Genomineerde allocatiefondsen voor Morningstar Awards for Investing Excellence

Morningstar maakt de genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence 2022 bekend. Dit zijn de kanshebbers in de categorie Euro-Allocatie fondsen.

Thomas De Fauw 07 maart, 2022 | 14:59
Facebook Twitter LinkedIn

Awards logo 2022

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces wat deze strategieën het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in zijn soort.

De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award. Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in België relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers.

Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld. Vervolgens brengen de fondsanalisten hun stem uit en rangschikken ze alle genomineerde beleggingsfondsen die op de shortlist staan. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Euro-Allocatie fondsen (op alfabetische volgorde):

 

Allianz Dynamic Multi-Asset Strategy SRI50 RT EUR

 

Morningstar Analyst Rating: Bronze

People Pillar Score: Above Average

Process Pillar Score: Above Average

 

Allianz Dynamic Multi-Asset Strategy SRI75 RT EUR

 

Morningstar Analyst Rating: Bronze

People Pillar Score: Above Average

Process Pillar Score: Above Average

 

Een robuust en beproefd allocatieproces en ervaren team ondersteunen onze positieve visie op deze Allianz Dynamic Multi Asset SRI-fondsen. 

Marcus Stahlhacke staat sinds 2015 aan het roer van deze strategieën. De 25-jarige AllianzGI-veteraan heeft meerder portefeuilles te beheren, maar kan leunen op twee comanagers, Andreas de Maria Campos en Friedrich Kruse, die beiden in 2015 werden benoemd tot fondsbeheerder evenals het bredere multi-assetteam van Allianz. Bovendien kan het team zich voornamelijk richten op assetallocatie en risicobeheer aangezien de selectie van effecten binnen aandelen en obligaties wordt verzorgd door de goed uitgeruste specialistenteams binnen Allianz.

Het allocatieproces van deze fondsen bouwt voort op signalen van een kwantitatief model in combinatie met de fundamentele analyse van het team. Op basis van zijn bereidheid om risico te nemen, bepaalt het team vervolgens de investeringsgraad die kan oplopen tot 125% in sterk opwaartse markten. Het grootste deel van de portefeuille bestaat steeds uit aandelen uit ontwikkelde markten geselecteerd door het kwantitatieve aandelenteam met een best-in-class ESG benadering alsook een pakket van ESG-gefilterde Europese obligaties. Wanneer het marktsentiment negatief wordt dwingt een strikt risicocontrolemechanisme het team om zijn marktblootstelling te verlagen.

Hoewel het gebruik van hefboomwerking de risico’s van de portefeuille vergroot en deze volatieler maakt dan zijn gemiddelde tegenhanger, hebben de risicocontroles de neiging om verliezen te beperken na een aanvankelijk daling. Sinds Marcus Stahlhacke hier in januari 2015 de leiding nam, heeft het SRI50 fonds zijn concurrenten binnen de EUR moderate allocation – global Morningstar categorie verslagen, ook op een voor risico gecorrigeerde basis en dat ondanks het nemen van meer risico. Echter, hetzelfde kan niet gezegd worden als we de voor risico gecorrigeerde rendementen vergelijken met Morningstar’s EU Moderate Global Target Allocation-index.

 

Capital Group Global Allocation (Lux) Bh-EUR

 

Morningstar Analyst Rating: Bronze

People Pillar Score: High

Process Pillar Score: Above Average

 

Capital Group Global Allocation maakt indruk met zijn ervaren beheerteam en bewezen aanpak terwijl Capital Group in het algemeen zijn investeerders uitzonderlijk goed bedient.

In typische Capital Group-stijl wordt het fonds geleid door een groep portefeuillebeheerders die zich op hun eigen portefeuilledeel concentreren en daardoor geheel volgens hun eigen stijl en overtuiging kunnen beleggen. Alle managers zijn doorgewinterde professionals met gemiddeld 26 jaar professionele ervaring en 19 jaar dienstverband bij Capital Group. Als principal investment officer houdt Paul Flynn toezicht en volgt hij de resultaten en risico’s op strategieniveau, naast het beheren van zijn eigen portefeuilledeel. De zes beheerders worden ondersteund door het grote en ervaren analistenteam van Capital Group.

Vier van de allocatiebeheerders zijn goed voor 75% van het vermogen in het fonds, terwijl twee vastrentende beheerders de resterende 25% beleggen. De aandelenblootstelling van het fonds varieert tussen de 45% en 75% naar gelang de vooruitzichten van de vier allocatiebeheerders, die in hun portefeuille tot 40% in obligaties of cash kunnen houden.

Deze beheerders hebben verschillende beleggingsstijlen maar volgen over het algemeen een lange termijn gerichte benadering met elk ongeveer 25 tot 50 participaties, waarvan de meeste beleggen in large-cap aandelen. De vastrentende beheerders beheren hun portefeuilles eerder conservatief en hun deel bestaat voornamelijk uit staats- en investment-grade bedrijfsobligaties met een vergelijkbare kredietkwaliteit als de benchmark.

De relatieve prestaties van het fonds ten opzichte van de EUR moderate allocation - global Morningstar categorie waren sinds de lancering sterk zowel in absolute als voor risico gecorrigeerde termen.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op woensdag 23 maart tijdens de Trends Investment Summit bekend gemaakt.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten