Marktbarometer december: groei verslaat waarde in 2017

Terugkijkend op 2017 blijkt dat de groei-stijl het beduidend beter heeft gedaan dan de waarde-stijl. Daarnaast komt uit de Marktbarometer naar voren dat small caps een hoger rendement hebben geboekt dan large caps. Dit is de Marktbarometer voor december en voor heel 2017.

Fernando Luque 09 januari, 2018 | 12:16
Facebook Twitter LinkedIn

Het jaar 2017 is een bijzonder positief jaar geworden voor Europese aandelen, met name voor groeibedrijven. De groei-stijl behaalde een gemiddeld rendement (marktkapitalisatiegewogen) van 23%. De waarde-stijl kwam niet verder dan een rendement van 10%. Zelfs een positieve decembermaand hielp de waarde-stijl niet verder. In december boekte de waarde-stijl een rendement van 1,1% tegen 0,7% voor de groei-stijl.

Valuevs Growth Dec 2017

(klik op grafiek voor vergroting)

Er is over afgelopen jaar ook een groot verschil te noteren tussen grote en kleine bedrijven. Large caps boekten 15% rendement maar de small caps gingen daar flink overheen met 23% rendement.

Largevs Small Dec 2017

Daarmee is het segment small cap groei uit onze Morningstar Style Box het best renderende van 2017, met een rendement van 33%. Het segment small cap waarde leverde in 2017 het minst op met slechts 6% rendement. Dit illustreert het grote verschil in rendement dat kan optreden tussen de verschillende stijlsegmenten.

European Market Barometer Style Returns Dec 2017

Wat waarderingen betreft liggen de beste kansen bij bedrijven in het stijlsegment large cap waarde dat een verhouding tussen actuele koers en Fair Value van 1,01 kent. Het segment large cap groei heeft een duidelijk hogere koers/Fair Value verhouding van 1,09.

European Market Barometer Style Valuations Dec 2017

Bij de rendementen op sectorniveau valt op dat er in december twee sectoren bovengemiddeld hoge rendementen boekten: grondstoffen en vastgoed, die beide meer dan 5% deden. Kijken we naar het hele jaar 2017, dan was de technologiesector de best renderende met bijna 33% dankzij bedrijven als ASML (37%), Wirecard (128%), STMicroelectronics (70%) en Amadeus IT Group (41%).

European Market Barometer Sector Returns Dec 2017

Voor alle Europese sectoren was 2017 een goed jaaren er waren maar drie sectoren die benedengemiddeld scoorden: energie, communicatie en gezondheidszorg boekten tussen 8 en 9% rendement.

De sector die het aantrekkelijkst gewaardeerd is wat koers/Fair Value betreft, is communicatie die een korting van 10% kent. Aan de andere kant zijn de waarderingen van de sectoren grondstoffen en technologie erg hoog met koers/Fair Value verhoudingen van respectievelijk 1,42 en 1,24.

European Market Barometer Sectors Valuation Dic 2017

 

Lees ook eerdere Marktbarometers:

- Marktbarometer november: verliezen bij small caps groter dan bij large caps

Marktbarometer oktober: groeistijl loopt verder uit op waarde

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten