Bekijk de nieuwste ratingwijzigingen door de fondsanalisten van Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een aantal beleggingsfondsen opnieuw beoordeeld. Deze week resulteert dat in één upgrade en twee downgrades van Morningstar Analyst Ratings. Bekijk het overzicht van de wijzigingen van de afgelopen week.

Robert van den Oever 02 oktober, 2019 | 8:50
Facebook Twitter LinkedIn

Upgrades

 

JPMorgan American Ord  - van Neutral naar Bronze

Het fonds JPMorgan American Ord heeft in juni 2019 zijn strategie omgegooid en dankzij de ervaren beheerders, ruim voorhanden zijnde middelen en het goede beleggingsproces ziet Morningstar-analist Jeffrey Schumacher reden voor het verhogen van de Morningstar Analyst Rating van Neutral naar Bronze.

Dit fonds brengt de hoogste overtuigingen van veteranenduo Jonathan Simon en Tim Parton samen die respectievelijk de waarde- en groei-segmenten van de portefeuille doen. Eytan Shapiro gaat over het kleinere small-cap gedeelte van de portefeuille. Alle beheerders hebben decennia ervaring op hun vakgebied en ze kunnen gebruik maken van ervaren analisten ter ondersteuning. Ook beleggen ze zelf groot in de strategieën die ze voor hun eindklanten beheren.

De portefeuille omvat 20 tot 40 aandelen die hun hoogste overtuigingen weerspiegelen. Hoewel de allocatie naar waarde en groei in de 60-40% range is, neigt de portefeuille historisch gezien meer naar de groei-stijl. We hadden verwacht dat deze aanpak tot een meer gebalanceerd profiel zou leiden. Dat dat niet het geval is, doet enigszins afbreuk aan de aantrekkingskracht van dit fonds. Bovendien is het small-cap segment wel erg klein; dit fonds heeft daar weinig in belegd, terwijl het wel waarde kan toevoegen, zo bewijzen de Advantage fondsen die Simon en Parton ook onder hun beheer hebben.

 

Downgrades

 

Fidelity America - van Bronze naar Neutral

Beheerder Angel Agudo heeft wat moeilijkheden met de andelenselectie van dit fonds sinds 2016. Dat doet twijfel rijzen over zijn capaciteit om het beste uit het team en de beschikbare research te halen voor dit fonds. Hij kan het wel, zo laat hij zien bij het Fidelity American Special Situations fonds, waar hij een consistente aanpak volgt.

De genoemde twijfel in combinatie met onzekerheid over wijzigingen die recent zijn doorgevoerd in het beleggingsproces heeft de overtuiging van Morningstar-analist Fatima Khizou of dit fonds op lange termijn kan blijven outperformen verminderd. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omlaag van Bronze naar Neutral.

 

JOHCM Asia ex-Japan - van Silver naar Bronze

De hoofdbeheerder van dit fonds is een solide belegger, maar Morningstar-analist Andrew Daniels heeft minder vertrouwen gekregen in het beleggingsproces. Daarom verlaagt hij de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Bronze.

Beheerder Samir Mehta leidt dit fonds sinds de oprichting in september 2011. Hij is een ervaren belegger die zelfs fors belegd is in zijn eigen strategie. Zijn inzichten zijn doorgaans indrukwekkend, en dat belooft veel goeds voor de toekomst. Mehta brengt bottom-up en top-down analyse samen en bouwt op basis daarvan een portefeuille met 40 aandelen. Hij kijkt in de kern naar kwaliteits-groei bedrijven en vult die aan met cyclische ideeën.

Vanwege beperkte personele middelen leunt Mehta sterk op sell-side research en doet alleen fundamentele research naar de kern van de portefeuille. Voor cyclische namen kijkt hij vooral naar waardering. Dat brengt volgens de analist nogal wat risico met zich mee en betere research zou dat risico kunnen verminderen. Desalniettemin staan de deskundigheid en ervaring van Mehta buiten kijf.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 17 t/m 23 september

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten