Top-5 Sectorfondsen semiconductors: GP aan kop

In de eerste maanden van 2024 is artificial intelligence wederom het thema dat kleur geeft aan de financiële markten, met chipontwikkelaar Nvidia als meest illustere exponent van de semiconductor-hausse. Hoewel de langetermijnvooruitzichten voor de semiconductor sector florissant ogen dankzij de welhaast onverzadigbare vraag naar AI-chips, is het niet enkel rozengeur en maneschijn.

Jeffrey Schumacher, CFA 25 maart, 2024 | 8:10
Facebook Twitter LinkedIn

Superchip-ontwikkelaar Nvidia straalt in de eerste maanden van 2024 als nooit tevoren. Het overtrof de hooggespannen verwachtingen tijdens de presentatie van de vierde kwartaalcijfers. De uitspraak van CEO Jen-Hsun Huang dat generatieve AI een kantelpunt heeft bereikt en dat de vraag naar de rekenkracht die de chips van Nvidia mogelijk maken toeneemt in alle bedrijven, sectoren en regio’s, bracht beleggers in extase.

Het aandeel Nvidia voegde in één handelsdag 277 miljard dollar toe aan zijn marktkapitalisatie waarmee het en passant Amazon en Alphabet passeerde op de marktwaarde-ranglijst en ook de grens van 2 triljard dollar doorbrak. Dat is een behoorlijk indrukwekkende ontwikkeling voor een onderneming die van origine bekend stond als producent van grafische videokaarten die in spelcomputers gebruikt worden, maar de transformatie naar een sleutelspeler in de AI-race heeft het bedrijf onder beleggers een status aparte gegeven.

De beurskoers van Nvidia, gemeten in dollars, staat year-to date zo’n 85% hoger, na in 2023 al 239% omhoog te zijn gespoten, terwijl de beurskoers ook in 2020 en 2021 meer dan verdubbelde. Alleen in het voor technologie-aandelen gure jaar van 2022 ging de beurskoers onderuit, maar met een halvering van de beurskoers was het verlies ook fors.

 

Chipsector lift mee op Nvidia

In het kielzog van Nvidia profiteerden ook andere bedrijven in de waardeketen van de honger naar chips. TSMC, AMD en Applied Materials zagen hun beurskoersen allemaal met ongeveer 30% oplopen in het lopende jaar, terwijl ook de Nederlandse trots ASML en ASMI meebewogen op het gunstige sentiment in de sector. BE Semiconductors behoorde aanvankelijk ook tot de uitblinkers, maar de afzwakkende vraag naar chips vanuit de automarkt en twijfel onder klanten om nu al de nieuwste apparatuur van het bedrijf aan te schaffen, zetten de koers onder druk.

Dat onderstreept de cyclische natuur van de chipindustrie en dat ondanks de seculiere AI-meewind, zwaktes in andere segmenten de hooggewaardeerde aandelen kwetsbaar kunnen maken voor (kleine) teleurstellingen.

 

De Top-5

De top-5 is samengesteld op basis van de beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Technologie die de hoogste blootstelling bieden aan de semiconductor sector en waarvan Morningstar portefeuilledata heeft die niet ouder is dan drie maanden.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten