Zijn Amerikaanse aandelen momenteel duur?

De waarderingen van Amerikaanse aandelen gaan door het dak, met de techreuzen voorop. Toch hoeft een dure aandelenmarkt geen slecht signaal te zijn voor beleggers die kansen zoeken. Morningstar legt uit waarom.

Morningstar 12 maart, 2024 | 15:37
Facebook Twitter LinkedIn

clock and line chart illustration

De Amerikaanse aandelenmarkt begon 2024 met een zinderende rally, waardoor de Morningstar US Market Index met 7,8% steeg - ruwweg 26% hoger dan het laagste punt in oktober. Maar het onophoudelijke tempo van de winsten heeft sommige marktvolgers bezorgd gemaakt over de stijgende waarderingen van de aandelenkoersen en de onstuimige handel. "Als de koersen zoveel stijgen, stijgen de winsten zelden evenveel. Dus de waarderingen zullen stijgen," zegt Ed Clissold, hoofdstrateeg voor de VS bij Ned Davis Research Group. 

Beleggers maken zich zorgen dat overgewaardeerde aandelen duiden op een ongezonde markt die kwetsbaar is voor een plotselinge terugval. Die bezorgdheid wordt alleen maar versterkt door de hoge prijzen van sommige van de Magnificent Seven mega-cap technologie-aandelen, die een buitenproportionele impact hebben op de prestaties van de markt. Aan de andere kant kunnen sterke winsten betekenen dat aandelen niet voor niets duur blijven.

"Zolang de winstgroei blijft verbeteren, kunnen beleggers bereid zijn om hogere waarderingen te accepteren," legt Clissold uit. Dus hoe zit het nu: zijn aandelen te duur, te goedkoop of precies goed gewaardeerd? Morningstar legt het u uit.

 

Hoe de waarde van de aandelenmarkt te meten

Analisten gebruiken verschillende methoden om te meten of individuele aandelen (of de markt als geheel) overgewaardeerd, ondergewaardeerd of redelijk gewaardeerd zijn. De meesten vertrouwen op het vergelijken van de fundamentals van een aandeel of index met de aandelenprijs om te bepalen of beleggers meer of minder betalen dan wat het aandeel waard is.

Een van de meest gebruikte manieren om de waardering van een aandeel te bepalen is de koers/winstverhouding, die wordt berekend door de actuele aandelenkoers te delen door de winst. Het gebruik van inkomsten uit het verleden geeft marktvolgers een betere kijk op de historische context van een aandeel, terwijl het gebruik van schattingen van toekomstige inkomsten een betere manier is om na te denken over hoe het aandeel in de toekomst zal presteren. 

Morningstar US Market Index: koers/winst verhouding

Source: Morningstar Direct, February 29, 2024

Aan het eind van februari had de US Market Index een terugkijkende koers/winstverhouding van 24,01. In de afgelopen tien jaar steeg die ratio tot 28,61 in maart 2021 en daalde tot 16,72 in december 2018.

Als het op waarderingen aankomt, "is het allemaal relatief", zegt Adam Turnquist, technisch hoofdstrateeg bij LPL Financial. "Een ratio betekent niets zonder relatieve context." Over het algemeen denkt hij dat de huidige koers-winstverhoudingen laten zien dat de aandelenmarkt relatief duur is.

Op terugkijkende basis wordt de S&P 500 index verhandeld tegen een koers/winstverhouding van 24,77. Dat is ruim boven het langetermijngemiddelde van ongeveer 19, maar dicht bij het vijfjaarsgemiddelde van 24,46, volgens gegevens van FactSet. De ratio klom echter naar bijna 30 in het voorjaar van 2021. Dat is hoog, maar niet historisch hoog, aldus Clissold.

Aandelenanalisten gebruiken ook andere maatstaven om aandelen te waarderen, zoals de koers/boekwaarde verhouding of de aandelenrisicopremie. Al deze modellen proberen een beeld te schetsen van hoe de fundamentals van een aandeel of index zich verhouden tot wat beleggers bereid zijn ervoor te betalen.

 

Morningstar's koers/Fair Value ratio zegt fair gewaardeerd

Analisten van Morningstar meten waarderingen door de huidige prijs van een aandeel te vergelijken met onze schatting van de reële waarde. Een ratio hoger dan 1 geeft aan dat een aandeel overgewaardeerd of duur is, terwijl een ratio lager dan 1 aangeeft dat het ondergewaardeerd of goedkoop is.

Op dit moment is de koers/Fair Value ratio van de Amerikaanse aandelenmarkt 1,02. Dit is aanzienlijk hoger dan afgelopen najaar, toen de ratio onder de 0,8 zakte, maar lager dan in 2021, toen de ratio boven de 1,1 klom toen aandelen worstelden om uit een bear-markt te breken.

Dave Sekera, hoofd marktstrateeg bij Morningstar in de VS, schrijft dat met aandelen die volledig gewaardeerd zijn, "de markt opgerekt begint aab te voelen". Hij raadt beleggers aan om te kijken naar tegendraadse strategieën in ondergewaardeerde sectoren zoals vastgoed, nutsbedrijven en energie in plaats van vast te houden aan de technologie- en communicatieaandelen die de markt tot nu toe hebben opgestuwd: "Zodra een trend volledig gewaardeerd is, moet een belegger bereid zijn om die trend te negeren en zijn portefeuille te kantelen naar waarderingen die aantrekkelijker zijn."

 

Vooruitzichten ondersteunen hogere waarderingen

Aandelen die volgens sommige maatstaven duur zijn, zijn echter niet noodzakelijk slecht nieuws. Turnquist wijst op verschillende factoren die hogere waarderingen helpen ondersteunen: de inflatie daalt, de Amerikaanse economie houdt goed stand en de Federal Reserve staat op het punt om het monetaire beleid te versoepelen. De rente zal naar verwachting stabiliseren. We komen ook uit een winstrecessie, want bedrijven hebben bij hun jaarcijfers over 2023 sterke balansen hadden en solide winsten gerapporteerd. De marges nemen toe en kunstmatige intelligentie kan de aandelen blijven stimuleren.

"Dat is voldoende is om de bezorgdheid over de waarderingen weg te nemen," zegt Turnquist. Met andere woorden, aandelen zijn duur, maar het hoge prijskaartje is goed te rechtvaardigen: "Je krijgt waar je voor betaalt."

 

Overgewaardeerd is niet per se een rode vlag

Bovendien betekent een hoge waardering niet noodzakelijkerwijs dat een aandeel niet goed zal presteren op de korte of zelfs middellange termijn.

"De markt kan duur blijven, of zelfs duurder worden en je kunt nog steeds positieve rendementen zien," zegt Ben Bakkum, senior beleggingsstrateeg bij Betterment. Beleggers die werden afgeschrikt door hoge waarderingen in 2018 en 2019 hebben de enorme rally van de afgelopen jaren gemist. 

US Stock Market Performance

Source: Morningstar Direct, March 7, 2024

Hoewel de S&P 500 misschien "verschrikkelijk duur" is ten opzichte van zijn historische prijsstelling, concludeerden strategen van Bank of America onder leiding van Savita Subramanian onlangs dat aandelen nog steeds potentieel hebben om hoger te klimmen: "De S&P 500 is half zo levered, heeft een hogere kwaliteit en een lagere winstvolatiliteit dan in voorgaande decennia." Dat betekent dat een historische kijk op waarderingen misschien niet het meest zinvolle perspectief is voor beleggers.

Strateeg David Kostin van Goldman Sachs heeft ook geconcludeerd dat de huidige rally anders is dan de geschiedenis eerder liet zien. In tegenstelling tot 2021, toen extreme waarderingen wijdverspreid waren in de markt in de aanloop naar de verliezen van de bear-markt in 2022, vindt hij dat de hoge waarderingen van vandaag meer geconcentreerd zijn bij een handvol aandelen. Paradoxaal genoeg vindt Kostin dat een goede zaak: "Beleggers betalen vooral hoge waarderingen voor de grootste groeiaandelen in de index. Wij vinden dat de huidige waarderingen van de Magnificent Seven worden ondersteund door hun fundamentals."

 

Risico's van hoge aandelenwaarderingen

Natuurlijk zouden beleggers zich geen zorgen maken over hoge marktwaarderingen als er geen risico's aan verbonden waren. Wanneer aandelen hoger gewaardeerd worden, dalen de winstrendementen. Met de gestegen rentes zijn obligaties weer een aantrekkelijk alternatief voor aandelen. Als gevolg daarvan zouden verrassingen in het rentebeleid een buitenproportionele impact kunnen hebben op de aandelenmarkt. Als de rente omhoog schiet, "zou dat waarschijnlijk een grotere impact hebben op aandelen dan toen de rente lager was", aldus Clissold.

Een ander risico is dat de winstgroei niet blijft zoals marktwatchers verwachten. Clissold: "De markt is gestegen in afwachting van een goede winstgroei. Als de winstgroei doorzet, dan zou het goed moeten gaan met de aandelen. Gebeurt dat niet, dan benadrukt dat alleen maar de neerwaartse risico's voor de markt."

Bakkum laat aandelenwaarderingen helpen bij zijn visie op de neerwaartse risico's voor beleggers - wat hij omschrijft als een 'veiligheidsmarge': "Een ondergewaardeerde markt kan beleggers meer bescherming bieden bij een neergang, terwijl als je die neergang ingaat met giga-hoge waarderingen, beleggers grotere verliezen in hun portefeuilles kunnen lijden."

 

Wat betekenen hoge waarderingen voor beleggers?

Analisten wijzen erop dat voor de kortere termijn de koers/winst verhouding geen goede voorspeller is van toekomstige rendementen. "Er is niet veel inzicht in hoe je van waar de markt nu noteert naar de prestaties in de komende 12 maanden komt," zegt Turnquist.

Beleggers kunnen waarderingssignalen echter wel gebruiken om kansen te ontdekken. Clissold ziet kansen in financiële aandelen, die volgens hem momenteel een fikse korting kennen.

Turnquist wijst op aandelen in communicatiediensten, die er aantrekkelijk uitzien op basis van de koers/winstgroei verhouding van de sector. Anders dan de eenvoudige koers/winst verhouding houdt deze ratio rekening met de verwachte toekomstige groei van een aandeel.

Voor beleggers die naar de langere termijn kijken, hebben waarderingen vaak een meer voorspellende waarde. Op langere termijn - denk aan vijf of tien jaar in de toekomst - zijn hogere koers-winstverhoudingen vaak gecorreleerd met lagere rendementen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten