Fonds van de Week: Capital Group New Perspective Fund

De aanpak van het Capital Group New Perspective Fund is gericht op groeibedrijven die profiteren van wereldhandel en het ervaren beheerteam heeft bewezen de juiste spelers te kunnen selecteren voor de fondsportefeuille. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

Robert van den Oever 24 augustus, 2022 | 16:09
Facebook Twitter LinkedIn

Capital Group New Perspective Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: High
Beleggingsproces: Above Average

 

Capital Group New Perspective Fund

De zeer ervaren beheerders en hun bewezen aanpak die inspeelt op de groei die voortkomt uit toenemende wereldhandel, leiden samen tot een Morningstar Analyst Rating van Gold. Ook bij dit fonds draagt Capital Group's kenmerkende multi-manager benadering die specialisten aparte portefeuillesegmenten laat beheren, duidelijk bij aan de resultaten.

 

Uitgebreide toelichting

Capital Group New Perspective graph

 

Beheerteam
De multimanager-benadering van Capital Group helpt om de activabasis van $ 140 miljard van dit fonds te beheren. De High rating voor de People Pillar weerspiegelt de systemische sterke punten, evenals de ervaring en deskundigheid van de managers, plus het feit dat zij zelf belegd zijn in hun fonds. Capital Group verdeelt de activa tussen managementteams van dochterondernemingen Capital International Investors en Capital World Investors.

Langst zittend manager Robert Lovelace, die hier in 2000 begon, leidt de hele strategie en het CII-team, waaronder Noriko Chen en Steven Watson. Joanna Jonsson houdt toezicht op het CWI-team bestaande uit Jonathan Knowles, Brady Enright en Andraz Razen. Elk van de managers, gevestigd in de Verenigde Staten, Engeland en Azië, houdt toezicht op een apart segment van de portefeuille, waarbij Lovelace en Jonsson ervoor zorgen dat hun beleggingsstijlen elkaar aanvullen.

Knowles heeft bijvoorbeeld een topzware portefeuille van ongeveer 30 aandelen met hoge rendementen op eigen vermogen, terwijl Watson grotendeels vasthoudt aan waarde-namen in een portefeuille van 45-60 aandelen. Ze zijn een club van veteranen, want elke manager is al minstens 20 jaar werkzaam in de beleggingsbranche. Zowel het CII- als het CWI-team putten uit analistenteams van 50 tot 60 personen, waarbij elke analistengroep ook verantwoordelijk is voor zijn eigen portefeuillesegment. Elke beheerder heeft ten minste $ 100.000 belegd in de Amerikaanse variant van dit fonds, waarbij vier beheerders zelfs meer dan $ 1 miljoen hebben belegd.

Fondshuis
Capital Group heeft bewezen dat het in staat is om zijn zwakke punten aan te pakken en te investeren in verstandige groeimogelijkheden. Het uitstapje naar exchange-traded funds (ETF's) betekent een verandering van beleggingsvorm, maar niet in beleggingsstijl. In februari 2022 introduceerde het zes ETF's - vijf aandelen, één obligatiestrategie die zich onderscheiden van het bestaande aanbod en vallen onder de paraplu van Capital Group.

Deze nieuwe producten maken gebruik van de beproefde investeringsfilosofie van Capital Group: ze worden actief beheerd, maken gebruik van de het kenmerkende multimanager-aanpak en putten uit zijn enorme pool van ervaren beleggers. Deze structuur, gecombineerd met diepgaande door analisten geleide onderzoeksportfolio's, lost de capaciteitsproblemen op voor zowel de legacy fondsen als de nieuwere ETF's, die niet kunnen worden gesloten voor nieuwe beleggers. Toch zou Capital Group de capaciteitsgrenzen aan zijn strategieën duidelijker kunnen communiceren.

Het fondshuis heeft lange tijd sterke resultaten behaald in aandelen, maar zijn expansie, eerst in vastrentende waarden en vervolgens in multi-asset strategieën, hebben tastbare, gunstige resultaten opgeleverd. De eerste heeft haar aanpak sinds de kredietcrisis van 2008 aangescherpt dankzij een instroom van nieuw talent en meer middelen. Met robuustere modelleringscapaciteiten en een diepgaander team heeft de recent gevormde Capital Solutions Group ook het fund-of-fund-aanbod van het fondshuis duidelijk versterkt.

Proces
De groeigerichte focus van het fonds in combinatie met zijn bereidheid tot aanpassing verdienen een Above Average beoordeling op de Process Pillar. Sinds de start in maart 1973 heeft het fonds ernaar gestreefd te investeren in bedrijven die een goede positie hebben om te profiteren van veranderende wereldwijde handelspatronen. Hoewel die missie heeft standgehouden, zijn de methoden van het fonds met de markt mee geëvolueerd.

In de begindagen bestond het belegbare universum grotendeels uit de onderdelen van de MSCI World Index, de de langetermijnbenchmark van het fonds. Naarmate de wereldwijde set aan mogelijkheden zich uitbreidde naar opkomende markten, is het fonds ook daar begonnen te beleggen. In oktober 2011 wijzigde het de benchmark in de MSCI All-Country World Index. Het fonds kan nu beleggen in bedrijven over de hele wereld als ze ten minste 25% van hun omzet buiten hun thuisregio halen en op het moment van aankoop een marktkapitalisatie hebben van ten minste $ 3 miljard.

Hoewel die vereisten het fonds nog steeds laten neigen naar blue chips in ontwikkelde markten, is de blootstelling aan opkomende markten gegroeid naar lage dubbele cijfers per eind 2017, vergeleken met de historische norm van midden tot hoge enkelcijferige portefeuillegedeelten.

De multimanager-aanpak van Capital Group stelt de managers in staat hun sterke punten uit te spelen. In tegenstelling tot andere strategieën van dit fondshuis, hebben ze geen inkomenseis bij het runnen van afzonderlijke portefeuillesegmenten. Met meerdere onderscheidende stijlen kunnen ze beleggen in hun beste ideeën of cash aanhouden en wachten tot zich aantrekkelijke kansen aandienen. De combinatie van segmenten dempt de volatiliteit van het gehele fonds.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse Z laten dit fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte prestaties ten opzichte van benchmark en concurrenten, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Gold.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina Capital Group New Perspective Fund ZL USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Capital Group New Perspective table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- T. Rowe Price Global Allocation Fund

Capital Group New Economy Fund

Vanguard LifeStrategy 60% Equity ETF

Impax Environmental Markets Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten