Vier neutrale mixfondsen met Gold ratings

Morningstar volgt sinds deze zomer twee extra mixfondsen die een Morningstar Analyst Rating van Gold hebben, het hoogst haalbare predikaat. Die hoge convictie is tamelijk uitzonderlijk binnen de categorie allocatiefondsen, want traditioneel hebben die het vaak moeilijk om hun benchmark te verslaan. We lichten vier Gold-rated allocatiefondsen nader toe.

Thomas De Fauw 06 september, 2022 | 11:55
Facebook Twitter LinkedIn

Gold rating

Het gemiddelde neutrale mixfonds in de Morningstar Categorieën EUR moderate allocation – global en USD moderate allocation faalde om het beter te doen dan zijn benchmark over diverse periodes. Onderstaande tabel toont de resultaten die laten zien hoe moeilijk dat is.

De tabel bevat de prestaties van vier mixfondsen die door Morningstar als positief beoordeeld worden. Die lichten we in dit artikel nader toe om te ontdekken waarom zij succesvoller zijn dan hun concurrenten.

Vier Gold rated mixfondsen

 

Vier Gold-rated mixfondsen

De Vanguard LifeStrategy 60% Equity UCITS ETF is een tracker die deel uitmaakt van een reeks van vier ETF’s met dezelfde strategie, maar een verschillend percentage aandelen in portefeuille. Er is geen ruimte voor tactische asset allocatie, het fonds belegt uitsluitend in Vanguard’s naar marktkapitalisatie gewogen benchmarks en biedt brede blootstelling aan sectoren en geografische regio’s.

Bovendien herbalanceren de beheerders de portefeuille meerdere keren per week en laten ze de allocatie nooit verder dan 2% afwijken van de benchmark zelf bij hoge volatiliteit. Beleggers weten precies wat ze krijgen en dat is heel wat voor een beheersvergoeding van 0,25%.

T. Rowe Price Global Allocation Fund Extended is een actief beheerd fonds waarbij de beheerders streven naar een brede en wereldwijde allocatie van 60% aandelen, 23% obligaties en 17% in contanten en alternatieve investeringen. Die allocaties hebben de neiging om slechts in bescheiden mate te verschuiven, net als de gewichten van de sub-activaklassen die zijn gebaseerd op aanbevelingen van de activa allocatie commissie van T. Rowe Price.

Het fonds diversifieert breed en verstandig door te beleggen in ongeveer 15 onderliggende strategieën die verschillende activaklassen, stijlen en regio's vertegenwoordigen. De alternatieve allocatie bestaat uit Blackstone Diversified Multi-Strategy en de twee interne fondsen Multi-Strategy Total Return en Dynamic Global Bond.

Beide beheerteams kunnen ons overtuigen, maar ook hier zijn grote verschillen. Omdat de samenstelling van Vanguard’s LifeStrategy fondsen nauwelijks verandert, beperkt het beheer zich vooral tot de herbalancering en cashflowbeheer. Het zwaartepunt van Morningstar’s ETF evaluatie ligt dan ook bij het beleggingsproces. T. Rowe Price daarentegen heeft een groot multi-asset team van meer dan 80 leden en ook de teams achter de onderliggende bouwstenen worden vaak positief beoordeeld door Morningstar. Hoofdbeheerder Charles Shriver is een ervaren asset allocator die in 1999 toe trad tot het asset allocatie team van het fondshuis.

Een andere actief beheerde allocatiestrategie die van Morningstar een Gold-rating krijgt is Capital Group Global Allocation. Dit fonds hanteert de typische beheerstijl van Capital Group met een multi-manager aanpak, dat houdt in dat zes managers afzonderlijk een deel van de portefeuille beheren. Vier van de zes beheren gebalanceerde segmenten van de markt en beleggen zowel in aandelen als obligaties, terwijl twee beheerders elk een vastrentende portefeuille beheren. Deze aanpak is eenvoudig, maar effectief.

Elke manager kan zijn of haar sterke punten ten volle benutten en hoeft dus geen consensus te vinden binnen het team. De vier gebalanceerde segmenten vertegenwoordigen samen 75% van de totale portefeuille terwijl de twee vastrentende segmenten de overige 25% vormen. Afhankelijk van de vooruitzichten van de beheerders zal de weging van aandelen variëren tussen de 45% en 75%.

Een laatste mixfonds binnen de zogenoemde neutrale allocatiecategorie dat ook een Gold-rating krijgt is Man AHL TargetRisk. Dit fonds volgt een andere, meer complexe aanpak dan de hierboven beschreven fondsen. Dit is een risk parity strategie die een allocatie hanteert gebaseerd op risicofactoren waarbij de allocatie naar verschillende activaklassen afhangt van de historische en verwachte volatiliteit. Echter, deze zeer tactische strategie onderscheidt zich van risicopariteitengenoten door het liberale gebruik van een doordacht toegepaste hefboomwerking en het vermogen om de marktblootstelling snel op en neer te schuiven.

Het belegt in vijf brede activaklassen waarbij 50% van het risicobudget van de portefeuille wordt toegewezen aan aandelen en krediet, en de resterende helft aan grondstoffen en tegen inflatie beschermende staatsobligaties. Echter, het team kan de blootstelling tot deze activaklassen opvoeren tot aanzienlijke niveaus door gebruik te maken van hefboomwerking (het lenen van geld om meer activa aan te kopen).

Het team steunt hierbij op een reeks robuuste risicocontroles die zijn ontworpen door een uniek team van 120 binnen AHL toegewijd aan onderzoek, technologie en implementatie en executie van systematische belegging strategieën. Signalen die de volatiliteitsniveaus, het neerwaartse momentum en de correlatie tussen aandelen en obligaties in de gaten houden, hebben hun dienst bewezen door tijdens verkoopsgolven de blootstelling snel en drastisch te verminderen. De strategie ging bijvoorbeeld door gebruik te maken van de hierboven beschreven hefboomwerking van een blootstelling van 225% eind februari 2020 naar 25% eind maart wat leidde tot een daling die maand van slechts 1,4% tegenover een daling van 9,3% voor het gemiddelde fonds in deze categorie.

 

Doe-het-zelf alternatief

Mixfondsen zijn vooral interessant voor beleggers die gespreid willen beleggen zonder veel omkijken. Asset allocatie bepaalt immers veel meer nog dan de effectenselectie het totale rendement over de lange termijn. Ook binnen de verschillende categorieën zijn er risicoafwegingen te maken zoals het aandeel hoogrenderende obligaties of de blootstelling aan opkomende markten binnen de portefeuille. Het is dus aangewezen om telkens onder de motorkap te kijken en te controleren of de onderliggende allocaties (nog steeds) bij jou risicoprofiel passen.

Beleggers die de tijd (en de discipline hebben) om zelf periodiek te herbalanceren, kunnen er voor kiezen om zelf een portefeuille samen te stellen met meerdere bouwstenen. Dat kunnen zowel actief beheerde fondsen als trackers zijn of een combinatie van de twee. Populaire en brede indices zijn de MSCI All-Country World Index of FTSE World Index voor wereldwijde aandelen en Bloomberg Global Aggregate Bond Index voor obligaties. Bij deze aanpak is het belangrijk om de (transactie)kosten goed in de gaten te houden en bijvoorbeeld op een vaste dag, zoals de eerste van de maand of kwartaal 2-3 orders te plaatsen.

Zelfs voor hobbybeleggers of traders die beter willen doen dan de markt kan dergelijk breed gediversifieerde doe-het-zelf portefeuille als basis fungeren voor hun financieel vermogen. Individuele effecten kunnen worden toegevoegd en de allocatie, zeker met trackers kan snel worden aangepast. Voor sommige doet de mixportefeuille dienst als terugvalbasis voor wanneer de belegger het even niet goed weet of tijdelijk geen interessante opportuniteiten ziet. Zoals menig studie uitwijst, is het immers vooral belangrijk om geïnvesteerd te blijven.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten