Top-5 Aandelen Frontier Markets: T. Rowe Price aan kop

Een leuke eerste vier maanden van dit jaar waren het vermoedelijk niet voor frontier market fondsbeheerders, want de pandemie zorgde ervoor dat deze avonturier-beleggers wederom hun reisplannen moesten uitstellen. Maar 2021 is tot dusver wel een winstgevend jaar.

Thomas De Fauw 17 mei, 2021 | 8:47
Facebook Twitter LinkedIn

frontier markets

De brede MSCI Frontier Markets index wist in de laatste vier en 12 maanden rendementen van respectievelijk 9,5% en 26,9% in euro’s te noteren, ondanks een uitstroom van om en bij de 100 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Ter vergelijking, de populaire MSCI Emerging Market index die de prestaties van opkomende economieën volgt, steeg 6,6% en 35,3% over diezelfde periodes. De instroom in de Global Emerging Markets Equity categorie bedroeg trouwens 4,7 miljard euro in de eerste drie maanden van 2021. Over het laatste decennium bedroeg het rendement, uitgedrukt in euro’s, van de MSCI Frontier Markets index op jaarbasis 6,4%, iets beter dan de MSCI Emerging Market index die 5,8% boekte. Uitgedrukt in Amerikaanse dollar blijft de index evenwel nog steeds onder haar niveau van voor de financiële crisis in 2008.

Zoals altijd blijven de verschillen tussen landen groot. Zo presteerden Kazachstan (83,5%), Vietnam (48,1%) en Roemenië (42,1%) veel beter dan Marokko (27,3%) en Kenia (18,9%) in de voorbije 12 maanden. Deze vijf landen hebben momenteel de hoogste weging in de MSCI Frontier Market index.

Promoveren
Wat dan meteen opvalt is dat Koeweit, dat bij onze vorige top-5 van september 2020 nog de grootste weging kreeg, nu uit de index is verdwenen. Dat komt omdat de oliestaat tegenwoordig door de indexprovider wordt erkend als een emerging market. Wanneer een land uit de index verdwijnt, denk maar aan Pakistan enkele jaren terug, kan dit gevolgen hebben voor tal van frontier market portefeuilles. Toch zal dat vooral bij passieve fondsen het geval zijn, want vaak zien we dat actieve frontier beleggers een breder mandaat hebben dat het mogelijk maakt om ook in enkele jonge emerging markets te blijven beleggen of op z’n mits niet onmiddellijk te moeten verkopen.

Nu steeds meer frontier landen promoveren en fondsbeheerders buiten de benchmark om beleggen wordt het nut en de relevantie van deze categorie in twijfel getrokken. Binnen de Morningstar categorie Global Frontier Markets Equity zat aan het einde van vorig kwartaal nog zo’n 2,2 miljard euro aan vermogen, een daling van meer dan 60% ten opzichte van de 5,7 miljard euro eind maart 2018. Sommige beleggers gaan, niet zonder risico de andere richting uit en jagen op koopjes in landen zonder MSCI-statuut zoals Mongolië of Iran. Vaak gaat hier om enkelingen die geduldige klanten hebben, want in frontier markets bepalen lokale, veelal vermogende individuen de richting en is het vinden van een tegenpartij geen sinecure.

De Top-5
In de top-5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Frontier Markets over de eerste vier maanden van 2021. Er zijn geen ETFs voor deze categorie beschikbaar in Nederland.

T. Rowe Price Frontier Markets Equity Fund
Op de eerste plaats vinden we T. Rowe Price Frontier Markets Equity Fund dat van Morningstar analisten een Neutral rating kreeg. De voorzichtigheid komt er nadat het fondshuis bekendmaakte dat beheerder Oliver Bell uit het fonds zou stappen op 1 januari 2021. Hij stond aan het hoofd van deze strategie sinds de lancering in 2014 en werd opgevolgd door Johannes Loefstrand die sinds 1 augustus 2020 co-manager was op het fonds. Ondanks de steun van vijf toegewijde analisten noopt de beperkte ervaring van Loefstrand in portefeuillebeheer ons tot voorzichtigheid.

Het fonds streeft ernaar te beleggen in bedrijven met duurzame groeivooruitzichten en wordt voornamelijk bottom-up gestuurd, maar dan wel met oog voor macro-economische veranderingen. De portefeuille heeft een grote blootstelling aan de financiële sector, wat niet ongebruikelijk is binnen deze categorie. Eind maart 2021 bedroeg die blootstelling 35% of 5 procentpunten meer dan de categorie. Bovendien is deze portefeuille ook geconcentreerd met bijna de helft van alle activa in de top 10 holdings. Het kon dit jaar onder meer profiteren van de sterke prestaties van FPT Corp en Mobile World, twee Vietnamese aandelen die overigens al sinds 2017 en 2015 in de portefeuille zitten alsook Safaricom, de Keniaanse mobiele netwerkoperator.

Top-5 Aandelen Frontier Markets

top 5 frontier markets be

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten