Marktbarometer november: rally zet alle stijlen in het groen

De maand november liet een aardige rally op de aandelenmarkten zien en daardoor boekten zowel de waarde- als de groei-stijl flinke winsten. De Morningstar Style Box kleurt diep groen in alle negen stijlsegmenten. Dit is de Morningstar Marktbarometer over november.

Fernando Luque 06 december, 2022 | 10:42
Facebook Twitter LinkedIn

Een waar bull market festijn was het in november met een breed gedragen herstel op de aandelenmarkten. De Morningstar Europe Index noteerde een winst van 6,9%. Alle negen segmenten van de Morningstar Style Box eindigden de maand in het groen, waarbij zowel de groei- als de waarde-stijl wonnen.

De stijlsegmenten large-cap groei en large-cap waarde deden het beter dan het index-gemiddelde met respectievelijk 10,7% en 7,9% winst. Het verschil tussen beide stijlen zit hem in het feit dat bij groei het segment large-cap méér won dan small-cap, terwijl dat bij waarde andersom was, zo laat onderstaande weergave zien.

Binnen large-cap groei vallen bedrijven op zoals Prosus dat in november 41,9% won. Prosus is een Nederlandse holding met belangen in vooral Aziatische platformbedrijven en het aandeel profiteerde van het sterke herstel van Chinese internetbedrijven. Dat was ook terug te zien bij andere, vergelijkbare aandelen en bij fondsen en ETF's die daarin beleggen.

barometer 2022-11 1

 

Sectoren
De koerswinsten in november werden breed gedragen in alle sectoren, maar de cyclische sectoren staken er duidelijk bovenuit. De communicatiesector won 13,4%, cyclische consumentengoederen steeg met 12,5%, grondstoffen 11,2% en technologie 10,2%.

De defensieve sectoren toonden kleinere winsten, met gezondheidszorg op slechts 3,7%. In die sector leden enkele grote namen koersverlies, zoals Roche met -6,7%, Sanofi op -1% en GSK op -1,3%.

Nutsbedrijven en defensieve consumentengoederen wonnen respectievelijk 6,7% en 5,6%. Tijdens de koersdalingen in eerdere maanden van dit jaar, zoals in augustus en september, bewezen deze sectoren hun defensieve kwaliteiten en bleven hun koersen beter liggen, maar in een rally zoals nu blijven ze achter.

barometer 2022-11 2

 

Waarderingen
Bij de waarderingen valt op dat large-cap groei een flinke sprong maakt met de waardering. De koers/Fair Value verhouding gaat omhoog van 0,94 naar 1,07 en daarmee is dit stijlsegment overgewaardeerd geworden.

De beste kansen wat betreft waardering liggen nog altijd aan de waarde-kant. Het segment large-cap waarde bijvoorbeeld kent een korting van bijna 20%. Per eind oktober was die iets hoger op 25%, maar de rally van november heeft wat van de korting afgesnoept.

barometer 2022-11 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten