1.5 Portefeuillebeheer - Uw activaspreiding bepalen

U heeft uw appeltje voor de dorst opgebouwd, uw doelen en de kosten ervan bepaald en nagedacht over hoeveel risico u wilt tolereren. Maar hoe weet u nu welke effecten u moet kopen?

Morningstar 30 juli, 2012 | 7:30 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Welke effecten heeft u nodig om uw doel te bereiken? Alvorens afzonderlijke fondsen en/of aandelen uit te kiezen, moet u eerst het grote geheel bekijken. Denk even na over uw activaspreiding.


Uw activaspreiding (of vermogensallocatie) is de combinatie van aandelen, obligaties en contanten in uw portefeuille. Als u uw doelen wilt bereiken, is het cruciaal om de beste activamix te vinden. De meeste financiële adviseurs zijn het er zelfs over eens dat het bepalen van de juiste activamix belangrijker is dan het selecteren van uitstekende beleggingen. Dankzij een waaier van online rekenhulpmiddelen is het bepalen van uw activaspreiding eenvoudiger dan ooit. 


Wat u nodig heeft om te beginnen 

Ongeacht het allocatie-instrument dat u gebruikt om uw activaspreiding te bepalen, zijn er een aantal dingen die u eerst moet weten. Allereerst moet uw doel gekend zijn. Bijvoorbeeld een spaartegoed van EUR 1.000.000 wanneer u met pensioen gaat. Vervolgens heeft u vier gegevens over dat doel nodig om uw activamix te bepalen.

1. Het aantal jaren totdat u uw doel bereikt. U wilt over 30 jaar met pensioen. Dat is het aantal jaren tot u uw doel bereikt. 


2. Hoeveel geld u nodig heeft voor uw doel. Aan het einde van de rit wilt u over een vast bedrag van EUR 1.000.000 beschikken. 


3. Hoeveel geld u nu meteen kunt beleggen. U heeft EUR 20.000 opzijgezet. Dat is uw startbedrag. 


4. Hoeveel geld u elke maand kunt bijdragen. U kunt EUR 800 per maand beleggen.


De kansen verbeteren

U kunt een aantal dingen doen om de kansen te verhogen dat u uw doel bereikt.

Beleg meer nu meteen. Als u nu EUR 30.000 kunt beleggen in plaats van EUR 20.000, dan verbeteren uw kansen tot 30 procent. 


Verhoog uw maandelijkse bijdragen. Misschien kunt u op dit moment geen extra EUR 10.000 missen. Maar als u maandelijks EUR 200 extra belegt, dan neemt de kans dat u uw doel van EUR 1.000.000 bereikt tot 42 procent toe. 


Verleng uw aantal jaren. Misschien kunt u niet meer geld beleggen, maar kunt u wel vijf jaar langer wachten alvorens met pensioen te gaan. Uw kansen verbeteren dan tot 51 procent. 


Word agressiever. Als u niet meer geld kunt beleggen en niet meer tijd heeft, probeer dan uw portefeuillemix te wijzigen. 


Wat is dan de beste oplossing? Misschien een combinatie van alle bovenvermelde suggesties. Een online hulpmiddel kan helpen om te zien welke gevolgen deze aanpassingen hebben. Experimenteer eens met agressieve en defensieve activamixen/ beleggingsstijlen.


Beperkingen van hulpmiddelen voor activaspreiding

Hoewel online tools het zeker makkelijker maken om beslissingen te nemen over uw activaspreiding, hebben ze wel hun beperkingen.


Als u bijvoorbeeld zes verschillende online tools voor activaspreiding gebruikt, zult u wellicht zes verschillende aanbevelingen voor uw 'ideale' activamix krijgen. Waarom? Omdat elk hulpmiddel uitgaat van andere veronderstellingen. 

Neem bijvoorbeeld de veronderstelde inflatie waarmee wordt gerekend. Tools gebruiken hogere of lagere inflatiepercentages. Sommige tools bieden u zelfs de mogelijkheid om uw eigen percentage in te vullen.  Verschillende veronderstellingen leiden tot uiteenlopende resultaten.


Bovendien houden de meeste online tools voor vermogensallocatie geen rekening met belastingen, omdat de belastingsituatie van elke belegger anders is. In de echte beleggingswereld zijn belastingen echter een enorm belangrijke factor. Besef dat de uiteindelijke portefeuillewaarden die u met deze verschillende tools berekent, doorgaans vóór belastingen zijn.


Ondanks deze beperkingen zijn online tools voor activaspreiding enorm handig voor beleggers. Ze zijn misschien niet voor 100 procent nauwkeurig voor uw specifieke situatie, maar zo krijgt u toch al voet aan de grond.


Ga verder met paragraaf 1.6 Kern- en niet-kernbeleggingen.


Ga naar de inhoudsopgave van deze cursus.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten