Dit zijn Morningstar's nieuwste ratingwijzigingen

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een aantal beleggingsfondsen herbeoordeeld en een upgrade of een downgrade van de Morningstar Analyst Rating gegeven, of voor het eerst voorzien van een rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 07 december, 2022 | 11:31
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Nieuwe ratings

 

BGF European High Yield Bond - Bronze

Dit fonds krijgt voor de 'clean' fondsklasse D een Bronze-rating van Morningstar-fondsanalist Jeana Doubell. De beheerders vormen een ervaren driemanschap en voeren samen een bewezen high-yield aanpak uit. José Aguilar is de lead manager en hij is tevens hoofd van BlackRock's European High-Yield afdeling. Hij is als enige van de drie betrokken sinds de lancering van het fonds in 2015.

De beheerders krijgen ondersteuning van BlackRocks 14-koppige Europese team van high-yield obligatie-analisten. Ze passen eenzelfde proces toe als voor het Global high-yield obligatiefonds. Dat laat ruimte voor bijvoorbeeld investment-grade obligaties of CLO's in de portefeuille. Het doel is om benchmark Bloomberg Barclays Pan European High Yield 3% Issuer Constraint Index te verslaan.

 

Schroder Global Sustainable Value Equity - Bronze 

De drie beheerders werken nauw samen met een negenkoppig team. Een van de sterke punten van deze strategie is het rigoureus toegepaste beleggingsproces dat zoekt naar bedrijven die noteren tegen een fikse korting ten opzichte van hun reële waarde, ofwel Fair VAlue in Morningstar-termen. Na een eerste screening volgt filtering en analyse op ESG-criteria.

Het profiel van dit fonds komt sterk overeen met het Global Recovery fonds van Schroders, maar het rendement kan afwijken, omdat de portefeuille van Sustainable Value Equity geconcentreerder is en bijvoorbeeld geen energie- en grondstoffen-aandelen bevat. De consistente en gedisciplineerde uitvoering van de strategie bij het zusterfonds belooft veel goeds voor deze strategie.

 

Upgrades

Schroder ISF Global Sustainable Growth - van Bronze naar Silver

Ondanks het vertrek van co-manager Katherine Davidson behoudt Morningstar-analist Ronald van Genderen zijn overtuiging in dit team, aangezien zij adequaat is vervangen en de hoog aangeschreven co-manager Charles Somers aan het roer blijft. We waarderen de structuur van het team, dat effectief gebruik maakt van de uitgebreide analisten-ondersteuning die het fondshuis biedt.

De huidihge beleggingsaanpak dateert van november 2017 en blijft ongewijzigd. Het proces is goed doordacht en gestructureerd en richt zich op het identificeren van bedrijven met een sterke basis waarvan de groeivooruitzichten onvoldoende gewaardeerd worden, met andere woorden; de markt ziet hun potentieel (nog) niet. Het team heeft de ruimte om te werken met posities op kortere termijn, zoals in meer cyclische bedrijven.

 

Downgrades

Fidelity Emerging Market Debt Y Acc - van Bronze naar Neutral

Hoewel we de mix van diepgaande fundamentele analyse van landen en schuld en het kwantitatief onderzoek van Fidelity Emerging Market Debt blijven waarderen, hebben we meer zorgen gekregen over het risicobeheer ervan. De strategie heeft een voorliefde voor het kiezen van tegendraadse en uit de gratie zijnde posities. De uitverkoop op de markt in 2022 bracht een aantal kostbare misstappen aan het licht bij de beheersing van het kredietrisico; het team werd te veel verleid door lage waarderingen en tolereerde een hoger dan beoogde bèta.

De beheerders hebben sindsdien de discipline bij het beheersen van risico's hersteld door de bèta van de portefeuille te verlagen en enkele grotere overwogen posities in te nemen. We willen bekijken of de discipline over een langere periode standhoudt en wat het effect is op de resultaten. Dit alles leidt tot een verlaging van de Process Pillar rating naar Average waar dat tot dusver Above Average was. Het capabele beheerteam verdient nog wel een Above Average rating op de People Pillar. Als gevolg gaat de Morningstar Analyst Rating voor de 'clean' fondsklasse Y omlaag van Bronze naar Neutral.


Jupiter Strategic Bond I - van Gold naar Silver

Morningstar-analist Evangelia Gkeka verlaagt de Morningstar Analyst Rating voor de 'clean' fondsklasse I van Gold naar Silver. Dit vloeit voort uit de verlaging onlangs van de Parent Pillar rating van Above Average naar Average. De People Pillar en Process Pillar ratings blijven ongewijzigd op respectievelijk High en Above Average.

Jupiter Strategic Bond profiteert nog steeds van de ervaring van zijn hoofdportefeuillebeheerder Ariel Bezalel, de ondersteuning van medebeheerders Harry Richards en Vikram Aggarwal en het team van 17 sectorgerichte kredietanalisten. Ook positef zijn de continuïteit in de uitvoering van het flexibele beleggingsproces en de sterke  resultaten sinds de oprichting, zowel de absolute als de voor risico gecorrigeerde rendementen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten