Morningstar verlaagt rating Templeton Emerging Markets Bond Fund

Ondanks het vertrouwen in de strategie, verlaagt Morningstar zijn Analyst Rating van het door Michael Hasenstab beheerde fonds van Silver naar Bronze. Vooral de hoge volatiliteit die met de uitgesproken strategie gepaard gaat was aanleiding voor de fondsenbeoordelaar om de convictie in het fonds te verlagen.

Niels Faassen 30 november, 2015 | 17:16
Facebook Twitter LinkedIn

Substantiële en contraire posities in obligaties en vreemde valuta zijn geen uitzondering voor hoofdbeheerder Hasenstab en passen binnen de filosofie van de door hem beheerde fondsen, waaronder Templeton Global Bond Fund (Morningstar Analyst Rating Silver), Templeton Global Total Return Fund (Bronze) en Templeton Emerging Markets Bond Fund (verlaagt van Silver naar Bronze). Zijn specialisme ligt voornamelijk op het vlak van landenallocatie en macro-economie, hetgeen ook sterk tot uiting komt in de fondsen die hij onder beheer heeft.

Contrair
Hasenstab bouwde zijn reputatie in obligatieland op door met hoge overtuiging posities in landen en valuta’s in te nemen die hij fundamenteel aantrekkelijk gewaardeerd vindt, zelfs wanneer deze posities impopulair zijn onder beleggers. In het verleden heeft hij vaker bij het rechte eind gehad dan dat hij misgreep, zoals bijvoorbeeld bij zijn forse inzet op Hongaars staatspapier in 2011. Door het uitgesproken karakter wijkt de portefeuille vaak dramatisch af van de benchmark en vergelijkbare fondsen. Overwegingen in individuele landen kunnen meer dan 10% bedragen, terwijl off-benchmark valuta exposure kan oplopen tot 100% van de activa.

Geduld
Een dergelijke strategie vraagt dan ook om geduld van beleggers, die hierdoor bestand moeten zijn tegen periodes van underperformance, terwijl de manager wacht tot zijn lange termijn visie uitkomt. Echter, beleggers in deze strategie hadden ook aanzienlijk meer volatiliteit te verduren dan bij andere vergelijkbare fondsen. Zo pakte de standaard deviatie, de maximale drawdown en het Morningstar Risico over de afgelopen vijf jaar aanzienlijk hoger uit dan het categoriegemiddelde, terwijl de rendementen achterbleven bij die van categoriegenoten. De underperformance is deels te wijten aan diverse uitgesproken actieve posities in illiquide namen, zoals het huidige 14% belang in Oekraïne per eind september 2015. Ondanks het koersherstel van Oekraïens staatspapier, na het bereiken van een schuldenakkoord in augustus 2015, handhaaft Hasenstab het 14% belang vooralsnog. Dit kan tot de nodige volatiliteit leiden in de toekomst.

Bronze Rating
Met de verlaging van Silver naar Bronze blijft Morningstar positief over de strategie. Maar gelet op de risico’s die gepaard gaan met de uitvoering de beleggingsstrategie voor beleggers in combinatie met de bovengemiddelde kosten voor het fonds is onze convictie in het fonds afgenomen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten