Hou de portefeuilles van uw fondsen in de gaten

De selectie van een geschikt beleggingsfonds is een uitdagend en tijdrovend proces. Het fonds moet niet alleen van hoge kwaliteit zijn, het moet ook passen binnen de portefeuille. Een evaluatie van de portefeuillesamenstelling, niet alleen bij aankoop, maar zeker ook door de tijd heen, dient standaard onderdeel uit te maken van dit proces. Want ook na aankoop is een nauwlettend oog op de portefeuille noodzakelijk.

Ronald van Genderen 14 december, 2017 | 11:36
Facebook Twitter LinkedIn

Bij de beoordeling van een beleggingsfonds analyseren we, als fondsanalisten bij Morningstar, ook standaard de samenstelling van de portefeuille. Aan de ene kant dient dat om te bepalen of het beleggingsproces dat de beheerder zegt uit te voeren ook daadwerkelijk tot uitdrukking komt in de portefeuille. Aan de andere kant willen we een goed beeld hebben van de karakteristieken van de portefeuille, bijvoorbeeld ten aanzien van de stijl (groei of waarde), de concentratie en de mate van actief beheer (active share). Dergelijke karakteristieken zijn medebepalend voor het risico-rendementsprofiel van het fonds en het te verwachten performance patroon.

Na aankoop van het geselecteerde beleggingsfonds is het echter aan te raden die exercitie met enige regelmaat te herhalen. In de praktijk komt het namelijk niet zelden voor dat aspecten in de portefeuillesamenstelling, en daarmee in de karakteristieken, veranderen. Dat kan van invloed zijn op het te verwachten risico-rendementsprofiel van het fonds.

Ter illustratie een tweetal voorbeelden die ik onlangs in mijn werk als fondsanalist waarnam. Toevalligerwijs betroffen het twee fondsen van hetzelfde fondshuis, namelijk NN. Maar het moet gezegd, dat we ook met enige regelmaat verschuivingen in de portefeuillesamenstelling waarnemen bij fondsen van andere aanbieders.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies