Marktbarometer januari: techsector leidt groeistijl

De Morningstar Marktbarometer over januari laat zien dat ook aan het begin van dit jaar de groei-stijl favoriet is bij beleggers. Daardoor is die wel meteen ook de duurste.

Fernando Luque 06 februari, 2024 | 9:56
Facebook Twitter LinkedIn

De Europese aandelenmarkten hadden een trage start van het jaar waarbij de Morningstar Europe Net Return Index 1,4% steeg in januari. Wel waren er grote verschillen in prestaties tussen de beleggingsstijlen, de sectoren en de factoren. 

Kijken we naar de negen segmenten van de Morningstar Style Box, dan zien we dat het segment large-cap groei met 4,1% steeg, terwijl het segment large-cap waarde juist iets daalde op 0,6%. Er was ook een duidelijk verschil te noteren tussen large- en small-cap bedrijven, waarbij de eerste 2,1% wonnen in januari en de laatste 1,0%.

European stock factor heat map

In het segment large-cap groei waren de grootste bijdragen in januari afkomstig van ASML  met +17,1%, Novo Nordisk met +11,0% en SAP met +15,3%.

Voor het segment large-cap waarde waren het Deutsche Telekom met +4,6%, Volkswagen met +7,2% en AXA met +5,7% die sterk stegen, maar dat werd teniet gedaan door bedrijven met een grotere marktkapitalisatie die juist in koers daalden, zoals Shell -3,3%, TotalEnergies -1,2% en Rio Tinto met -4,3%.

 

Sectoren

Op sectorniveau waren er grote verschillen in performance in de eerste maand van het jaar. De grootste winnaar was de technologiesector die 8,1% won. We noemden al ASML en SAP als grootste contribuanten aan de koerswinst, maar ook Dassault Systemes, Capgemini en ASM International boekten koerswinsten van ruim 9%.

Ook de sector gezondheidszorg deed het goed in januari dankzij Novo Nordisk, momenteel het Europese bedrijf met de grootste marktkapitalisatie in de sector. Andere bedrijven die het goed deden, waren GSK met +9,8% Novartis met +5,1% en Sanofi met +4%.

Een van de sectoren die verlies leden in januari was nutsbedrijven, die te lijden had onder stevige verliezen bij RWE en EDP die respectievelijk -16,6% en -18,8% noteerden. Grondstoffen deden het ook matig met een verlies van 3,4%, onder aanvoering van Glencore met -9,5% en BASF met 8,9%.

European stock performance by sector

 

Waarderingen

Kijken we naar de waarderingen, dan blijft de al langer bestaande trend van kracht: waarde is aantrekkelijk dan groei en large-caps zijn duurder dan kleinere bedrijven.

Onderstaande weergave laat zien dat het segment large-cap groei als enige licht overgewaardeerd is met een koers/Fair Value verhouding van boven de 1. Het segment mid-cap groei zit daar dicht tegenaan met een koers/Fair Value van 0,97.

European stock valuations by sector & factor

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten