Hoe selecteer je de alphaman?

Wat zijn de criteria om de beste fondsmanagers te selecteren en bij de winnaar uit te komen?

San Lie 17 januari, 2013 | 13:28
Facebook Twitter LinkedIn

Het nieuwe jaar is net begonnen en alle zichzelf respecterende beleggingsstrategen hebben hun vergezichten en visies op 2013 mogen afgeven. Met dat in het achterhoofd is het tijd om de beleggingsportefeuilles in te gaan vullen met concrete beleggingsoplossingen.

Maar hoe doe je dat, waar let je op, wat is belangrijk en wat niet? Allereerst zal de vraag aan bod (moeten) komen welk deel van de portefeuille passief, en welk deel actief wordt ingevuld. Binnen welke ‘asset class’, stijl en/of regio voegt actief beheer echt nog waarde toe, en welke strategie leent zich meer voor passief beheer?

Vervolgens moet worden beslist op welke manier het actieve deel wordt ingevuld: kiest u als adviseur of beheerder – al dan niet in overleg met de klant – zelf de beste aandelen of obligaties voor de portefeuille, of kiest u voor een oplossing met beleggingsfondsen? En daar begint vaak de ellende, want er zijn zoveel beleggingsfondsen op de markt.

Toch zijn er manieren om het kaf van het koren te scheiden. Zo kijken wij als fondsanalisten voor de beoordeling van een fonds en het bepalen van de Morningstar Analyst Rating (niet te verwarren met de sterrenrating) op een gestructureerde wijze naar het samenspel van de volgende vijf pijlers: People, Parent, Process, Performance en Price.

Uiteraard is er het kostenaspect (Price), wat een belangrijke factor is. Morningstar-onderzoek uit zowel de VS als Europa leert dat de fondsen met de laagste kostenratio over het algemeen de beste langetermijnprestaties neerzetten.

Daarnaast is de cultuur van het fondshuis (Parent) van belang. Hoe begaan is men werkelijk met de belangen van de beleggers in de fondsen? Acteert men echt als steward-rentmeester, of bespeelt men de nieuwste hypes, simpelweg om geld van beleggers aan te trekken?

De belangrijkste vraag: wie zit er daadwerkelijk aan de knoppen van het belegde geld? Wie is het? Wat is zijn relevante ervaring? Hoeveel marktcycli heeft hij al meegemaakt en hoe heeft hij zich daarin bewezen? Heeft hij een bepaalde stijl, voert hij die consequent door en hoe onderscheidend is hij daarin? Hoe bewust heeft de manager voor dit fonds gekozen, of verandert hij om de paar jaar van fonds? Hoe bevlogen is de manager? Krijgt hij de juiste ondersteuning, zowel wat betreft kwaliteit maar ook wat betreft kwantiteit? Voor een fundamenteel bottom-up gedreven wereldwijd beleggend fonds heb je meer analisten nodig dan voor een kwantitatief gedreven top-downfonds. Ook hier is ervaring van belang. Daarnaast is stabiliteit binnen het team een sleutelfactor.

Tot slot moeten de belangen van het team parallel lopen met die van de belegger. Ook hier leert onze ervaring (vanuit de VS) dat fondsen waar de managers zelf substantieel in belegd zijn, het op lange termijn beter doen dan die fondsen waar dit niet het geval is.


Morningstar publiceert deze maand een serie artikelen over het beheer van uw beleggingsportefeuille. Lees ook:

Een check-up van uw beleggingsportefeuille in 5 stappen
Pak problemen in uw beleggingsportefeuille aan en zorg dat uw beleggingen goed zijn voorbereid op 2013.

Inkomsten versus totaalrendement: waarom zou u kiezen?
Staar u niet blind op etiketten, de beste benadering combineert beide strategieën.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies