Top-5 aandelenfondsen US small-cap: Heptagon aan kop

Fondshuizen schetsen regelmatig het beeld dat beleggen in small-caps het parelvissen onder het beleggen is. Succesvol opereren is echter geen makkelijke opgave. Amerikaanse small-caps presteerden over langere periode aanzienlijk minder goed dan large-caps. Zo ook in 2023 toen de markt met name werd gedreven door de Magnificent Seven.

Ronald van Genderen 18 maart, 2024 | 8:22
Facebook Twitter LinkedIn

Het jaar 2023 was een fantastisch jaar voor Amerikaanse aandelen met een rendement van ruim 21 procent in euro's voor de toonaangevende S&P 500 index. Die prestatie werd duidelijk gedreven door de opverende koersen van een select gezelschap bedrijven, de Magnificent Seven, oftewel Nvidia, Tesla, Meta Platforms, Apple, Amazon, Microsoft en Alphabet. Hoewel de bredere aandelenmarkt in de VS ook een plus liet zien, zou het rendement zonder deze zeven aandelen ongeveer tweederde lager geweest zijn.

In dat opzicht hebben Amerikaanse small-caps het afgelopen jaar zo slecht nog niet gedaan. Met een plus van 12,5% voor de Russell 2000 index was er weliswaar sprake van een forse underperformance versus de S&P 500 index, maar zonder de mega-cap technologie aandelen zouden de kleinere ondernemingen de bredere markt verslagen hebben.

Overigens zou dat een uitzonderlijke situatie zijn geweest. Het beleggen in kleinere ondernemingen wordt door fondshuizen regelmatig beschreven als het parelvissen onder het beleggen. Immers, small-caps worden niet of nauwelijks gevolgd door analisten wat eventuele beleggingskansen vaak onopgemerkt laat voor beleggers.

Echter, succesvol beleggen in small-caps is geen sinecure. In de afgelopen tien volledige kalenderjaren waren er slechts twee waarin de Russell 2000 index de S&P 500 index wist te verslaan. Over die periode behaalde de laatsgenoemde index een gemiddeld jaarlijks rendement van 14,8% terwijl de small-cap index het moest stellen met 9,3%.

 

De 5 beste small-cap aandelenfondsen

De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf fondsen met de beste prestaties over de afgelopen twaalf maanden tot en met februari 2024 in de Morningstar categorie aandelen VS small-cap. Daarbij zijn alleen fondsen geselecteerd waarvan portefeuilledata bij Morningstar bekend zijn die niet ouder zijn dan drie maanden.

Heptagon biedt via haar fondsen toegang tot gespecialiseerde beleggingsboutiques. Voor Amerikaanse small-caps heeft het een samenwerking met Driehaus Capital Management. Het Driehaus US Small Cap Equity fonds wordt beheerd door Jeff James, die al sinds 1998 bij het fondshuis werkzaam is. Hij leidt een team van zeven analisten die hem ondersteunen bij het beheer van deze strategie en een aantal andere strategieën. James en zijn team richten zich volledig op Amerikaanse groeiaandelen met een marktkapitalisatie tussen de 100 miljoen en 15 miljard dollar.

De benadering is puur bottom-up en aandelenselectie leidt tot aanzienlijke sectorconcentraties in de portefeuille. Zo zijn de sectoren gezondheidszorg, industrie en technologie gezamenlijk goed voor meer dan driekwart van de portefeuille. Van de circa 100 posities hebben 23 aandelen een rendement behaald van meer dan 100% over de afgelopen 12 maanden. De absolute uitblinker is Super Micro Computer dat een rendement boekte van 766% in een jaar tijd en door deze koersexplosie inmiddels ook niet meer echt een small-cap is met een waarde van meer dan 55 miljard dollar.

Op plek twee vinden we GS US Small Cap CORE Equity dat wordt beheerd door het trio Len Ioffe, Osman Ali en Dennis Walsh, die al meer dan een 11 jaar op deze strategie samenwerken. Zij maken onderdeel uit van de Quantitative Investment Strategies groep van Goldman Sachs en passen hier een kwantitatieve benadering toe die zich richt op een portefeuille die dezelfde stijl, sector, risico en marktkapitalisatie blootstellingen heeft als de Russell 2000 benchmark. Outperformance moet gerealiseerd worden door middel van aandelenselectie binnen een zeer breed gespreide portefeuille van bijna 500 posities. De beste prestaties over de afgelopen 12 maanden werden geleverd door Super Micro Computer (766%), Carvana (690%) en Viking Therapeutics (586%).

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten