Dit zijn Morningstar's nieuwste ratingwijzigingen van beleggingsfondsen

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een aantal beleggingsfondsen herbeoordeeld en een upgrade of een downgrade van de Morningstar Analyst Rating gegeven, of voor het eerst voorzien van een rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 16 november, 2022 | 8:46
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Nieuwe ratings

 

Allianz Best Styles Global Equity W

Dit fonds maakt gebruik van een multi-factor kwantitatieve benadering die probeert de risicopremie te benutten die gepaard gaat met verschillende beleggingsstijlen. Het wordt beheerd door het AllianzGI Systematic Investment Team dat bestaat uit 19 kwantitatieve specialisten met 20 jaar ervaring in multifactorbeleggen. Hoofdbeheerder Kai Hirschen nam het roer van de strategie over in april 2022, maar is sinds 2009 betrokken bij het dagelijkse beheer.

Het recente personele verloop en de naderende pensionering van beide co-beheerders die een lange staat van dienst hebben, vereist aandacht. Desalniettemin voelen we ons comfortabel met de lange betrokkenheid van de hoofdmanager en de algehele kracht en capaciteiten van het bredere team. Het proces combineert vijf gevestigde beleggingsstijlen: waarde, momentum, herzieningen, groei en kwaliteit. Gezien de cyclische aard van de factoren is deze techniek verstandig en zorgt voor een evenwicht tussen blootstelling aan stijl en het bereiken van stabiele outperformance en diversificatie. De beleggingsbenadering is consistent toegepast in alle marktcycli en heeft in de loop van de tijd geleid tot een sterke aandelenselectie. Al met al leidt dit tot een Morningstar Analyst Rating van Bronze voor de fondsklasse W.

 

Jupiter Dynamic Bond ESG D EUR Acc - Silver

Morningstar-analist Eveangelia Gkeka start het volgen van Jupiter Dynamic Bond ESG met een Morningstar Analyst Rating van Silver voor de 'clean' fondsklasse D. De strategie kan bogen op de ervaring van zijn portefeuillebeheerdersduo Ariel Bezalel en Harry Richards en de diepgang van zijn analistenteam. Ook profiteert het fonds van hetzelfde flexibele beleggingsproces dat sterke absolute en risicogecorrigeerde langetermijnrendementen heeft gegenereerd voor zijn zusterfonds Jupiter Dynamic Bond. Feitelijk is Jupiter Dynamic Bond ESG de SFDR Artikel 8 variant van Jupiter Dynamic Bond.

Hoewel deze ESG variant pas in januari 2022 is gelanceerd, zal deze door hetzelfde team worden beheerd en hetzelfde proces volgen als het al langer bestaande zusterfonds, met zeer vergelijkbare activaspreiding op hoog niveau, zelfde risicokenmerken, looptijd en rendementsprofiel. De belangrijkste verschillen in positionering zullen voortkomen uit ESG-uitsluitingen en de best-in-class benadering van de ESG-versie. Gezien de ruime mogelijkheden, die bestaan uit high yield obligaties, investment grade obligaties, staatsobligaties, emerging market debt en in mindere mate valuta's en derivaten, hebben we niet het gevoel dat de ESG-versie wordt beperkt door de uitsluitingen die het toepast.

 

Upgrades

BlackRock European Absolute Return D Acc - van Neutral naar Bronze

De overtuiging van Morningstar-analist Francesco Paganelli in het beheerteam en het proces van deze strategie is gegroeid. Dit team heeft de afgelopen jaren verschillende veranderingen en reorganisaties meegemaakt, waaronder het vertrek van co-manager David Tovey in april 2021. Verschillende positieve ontwikkelingen daarna hebben ertoe geleid tot  een positievere kijk op dit fonds. De strategie hanteert een aandelenspecifieke benadering van marktneutraal beleggen die inspeelt op de kracht van het team. We hebben vertrouwen opgebouwd in de manier waarop co-managers Stephanie Bothwell en Stefan Gries hun visie uitvoeren. Ze worden goed ondersteund door het bredere Europese team en de beleggingsinfrastructuur van BlackRock.

De kostenstructuur van de strategie blijft afbreuk doen aan de aantrekkelijkheid ervan, maar als gevolg van de opwaardering van de People and Process Pillar ratings van de strategie naar Above Average, krijgt de 'clean' fondsklasse D een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

 

Downgrades

Veritas Global Equity Income C - van Silver naar Bronze

Hoewel Veritas Global Equity Income verdiensten blijft houden, hebben enkele toenemende zorgen het vertrouwen van Morningstar-analist Jeffrey Schumacher in de middelen van dit fonds doen afnemen, wat heeft geleid tot een verlaging van de People Pillar-score van Above Average naar Average. Daardoor gaat de de Morningstar Analyst Rating voor de 'clean' fondsklasse C omlaag van Silver naar Bronze.

De sterke analytische vaardigheden van hoofdmanager Ian Clark, zijn passie voor dividendbeleggen en toewijding aan deze strategie  kunnen het fonds een voorsprong geven, maar de afhankelijkheid van hem als primaire bron van ideeën voor inkomen-gerichte aandelen is een punt van zorg. Bovendien heeft het wereldwijde analistenteam van het fonfdshuis een bredere focus, ook op het vlaggenschip-fonds Veritas Global Focus, dat een andere aanpak volgt.

Clark is de drijvende kracht achter de ingrijpende herziening van de portefeuille, aangezien niet alle aandelen die hij erfde, voldeden aan zijn investeringscriteria en hogere kwaliteitseisen. Dit overgangsproces is nog steeds aan de gang en is tijdrovend en traag, aangezien Clark veel van het zware werk zelf doet. Hij heeft mogelijkheden onderzocht in sectoren waarmee hij minder bekend is, en hij heeft een hoge mate van overtuiging nodig voordat hij een beslissing neemt; dat heeft naar onze mening de vooruitgang die in de afgelopen drie jaar is geboekt, beperkt. Daardoor zijn er nog steeds posities in portefeuille die Clark liever verkoopt.

Een ander punt van zorg is dat hoewel Clark gebruik kan maken van de kennis en ideeën van een 9-koppig doorgewinterd wereldwijd analistenteam, hun coverage vaak niet goed aansluit bij de bedrijven waarin hij kan beleggen. Hoewel Clark gedisciplineerd en verstandig wijzigingen in de portefeuille heeft aangebracht, waren we verrast door zijn keuze om in 2022 niet-dividenduitkerende aandelen Meta te kopen. Dit is niet in overeenstemming met de kernprincipes van deze strategie en geeft aanleiding tot enige bezorgdheid.

 

Veritas Global Real Return - van Gold naar Silver

De sterke punten van Veritas Global Real Return komen voort uit een team van hoge kwaliteit en een bewezen proces, evenals een redelijk kostenniveau. Deze long-short-aandelenstrategie blijft een aantrekkelijke optie in zijn categorie, maar in tegenstelling tot het long-only broertje Veritas Global Focus, is het hier toegepaste proces iets complexer om uit te voeren.

Het hedging book fungeert als een anticyclische buffer en bestaat uit een mandje short indexfutures. Het beweegt omhoog en omlaag op basis van bottom-up waarderingen in de samengestelde universum-lijst die wordt gebruikt als een proxy voor de bredere markt. Hoewel de aanpak onderscheidend en herhaalbaar is, vertekenen de strenge kwaliteitscriteria van het team het doeluniversum ook aanzienlijk, zowel qua sectoren als qua stijl. Dit kan de geschiktheid van het vastgestelde universum verminderen om als proxy te dienen voor bredere marktwaarderingen waarop de hedgingbeslissingen zijn gebaseerd.

Het beheerteam kan de samenstelling van de hedge aanpassen om het daaruit voortvloeiende basisrisico te beheersen, waarbij top-down views meewegen. Dat kan resulteren in potentieel grotere factorbets, terwijl de kerncompetentie van het team volgens ons bottom-up aandelenselectie is. Daarom wordt de Process Pillar rating verlaagd van High naar Above Average, wat leidt tot een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten