Marktbarometer maart: technologiesector stelt teleur

Bij het afsluiten van het eerste kwartaal blijken cyclische consumentengoederen en vastgoed de best renderende sectoren te zijn. Dit is de Morningstar Marktbarometer over maart.

Fernando Luque 08 april, 2024 | 13:19
Facebook Twitter LinkedIn

imagen de barometro

Europese aandelen hadden een spectaculair eerste kwartaal. De Morningstar Europe NR Index (met herbelegde dividenden) steeg met 7,2% in euro's, mede dankzij een zeer positieve maand maart; de index steeg in maart met een opmerkelijk stevige 3,9%. Zoals gewoonlijk waren er echter grote verschillen tussen de verschillende soorten bedrijven.

Ten eerste is het verrassend dat de technologiesector een van de underperformers was in een positieve maand voor de aandelenmarkt, met een rendement van slechts 1,3%. De defensieve consumentensector was de zwakste performer vorige maand, met een stijging van 1,1%. Voor het kwartaal als geheel schitterde de technologiesector echter met een stijging van 17,3%, ruim voor de op één na sterkste sector, consumer cyclicals, die met 13,2% steeg.

 

Barometro Europeo Estilos marzo 2024

Dit verklaart de slechtere relatieve prestaties van het stijlsegment large-cap groei (+4,1%) in vergelijking met large-cap waarde (+6,4%) in maart.

Maar de large-cap groei-stijl omvat niet alleen bedrijven uit de technologiesector; het stijlsegment omvat ook andere sectoren die vorige maand goed presteerden. Aandelen zoals Novo Nordisk, Industria De Diseno Textil en Airbus stegen respectievelijk met 8,2%, 13,8% en 11,6%.

 

Barometro Europeo Estilos Marzo 2024

 

De financiële sector en de energiesector waren verantwoordelijk voor de relatief sterke prestatie van het segment large-cap waarde van de Morningstar Style Box. Onder de bankaandelen waren deze aandelen de uitblinkers: BNP Paribas (+18,9%), BBVA (+20,2%), Banco Santander (+17,6%) en ING Groep (+20,1%). Over het geheel genomen steeg de financiële sector met 7,3% en presteerde daarmee duidelijk beter dan de index voor de eurozone. Samen met de vastgoedsector was het zelfs de best presterende sector van de maand.

De energiesector deed het ook goed met een stijging van 7,2% vorige maand, hoewel deze sector slechts 4,0% won in het kwartaal. In maart steeg Shell met 6,9% in euro en TotalEnergies met 8,9%. 

 

Kansen in veel sectoren

Hoewel de Morningstar Style Box nog steeds een duidelijk verschil laat zien tussen waarde en groei (large-cap groei kent een premie van 21%, terwijl large-cap waarde tegen een korting van 15% aankijkt), worden veel sectoren verhandeld tegen een koers/Fair Value verhouding van onder 1, wat duidt op onderwaardering.

Met name de vastgoedsector heeft een fikse korting met een koers/reële waarde van 0,79, net als de consumentengoederen sector. Die laatste is een extreem heterogene sector in termen van waarderingen, met bedrijven met hoge premies - zoals LVMH Moet Hennessy met 24% en Louis Vuitton SE of Hermes met 60% - maar ook sterk afgeprijsde aandelen, zoals de automotive bedrijven Stellantis of Mercedes-Benz Group, die kortingen hebben van respectievelijk 32% en 37%.

 

Barometro Europeo Valoraciones Marzo 2024

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten