Dit zijn de winnaars van de Morningstar Awards België 2021

De winnaars van de Morningstar Awards 2021 zijn bekend. AXA wint voor de vierde achtereenvolgende keer de award op zijn thuismarkt in de categorie Aandelen België. BlueBay pakt de prijs voor beste fonds in de categorie euro fixed income, terwijl NN IP bovenaan staat bij de mixfondsen. Grote winnaar onder de fondshuizen is Capital Group. U krijgt de winnaars per categorie met toelichting.

Jeffrey Schumacher, CFA 10 maart, 2021 | 12:30
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar maakt de winnaars van de Morningstar Awards 2021 bekend. We reiken onze prestigieuze awards uit aan die fondsen en fondshuizen die niet alleen in 2020 een sterke performance hebben laten zien, maar die ook hun concurrenten over de afgelopen vijf jaar hebben verslagen. De finalisten en winnaars hebben dan ook duidelijk hun vaardigheden en toegevoegde waarde voor beleggers aangetoond. Ze behoren op basis van hun uitstekende voor risico gecorrigeerde rendementen tot de beste in hun categorie. Morningstar feliciteert hierbij dan ook alle finalisten, en bovenal de winnaars, van harte met deze geweldige prestatie en hun felbegeerde Morningstar Award.

Bij de winnaars en genomineerden blijft de opmerking gepast, dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Tegelijkertijd bevinden er zich onder de winnaars dit jaar meerdere fondsen en fondshuizen die ook in het verleden al eens een Morningstar Award hebben gewonnen, of genomineerd waren. Soms liet de top 3 in een bepaalde categorie honderden fondsen achter zich. In zo’n geval doe je als fondsmanager toch echt iets goed!

 

Awards 2021 banner narrow

 

Aandelen België

 

AXA B Fund Equity Belgium

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: -
Aantal kanshebbende fondsklassen: 21

Morningstar over AXA B Fund Equity Belgium:

AXA B Fund Equity Belgium levert al jaren achtereen bovengemiddelde prestaties. Het fonds eindigde de afgelopen drie jaar in het hoogste kwartiel van zijn Morningstar categorie en wist in 2020 bijna 90% van zijn concurrenten te verslaan. Na de Morningstar Award in 2018, 2019 en 2020 te hebben gewonnen neemt AXA in 2021 wederom de prijs voor beste Belgische aandelenfonds in ontvangst.

Bekijk de prestaties van AXA B Fund Equity Belgium >


Aandelen Europa

 

DNCA Invest Europe Growth

Morningstar Rating: ****
Morningstar Analyst Rating: -
Aantal kanshebbende fondsklassen: 724

Morningstar over DNCA Invest Europe Growth:

Dit fonds heeft geprofiteerd van zijn consistente tilt naar groeiaandelen en voorkeur voor aandelen met een sterk momentum. De portefeuille bevat bedrijven van diverse marktkapitalisaties, waarbij aandelen uit de gezondheidszorg een favoriet zijn. Het heeft het fonds geholpen om in de afgelopen vijf jaar uitstekende prestaties te realiseren, waarbij het 85% van zijn categoriegenoten heeft verslagen.

Bekijk de prestaties van DNCA Invest Europe Growth >


Aandelen Wereldwijd

 

Fidelity Global Focus Fund

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: -
Aantal kanshebbende fondsklassen: 1104

Morningstar over Fidelity Global Focus Fund:

Fidelity Global Focus Fund behoort over de afgelopen 1, 3 en 5 jaar steevast tot de 10% best presterende fondsen in zijn categorie. Sterke aandelenselectie in diverse sectoren is de sleutel geweest tot dit succes voor dit goed gespreide fonds. Het heeft zijn benchmark in 2020 in ieder kwartaal verslagen, waarmee het een waardige winnaar is van deze award.

Bekijk de prestaties van Fidelity Global Focus Fund >


Obligaties EUR

 

BlueBay Investment Grade Euro Aggregate Bond Fund

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: -
Aantal kanshebbende fondsklassen: 537

Morningstar over BlueBay Investment Grade Euro Aggregate Bond Fund:

De rendementen van dit fonds kwalificeerden zich in zes van de afgelopen 10 kalenderjaren in het top deciel van zijn categorie. Alleen in 2011 presteerde het minder dan het categoriegemiddelde. Het heeft zijn concurrenten over de afgelopen drie en vijf jaar op basis van voor risico gecorrigeerde rendementen met indrukwekkende cijfers verslagen. In 2020 veerde het fonds na een moeilijk eerste kwartaal krachtig op dankzij goede blootstelling aan marktrisico en selectie binnen bedrijfs- en staatsobligaties.

Bekijk de prestaties van BlueBay Investment Grade Euro Aggregate Bond Fund >


Mixfondsen EUR

 

NN (L) Patrimonial European Sustainable

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: Neutral
Aantal kanshebbende fondsklassen: 1027

Morningstar over NN (L) Patrimonial European Sustainable:

Dankzij de sterke prestaties van de aandelenfondsen heeft dit fonds over de afgelopen jaren een topprestatie geleverd binnen zijn categorie. In 2020 versloeg het 95% van de concurrenten, mede dankzij de groeistijl van de aandelenfondsen waarin het belegt. Tevens bleek de overweging van veerkrachtige sectoren zoals defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg goed uit te pakken.

Bekijk de prestaties van NN (L) Patrimonial European Sustainable >

 

Awards 2021 banner narrow

Dit zijn de fondshuizen die over hun gehele productengamma gemeten de beste voor risico-gecorrigeerde prestaties hebben geleverd over de afgelopen drie en vijf jaar:

 

Beste fondshuis Aandelenfondsen

 

Financière de l´Echiquier

fin

Aantal kanshebbende fondshuizen: 75

 

Beste fondshuis Obligatiefondsen

 

Capital Group

cgl

Aantal kanshebbende fondshuizen: 50

 

Beste fondshuizen alle assetcategorieën

 

Capital Group

cgl

Aantal kanshebbende fondshuizen: 41

 

Dit waren de finalisten voor de Morningstar Awards 2021:

Finalisten Morningstar Awards 2021

Meer weten over de methodologie? Het methodologie-document vindt u hier:

Methodologie Morningstar Awards België 2021

 

Awards 2021 banner

 

De Morningstar Awards zijn bedoeld om fondsen en fondshuizen een blijk van waardering te geven voor de geleverde prestaties in de afgelopen vijf jaar. De prijs vormt geen advies of aanbeveling tot aankoop, of houdt op enige manier verband met de opinies van de fondsanalisten die tot uiting komt in de Morningstar Analyst Rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten