Fonds van de week: Schroder ISF China Opportunities

China is de nieuwe bron van zorgen voor beleggers. De Chinese aandelenmarkt is sinds de zomer stevig gedaald. Voor een contraire belegger kan dit het moment zijn om de China-blootstelling weer op te voeren. Schroder ISF China Opportunities is volgens Morningstar een goede optie om dit te doen.

Jeffrey Schumacher, CFA 02 september, 2015 | 10:48
Facebook Twitter LinkedIn

Schroder ISF China Opportunities in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Neutral

De wereldwijde correctie die in augustus in gang is gezet was vooral te wijten aan de onrust die ontstond als gevolg van de toenemende zorgen over de economische ontwikkeling van China. De economische groei was jarenlang dubbelcijferig, maar dergelijke groeipercentages behoren tot het verleden. Sinds 2011 is de groei van het BBP enkelcijferig, waarbij er sprake is van een dalende trend. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Chinese economie met “slechts” 7 procent. Dat zijn dan nog de officiële cijfers, waarvan het zeer de vraag is in hoeverre deze betrouwbaar zijn en de werkelijke staat van de Chinese economie weergeven. De angst voor een harde landing van de Chinese economie en het effect dat dit heeft op de mondiale economie houdt de wereldwijde beurzen dan ook sterk in zijn greep.

De Shanghai Composite index bewoog zich in de afgelopen vijf jaar tussen een bandbreedte van 2000 en 3000 punten. Hier kwam in het vierde kwartaal van 2014 verandering in toe de index hard opliep. Een stijging van meer dan 100 procent tot de piek die op 12 juni werd neergezet op 5166 punten. Sindsdien is de beurs bezig aan een stevige correctie die de index weer onder het niveau van 3000 punten heeft gebracht. De volatiliteit en de snelheid van de daling boezemen beleggers angst in.

De Chinese instanties keken niet lijdzaam toe, maar kondigde diverse verregaande maatregelen af in een poging om het sentiment te keren, de economie een impuls te geven en het vertrouwen van beleggers te herwinnen. Zo werd de handel in meer dan de helft van de Chinese aandelen stilgelegd na de extreme koersdalingen, werd het grootaandeelhouders en senior management van beursgenoteerde bedrijven verboden om aandelen te verkopen, werd er een steunfonds voor de beurs (Chinese Securities Finance Corporation) opgetuigd om liquiditeit in de markt te pompen, de rente werd met 0,25 procent verlaagd, de kapitaaleisen voor banken versoepeld en als klap op de vuurpijl werd op 11 augustus de eerste van drie achtereenvolgende devaluaties van de yuan ten opzichte van de dollar ingesteld. Hiermee hoopt de Chinese centrale bank de export aan te wakkeren.

Voor beleggers die er een contraire beleggingsstijl op nahouden kan de daling van meer dan 40 procent aanleiding vormen om een positie in Chinese aandelen op te bouwen. Een beleggingsfonds dat volgens ons een prima toegang vormt voor beleggers naar Chinese aandelen is het met een Silver rating gewaardeerde Schroder ISF China Opportunities.

Beheer
Nadat de voormalige beheerder Laura Luo in augustus 2013 vertrok naar Baring Asset Management, nam Louisa Lo de leiding over het fonds over. Ondanks dat Lo relatief nieuw is op dit fonds, beschikt ze over meer dan twee decennia aan ervaring op Aziatische markten en is ze het grootste gedeelte van haar carrière bij Schroders in dienst geweest. Lo heeft ongeveer USD 10 miljard onder beheer en heeft aantrekkelijke langetermijn rendementen behaald op de haar toevertrouwde Groter-China mandaten. Daarnaast heeft ze ons continu geïmponeerd met haar kennis van de Chinese aandelenmarkt en haar goed onderbouwde beleggingsideeën. Ze wordt ondersteund door een stabiel team van 22 analisten dat sinds maart 2015 wordt geleid door het nieuwe hoofd Aziatische aandelen Raymond Maguire. Zijn voorganger Toby Hudson blijft bij het bedrijf betrokken, maar focust zich uitsluitend op portfolio management. Twaalf analisten van het China-aandelenteam geven Lo directe ondersteuning voor het beheer van dit fonds. Het team heeft gemiddeld 16 jaar ervaring en is een van de grootste in de regio. Omdat Lo al 19 jaar van dit team deel uitmaakt, is ze bekend met de analisten en vindt er veel interactie plaats om ideeën te bediscussiëren. Het team wil zijn expertise op Chinese A-aandelen verder uitbreiden. De back-up beheerder is Maggie Zheng, die in november 2013 aantrad als portefeuillebeheerder voor Chinese aandelen. Zij heeft ervaring op het beheren van Chinese A- en H-aandelen.

Fondshuis
Fondshuis Schroders profiteert met de familie Schroder van een stabiele eigenaar die de onderneming tweehonderd jaar geleden oprichtte en tegenwoordig nog steeds bijna de helft van de aandelen bezit. Medio 2014 passeerde het vermogen onder beheer bij Schroders de GBP 270 miljard (EUR 377 miljard). De kracht van Schroders zit hem in zijn aandelenfondsen, maar het fondshuis beheert ook obligatie-, alternatieve en mixfondsen. De overname van Cazenove Capital helpt om het productaanbod verder te verbreden, met name op het terrein van pan-Europese aandelen, obligaties en multi-managerfondsen. Cazenove is net als Schroders gericht op vermogensbeheer en met de overname kwamen enkele goede fondsmanagers mee. De twee ondernemingen worden nu volledig geïntegreerd en dat kan tot een rationalisatie of verkleining van het fondsaanbod leiden. Er zijn ook enkele medewerkers vertrokken na de overname. De beloning van fondsmanagers is gebaseerd op de prestatie van hun fonds over periodes van één en drie jaar en over algemeen telt het rendement over drie jaar zwaarder mee. Maar er zijn beheerteams zoals die voor wereldwijde opkomende markten die meer nadruk leggen op het rendement over één jaar.

Proces
Schroder ISF China Opportunities richt zich op het identificeren van bedrijven die in staat zijn om op langetermijn aandeelhouderswaarde te creëren. Het beleggingsteam gebruikt kwantitatieve en kwalitatieve filters, zoals liquiditeit en bedrijfstransparantie, in samenwerking met bedrijfsbezoeken om het aandelenuniversum te verkleinen naar ongeveer 250 aandelen. Binnen deze lijst rangschikken de analisten de aandelen op basis van groeivooruitzichten. Hierbij hebben ze een voorkeur voor aandelen die in staat zijn om een hogere return on invested capital (ROIC) te genereren dan de gemiddelde kostenvoet van het kapitaal (WACC). Ook aandelen waarbij de ROIC momenteel lager is dan de WACC, maar die wel beweegt naar een positieve spread, komen in aanmerking voor de portefeuille. Het team scoort aandelen van 1 tot 4 op basis van waardering, waarbij 1 een sterke convictie in de potentiële outperformance impliceert. Analisten hebben de vrijheid om diverse waarderingsmodellen te gebruiken, alhoewel het DCF model tot de primaire modellen behoort. Normaliter zijn aandelen die een 1 of 2 score hebben toegekend gekregen en goede groeivooruitzichten hebben kandidaten voor de portefeuille. Beheerder Louisa Lo heeft het laatste woord in de portefeuillesamenstelling, die doorgaans 40-90 posities bevat. Lo heeft veel ruimte om van de benchmark af te wijken. Zo kan ze +/- 10 procent afwijken op aandelenniveau en +/- 15 procent op sectorniveau versus de MSCI China Index. Het fonds is doorgaans volledig belegd.

Performance
Beheerder Louisa Lo heeft een relatief kort track record op dit fonds aangezien zij in augustus 2013 de leiding van dit fonds overnam. Sindsdien heeft het fonds gemeten per 20 juni 2015 een geannualiseerd rendement van 18,77 procent gerealiseerd, wat 24 basispunten meer is dan de MSCI China Index. Dit levert een classificatie op in het 56e percentiel van de categorie. Volatiliteit gemeten via de standaarddeviatie is in deze periode lager geweest dan de benchmark. Gemeten per 29 mei 2015, ligt het 1-jaars rendement 144 basispunten boven het benchmarkrendement. Op sectorniveau pakten de onderweging van energie en de overweging van industrie goed uit. Sterke aandelenselectie binnen de sector industrie via onder andere CRRC Corporation en Zhuzhou CSR Times Electric voegde waarde toe. Tegenovergesteld deed de onderweging van financials pijn, waarbij de onderweging van verzekeraar Ping An de grootste achterblijver was. Tijdens ons gesprek met Lo in juni 2015, legde ze uit dat ze andere namen in de sector prefereert omdat Ping An voorheen ondergekapitaliseerd was en geen pure inzet op verzekeraars was. Ondanks dat Lo’s track record op dit fonds gelimiteerd is, zijn haar beheerkwaliteiten wel tot uiting gekomen in haar track record bij de met Silver beloonde Schroder ISF Taiwanese Equity en Schroder ISF Greater China. We zijn ervan overtuigd dat dit fonds aan de verwachtingen van beleggers zal voldoen.

Kosten
De kosten van het fonds bedragen 1,32%, wat iets hoger is in vergelijking met de categoriemediaan voor vergelijkbare rebatevrije fondsen die ligt op 1,25%.

Rol in portefeuille
Niche

Lees ook het fondsrapport van Schroder ISF China Opportunities

 

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen China met een Morningstar Analyst Rating (klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten