Moet ik beleggen in Amerikaanse of Europese obligaties?

De rente ligt in de VS hoger dan in de eurozone, maar dat is niet de enige factor die van belang is bij het kiezen van obligatiefondsen. Het uiteindelijke rendement op obligaties hangt van veel meer dingen af, zo laat Morningstar zien.

Fernando Luque 21 maart, 2024 | 9:58
Facebook Twitter LinkedIn

Hogere rentes in de Verenigde Staten zouden beleggers in de verleiding kunnen brengen om te geloven dat beleggen in Amerikaanse obligaties op dit moment de betere keuze is, maar er zijn argumenten voor en tegen deze benadering. De economische theorie wil ons doen geloven dat het ene land een hogere rente heeft dan het andere vanwege verschillen in inflatiecijfers en economische stabiliteit.

Als het ene land een hogere inflatie heeft dan het andere (de inflatie in Zimbabwe is bijvoorbeeld bijna 50% op jaarbasis), moet het hogere rentetarieven betalen (150% in Zimbabwe) om investeerders aan te trekken, de reële economie af te koelen en het risico van geld uitlenen te compenseren.

Als we de VS vergelijken met Europa, waar beide relatief vergelijkbare inflatiecijfers hebben, is het je vergeven als je je afvraagt waarom de rente van de Federal Reserve nu 5,25% is, terwijl de rente van de Europese Centrale Bank 4,5% is. Zie de grafiek hieronder.

Het is waar dat de inflatie in de VS gewoonlijk hoger is dan in de eurozone (volgens de laatste CPI-gegevens van februari voor de VS is de inflatie op jaarbasis 3,2%. In de eurozone is dat 2,6%), maar de grafiek hieronder laat zien hoe de inflatie in de eurozone in oktober 10,6% bereikte, vergeleken met een piek van 9,1% in juni. De rente van de Fed was ondertussen altijd hoger dan die van de ECB. Het is daarom moeilijk om het verschil in de rentetarieven van de centrale banken te verklaren door simpelweg de inflatie als enige vergelijkingsfactor te gebruiken. 

Het antwoord ligt in het verschil in economische kracht van de twee economieën. De grafiek hieronder toont de groeipercentages van het BBP in de VS en Europa over de vier kwartalen van 2023. Het is duidelijk dat de Europese economie veel zwakker was dan de Amerikaanse. Bovendien is de groei in de VS toegenomen, terwijl de groei in de eurozone juiste de andere kant op heeft bewogen.

 

Wat moet ik kiezen: Amerikaanse of Europese obligaties?

De grote vraag voor beleggers is of er een manier is om te profiteren van de hogere rente in de VS. Dat geldt voor elk deel van de rentecurve (de rentecurve is de grafische weergave van de relatie tussen het rendement (yield) of de rente van de staatsobligaties van een land en hun looptijd). Logischerwijs is het beter om te beleggen in een obligatie met een rendement van 4,5% dan in een obligatie met een rendement van 3%, zo tootn onderstaande grafiek:

 

Hoe raakt valuta-effect mijn obligaties?

Het lijkt dan ook interessanter om in Amerikaanse obligaties te beleggen dan in Europese, omdat ze hogere rendementen bieden. Maar er zijn nog meer argumenten die beleggers in overweging moeten nemen. Want ja, Amerikaanse obligaties betalen weliswaar meer rente dan Europese obligaties, maar de Europese belegger moet als hij daar in stapt een dollarrisico nemen; dat kan voordelig of nadelig uitpakken.

Als we bijvoorbeeld twee exchange-traded funds vergelijken - zoals de iShares € Govt Bond 1-3yr ETF EUR en de iShares $ Treasury Bd 1-3yy ETF USD - die beleggen in dezelfde tranches van de rentecurves, de ene in de eurozone en de andere in de VS. Als we hun prestaties in euro over de afgelopen 12 maanden vergelijken, is er een aanzienlijk verschil, zoals te zien is in de grafiek hieronder. 

 

Hoe kan ik het dollarrisico afdekken?

Een optie is om het dollarrisico waar mogelijk af te dekken. Veel dollarobligatiefondsen hebben vaak een specifieke fondsklasse die de dollarkoers afgedekt met euro's. Dat betekent dat ze er van uitgaan dat ze niet immuun zijn voor valutaschommelingen. Het afdekken van het dollarrisico kost echter geld, en de kosten zijn het renteverschil tussen de dollar en de euro, waardoor het veronderstelde voordeel van beleggen in de VS, vanwege de hogere rente, in ieder geval gedeeltelijk wordt geëlimineerd.

In feite, als we de prestaties van een ETF zoals de iShares Euro Government Bond 1-3 Year (een Europese staatsobligatie ETF met een looptijd tussen 1 en 3 jaar) vergelijken met de iShares USD Treasury 1-3 Year EURH (een Amerikaanse staatsobligatie ETF met een looptijd tussen 1 en 3 jaar en met de valuta afgedekt) over de afgelopen 12 maanden, is het de Europese staatsobligatie ETF die het beste rendement behaalt.

Waarom is een Europese schuld-ETF winstgevender dan een Amerikaanse schuld-ETF met eurodekking die in hetzelfde deel van de curve belegt? Er kunnen kleine verschillen zijn in de duration van de portefeuilles van deze twee ETF's, maar die zijn minimaal.

Wat er wel toe doet, zijn verschillen in de ontwikkeling van de rente in de VS en in Europa binnen hetzelfde deel van de curve. De bijgevoegde grafiek illustreert bijvoorbeeld hoe de 2-jaars obligatierente aan beide zijden van de Atlantische Oceaan de afgelopen 12 maanden varieerde. De bewegingen zijn niet identiek en dit leidt tot verschillende rendementen. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten