Top-5 Aandelenfondsen met blootstelling aan Saoedi-Arabië: JPMorgan aan kop

Saoedi-Arabië is op zijn zachtst gezegd controversieel en verdeelt de meningen. Of het nu gaat om sportevenementen of om beleggingen in het land uit het Midden-Oosten. De recente beursgang van oliereus Saudi Aramco vormde een aardige lakmoesproef voor beleggers of ze wel of niet in het land wilden beleggen. Deze week in de Fondsnieuws Top 5 de vijf aandelenfondsen met de grootste blootstelling aan het land.

Ronald van Genderen 03 februari, 2020 | 9:19
Facebook Twitter LinkedIn

De wedstrijd om de Spaanse Super Cup tussen Real Madrid en Atlético Madrid werd dit seizoen niet gespeeld in Spanje, maar in Djedda. De Dakar rally gaat als sinds 2009 niet meer over Europees en Afrikaans grondgebied. Zuid-Amerika was jarenlang de gastheer van de woestijnrace, maar dit jaar wordt deze gehouden in Saoedi-Arabië.

Een tweetal voorbeelden van sportevenmenten waarover discussie werd gevoerd of deze überhaupt in een land plaats moesten vinden dat niet bepaald over een onbezoedelde reputatie beschikt. Immers, het regime van het land zat achter de moord op journalist Jamal Khashoggi, is betrokken bij bij de burgeroorlog in Jemen en in het land worden mensenrechten geschonden. En daarmee eindigt de lijst niet.

Mijden of niet?
Als de sportindustrie er voor kiest om toch in een dergelijk land actief te zijn, zouden beleggers dan wel de keuze moeten maken om het land te mijden? Beleggers lijken die keuze niet op een eenduidige manier te maken. Zo staat Saoedi-Arabië niet op de lijst met uitgesloten landen van bijvoorbeeld Robeco en NN IP, terwijl landen als Libië, Noord-Korea en Syrië daar wel op staan.

Dat zijn over het algemeen landen waar in tegenstelling tot Saoedi-Arabië weinig te beleggen valt. De MSCI Saudi Arabia index daarentegen telt 33 namen. Het zal niet verbazen dat de sectoren grondstoffen en energie hierin een hoog gewicht hebben (gezamenlijk meer dan 31%). Desondanks is de financiële sector met 50% veruit het best vertegenwoordigd, terwijl er enige diversificatie is met bedrijven uit de telecom en consumenten-gerelateerde industrieën.

Opgenomen in index
Terwijl het land voorheen niet eens in de MSCI Frontier Markets index was opgenomen, maakte indexmaker MSCI in 2019 bekend dat het Saoedi-Arabië zou gaan opnemen in zowel de MSCI Emerging Market Index en de MSCI ACWI. Een besluit dat werd genomen in consultatie met internationale beleggers en naar aanleiding van genomen maatregelen die de toegang van buitenlandse beleggers tot de Saoedische aandelenmarkt bevorderde. Nadat Saoedi-Arabië werd opgenomen in de vooraanstaande MSCI indices is het waarschijnlijk moeilijker geworden voor beleggers om het land volkomen te negeren.

Saudi Aramco
Dat werd in december 2019 nog een grotere uitdaging, nadat we in die maand de langverwachte beursintroductie van Saudi Aramco zagen. De staatsoliemaatschappij is met een marktkapitalisatie van om en nabij 2 biljoen (2.000 miljard) dollar veruit het grootste bedrijf ter wereld. Veel groter bijvoorbeeld dan nummer twee, Apple, dat het moet doen met een marktkapitalisatie van 1,4 miljard dollar. Het was dan ook de vraag of beleggers wel om dit aandeel heen konden. De initiële indicatie is dat beleggers uit Westerse landen over het algemeen afzagen van een belegging, juist vanwege het controversiële karakter van het land.

De Top-5
Tot op heden (januari 2020) zijn er geen wereldwijde of opkomende landen aandelenfondsen die in Nederland worden gedistribueerd en meer dan 6% van de portefeuille in Saoedi-Arabië beleggen. Zelfs meer dan 3% is echt de uitzondering binnen deze categorieën. Hogere blootstellingen zijn er alleen voor aandelenfondsen die zich richten op de regio Afrika en het Midden-Oosten. Deze week in de top 5 een overzicht van de fondsen met de grootste blootstelling aan Saoedi-Arabië in deze categorie.

JPM Emerging Middle East Equity op 1
Op de eerste plek staat JPM Emerging Middle East Equity. Het fonds heeft veruit de grootste blootstelling aan Saoedi-Arabië met een weging van iets meer dan 60%. Die grote weging dankt het fonds onder meer aan posities in Al Rahji Bank (9,6%), The National Commercial Bank (5,3%), Mouwasat Medical Services (4,5%) en Saudi Basic Industries Corp (4,5%). De grote weging voor het land is niet vreemd gezien het feit dat het mandaat van het fonds zich puur richt op het Midden-Oosten. Het belegt dus niet in (Noord-)Afrika, zoals veel andere fondsen in de categorie wel doen.

Amundi Funds Equity MENA op 2
Op gepaste afstand volgt op de tweede plaats Amundi Funds Equity MENA. De portefeuille van dit fonds heeft een weging van ruim 42% in Saoedi-Arabië. Ook voor dit fonds wordt dit in belangrijke mate verklaard door een grote positie in Al Rahji Bank (9,9%). Naast wederom The National Commercial Bank (3,5%) en Saudi Basic Industries Corp (3,9%), behoort Saudi Telecom (4,1%) ook tot de tien grootste posities.

 

Top-5 Aandelenfondsen met blootstelling aan Saoedi-Arabië

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Blootstelling Saoedi Arabie tabel BE vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten