemde heeft de aanpak sinds de kredietcrisis van 2008 aangescherpt dankzij een instroom van vers talent en hulpmiddelen. Met robuustere modelleringsmogelijkheden en een hechter team heeft de onlangs gevormde Capital Solutions Group ook het fund-of-funds-aanbod van het bedrijf bewuster en nauwgezetter gemaakt.

 

Robeco

Parent Pillar Score: Above Average

Robeco laat een sterke beleggingscultuur zien en gedraagt zich als een goede rentmeester van het kapitaal van beleggers. Dit levert een Parent Pillar score op van Above Average.
Het Japanse financiële conglomeraat Orix verwierf in 2013 een belang van 90% in Robeco en is sinds 2016 volledig eigenaar van het bedrijf. Het reorganiseerde de groep, die bestaat uit verschillende autonome vermogensbeheerders. Deze reorganisatie leidde tot verloop binnen de hogere echelons van het bedrijf, wat doorging toen RobecoSAM in 2020 werd geïntegreerd in Robeco.

Gelukkig had de instabiliteit aan de top geen invloed op de beleggingsteams van Robeco. Robeco is er over het algemeen in geslaagd om getalenteerde beleggers aan te trekken en te behouden, hoewel we de afgelopen jaren enkele vooraanstaande portefeuillemanagers hebben zien vertrekken.

Het bedrijf blijft profiteren van zijn bewezen expertise, waaronder kwantitatieve aandelen, thematische aandelen en bedrijfsobligatie strategieën. Andere fondsen die buiten zijn kerncompetenties vallen, worden gerationaliseerd. Duurzaamheid is in verschillende mate geïntegreerd in alle activaklassen en strategieën, waarbij voor impact strategieën nog steeds het RobecoSAM-label wordt gebruikt.

Het bedrijf biedt strategieën aan die gemiddeld goed scoren op zowel kwantitatieve als kwalitatieve Morningstar-ratings. Het beloningsbeleid van Robeco is afgestemd op de belangen van beleggers door de nadruk te leggen op lange termijn rendementen gecorrigeerd voor risico en het bedrijf hanteert een prudent capaciteitsbeheerproces.

 

State Street

Parent Pillar Score: Above Average

State Street Global Advisors, of SSGA, heeft grote vooruitgang geboekt bij het verbeteren van zijn investeringsaanbod, cultuur en activiteiten. De inspanningen om het productaanbod beter af te stemmen op de behoeftes van beleggers hebben wortel geschoten en vruchten afgeworpen. Het bedrijf staat op een solide basis, heeft een duidelijke richting gekozen en verdient een Parent Pillar score van Above Average.

CEO Cyrus Taraporevala blijft toezicht houden op de transformatie van SSGA die werd geïnitieerd door zijn voorganger Ron O'Hanley, die nu de CEO is van State Street Corp. SSGA heeft meer discipline getoond rond zijn productontwikkeling, het opschonen van twijfelachtige fondsen en het bouwen van een reeks verstandig geconstrueerde exchange-traded funds (ETF's) tegen lage kosten. Het bedrijf blijft de kostenratio’s van zijn fondsen in de Verenigde Staten verlagen en heeft de tarieven verlaagd voor een aantal van zijn sector- en vastrentende ETF's in Europa.

SSGA kan bogen op een sterk portefeuillebeheerteam. Het grootste deel van het beheerde vermogen zit in strategieën voor het volgen van indexen, en degenen die belast zijn met het toezicht daarop, werken al tientallen jaren bij State Street. Recente verbeteringen aan het beheerproces van indexportefeuilles verminderden het aantal ETF's dat vermogenswinsten uitkeert, wat leidde tot lagere belastingaanslagen voor Amerikaanse beleggers.
SSGA heeft een nieuwe impuls gegeven aan de Europese markt, waar het beter heeft ingespeeld op de behoeften van de klant. De Europese ESG- en obligatie ETF's van het bedrijf vonden weerklank bij beleggers en hielpen de omvang van de Europese activa in de drie jaar tot en met mei 2021 te verdubbelen.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op woensdag 15 maart bekend gemaakt tijdens het Trends Investment Summit event in Brussel. 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings