Aandeel Adyen onderuit na vlakke kwartaalomzet

Adyen boekt een teleurstellende omzetgroei in het eerste kwartaal, want beleggers zetten het aandeel Adyen direct na opening bijna 14% lager.

Robert van den Oever 25 april, 2024 | 11:35
Facebook Twitter LinkedIn

adyen

Adyen's co-CEO en mede-oprichter Pieter van der Does. Foto: Adyen.

Adyen heeft de omzet in het eerste kwartaal met 21% zien groeien ten opzichte van vorig jaar naar 438 miljoen. Daar zit een addertje onder het gras, want bij constante wisselkoersen bleef de omzet vlak. En dat stelt beleggers flink teleur, want het aandeel Adyen daalt direct na opening van de handel aan Euronext Amsterdam met 11%, en iets later verder in min tot -14% op  €1.219.

Beleggers kijken in het bijzonder uit naar indicaties over groei bij de Nederlandse betalingsverwerker, of juist het ontbreken ervan. Want vorig jaar bleef die plotseling flink achter bij het steile groeipad dat beleggers tot dan toe gewend waren. Het aandeel Adyen maakte daarop een forse duikeling, en bij de jaarcijfers over 2023 die verbetering in het tweede halfjaar toonden, keerde het sentiment weer ten goede.

Adyen komt niet met een volledige resultatenpublicatie, maar slechts met een trading update. Na aandringen van beleggers vorig jaar beloofde Adyen vaker en meer te publiceren over zijn resultaten en operationele ontwikkelingen.

 

Morningstar maatstaven over aandeel Adyen

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Fair Value: €1.660
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

 

Adyen boekt meeste groei bij bestaande klanten

Adyen benadrukt in de trading update dat het momentum in Noord-Amerika doorzette, en dat was de grootste probleemmarkt in 2023, waar de vertraging van de groei het sterkst was.

Ook stelt Adyen dat het volume van verwerkte betalingstransacties bij zijn grootste klanten sterker groeide dan het omzetcijfer. De bestaande klanten waren goed voor 80% van de gerealiseerde groei, stelt Adyen, waarmee het de klantentrouw en langdurige klantrelaties wil onderstrepen. In totaal steeg het verwerkte betalingsvolume in de eerste drie maanden van het jaar met 46% ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

Kijken we naar de divisies, dan boekte Digital een volumegroei van 51% op jaarbasis, Unified Commerce 30% en Platforms 55%. Onder Platforms valt onder andere Ebay, en als we Ebay uit het cijfer halen, dan bedraagt de volumegroei 116%, aldus Adyen.

Met name het groeicijfer bij Digital is beter dan verwacht, stellen analisten van Stifel, en ligt beduidend hoger dan de 45% groei in het vierde kwartaal van 2023. Dit bewijst volgens Stifel dat Adyen in staat is om weerstand te bieden aan de toenemende concurrentie. 

Minder positief zijn de Stifel-analisten over het feit dat de groei grotendeels bij bestaande klanten plaatsvond en dat zegt iets over de expansiemogelijkheden. Ook het feit dat de volumegroei zich niet vertaalde in een even grote omzetgroei laat zien dat er wel degelijk druk staat op de markt voor betalingsverkeer, aldus Stifel.

 

Adyen neemt minder personeel aan

Een heikel punt was afgelopen jaar de hoge uitgaven voor nieuw personeel. Dat was volgens CEO Pieter van der Does een doelbewuste strategie, want toen er veel geschikte mensen beschikbaar waren, wilde hij die graag binnenhalen met het oog op groei van het bedrijf op de lange termijn. Beleggers zagen vooral enorme bedragen aan kosten en investeringen. Inmiddels is die aanneemronde voorbij, getuige de netto 26 nieuwe personeelsleden die Adyen in het eerste kwartaal aantrok. 

In 2022 trok Adyen nog zo'n 1.100 nieuwe mensen aan, wat toen een groei van 53% betekende, en in 2023 kwamen er in het eerste halfjaar 500 nieuwe collega's bij en in het tweede halfjaar ruim 300. Voor 2024 als geheel gaf Van der Does eerder een indicatie van enkele honderden aan.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten