Marktbarometer november: forse stijging bij groei-stijl

Sterke koersstijgingen bij enkele grote namen in de technology sector joegen de rendementen van dit stijlsegment op in november. Matige prestaties van de oliereuzen drukten tegelijkertijd de waarde-stijl. Dit is de Morningstar Marktbarometer over november.

Fernando Luque 05 december, 2023 | 13:08
Facebook Twitter LinkedIn

De Europese markten hadden afgelopen maand te maken met verzachtende inflatiecijfers en een pauze in de renteverhogingen door de centrale banken. De Morningstar Europe NR index (met herbelegd dividend) steeg met 6,7% in november en voor 2023 tot dusver met 11,1%.

Kijken we naar de Morningstar Style Box, dan zien we dat de groei-stijl het duidelijk beter heeft gedaan dan de waarde-stijl, over de volle breedte van small tot en met large caps. Het segment large cap groei bijvoorbeeld steeg 8,7%, terwijl large cap waarde bleef steken op een stijging van 4,6%.

Style Box

Sectoren

De magere relatieve performance van de waarde-stijl valt grotendeels te verklaren uit de slechte rendementen in de energiesector, de enige sector die november in de min afsloot met een verlies van 0,9%. De bedrijven die het meest drukten op de prestatie van het large cap waarde segment, zijn oliereuzen zoals Shell, BP en TotalEnergies, die respectievelijk 1,2%, 2,5% en 1,5% in koers daalden afgelopen maand.

Er zijn echter twee bedrijven die een opvallend groot verlies leden in dit stijlsegment: farmaciereus Bayer met 22,9% verlies en nutsbedrijf Uniper met een negatief rendement van 20,4%.

Bij de groeibedrijven vielen enkele namen in de technologiesector op, zoals ASML Holding, SAP en Adyen die koerswinsten boekten van achtereenvolgens 10,5%, 14,8% en 69%. Mede daardoor was de technologiesector afgelopen maand de sector met de grootste winst met 16% in de plus.

De op een na best renderende sector was vastgoed, ondanks de problemen die deze sector kent vanwege de gestegen rente. De derde sector was industrie met een winst van 10,5%. Daar vielen drie namen op: Siemens +10,9%, Schneider Electric +16,3% en ABB +15,6%.

Sector table

 

Waarderingen

Wat waarderingen betreft betekende de sterke performance van large cap groei aandelen dat dit segment nu weer overgewaardeerd is met een koers/Fair Value verhouding van 1,06. Een cijfer boven de 1 geeft overwaardering aan, terwijl lager dan 1 duidt op onderwaardering ten opzichte van de Fair Values die de aandelenanalisten van Morningstar berekenen.

Style box

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten